tisdag 1 juni 2010

Stoppa feelgood-politiken - ta medborgarna på allvar!

Nyhetspanelen - Urusla Berge (röd), Thomas Idergard (blå) och Birger Schlaug (grön) - skriver, trots sina helt olika värderingar och utgångspunkter, en gemensam debattartikel i dagens Aftonbladet.

"Med besvikelse och frustration har vi tagit del av den partipolitiska debatten inför höstens val. De två regeringsalternativen strävar att göra skillnaderna i politiken så små som möjligt. Det är så de anser sig kunna fånga marginalväljare. Denna så kallade triangulering går ut över debattens idéinnehåll.

Vi vädjar till partiledare, språkrör, liksom till media: Adressera komplicerade frågor och följ grundvärderingarna till tydliga positioner och åtskilda vägval! Ta medborgarna på allvar!"

Några av de frågor vi tar upp är:
 • Båda regeringsalternativen talar om sin politik som bäst för ”tillväxten”. Om den är ett mål, hur ska politiken sträva efter den? Om den är ett medel, vilka andra finns – och vad är då målet? Är ekonomisk tillväxt möjlig i ett längre perspektiv?
 • Båda regeringsalternativen vill ”främja sysselsättningen”. Men var finns framtidens jobb när industrin krymper och när också tjänstesektorn rationaliserar? Kan vi överhuvudtaget skapa ”full sysselsättning”? Och vem gör i så fall det?

Läs artikeln här. Debatten fortsätter på Södra Teatern kl 18.00 ikväll.

7 kommentarer:

 1. Det börjar röra på sig!
  Munnis

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet!! Risk för sofflocket om dom inte skärper sig!

  SvaraRadera
 3. Den valfråga som bör lyftas fram främst efter sysselsättningen är invandringen. Hur många vet att inte ens 1 av 10 invandrare är flyktingar utan anhöriga? Men där blir det väl stopp i kväll förstås.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra initiativ. Hoppas på rapport här på bloggen eller annorstädes efteråt. Kanske kan någon filma och lägga upp klipp åt oss som inte kan närvara... Är mycket spänd inför svaren och reaktionerna från berörda parter.

  SvaraRadera
 5. okej såg nu att det sår längre ned på sidan att SVT filmar. Vet någon när det sänds?

  SvaraRadera
 6. Elsa Ingmarsdottertis juni 01, 06:24:00 em

  Noterar att Studio ett inte tog upp artikeln eller på annat sätt kommenterade ert vädjande. Ska bli spännande att se hur dagstidningarna och övriga medier reagerar. När media rättar sig efter feelgoodpolitiken i så stor utsträckning som skett i Sverige är det ett allvarligt hot mot demokratin. De politiskt och demokratiskt intresserade vänder sig med sin Velanradio eller internet mot utlandet och det svenska samtalet blir än fattigare när de intellektuella till på köpet vänder ryggen till. Det som skett i t.ex. P1 de senaste åren är kanske allra tydligast, men det gäller alla medier.

  Jag är därför oerhört glad över ert viktiga initiativ och hoppas responsen blir stor. Om inte - att medborgarna inte låter frågan dö ut, utan bär den tills politiker och media lyssnar/byts ut. Man brukar säga att man får vad man förtjänar och har den politik/media man förtjänar. Men det här stämmer inte i Sverige i dag. Medborgarna är betydligt klokare, har många fler nyanserade frågor och svar än vad som kommer till uttryck i offentligheten.

  Gott mod till er alla!

  SvaraRadera
 7. Anonym 12:02

  Är detta sanningen? Är det verkligen bara 1 på 10 invandrare som är flykting? I så fall, varför är det uppenbarligen bara ett fåtal som känner till detta?
  Det borde väl inte vara politiskt inkorrekt att redovisa det verkliga antalet.

  Sverige är inget slutet land, och den som vill bosätta här bör vara välkommen. Det har bl.a. holländarna upptäckt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.