söndag 6 juni 2010

Noteringar i gryningen: demonstration, grilldoft och Wetterstrand.

Rododendronen på norrsidan har slagit ut. Viken nere i dalen ligger blank. Göken gal i väster. Doften av grill blandas med doften av gryning.

Dags att lägga sig. Lommen önskar godnatt, eller om den önskar god morgon. Nelson spinner. Mr Lois förbereder gryningens jaktrunda. Surre slickar sina onda ben, men tycks njuta av ännu en sommar under favoritträdet, en sista sommar.


Kom hem med kvällståget från Stockholm i går kväll. Fyra packade figurer från Hallsberg skränade på tåget. Jag hade talat på Världsmiljödagen. På Sergels Torg. Demonstrationen gick olagligt från min gamla skola (Norra Latin), med bara vita banderoller var meningen. Men Ung vänster kunde givetvis inte låta bli att att komma dragande med röda plakat. En del är sig själva nog bakom orden om solidaritet.

Hur som: förvånansvärt mycket folk. Träffade på några gamla miljöpartister. Och några unga. Vi talade om kvällspressens jakt på Wetterstrand. De jagar skandaler - mediernas logik är ju att den man lyft skall man avsätta. Det lär komma några artiklar endera dagen. Om man hittat nåt att koka något på. Åsa Domeij slog igenom så nära inpå valet 1988, att henne hann man bara lyfta. Med rätta.

Två böcker om Wetterstrand kommer före valet; i en av dem berättar hon själv. Men vad kvällstidningen med getingar har att komma med vet man inte. Sant eller osant. Vinklat eller ovinklat. Jagat har man, men fäller man bytet? Jag känner hur magen knyter sig. Känner igen känslan från min egen tid som språkrör. Undrar hur Wetterstrand känner. Det är som att gå i mörker och inte veta om det står någon bakom hörnet för att drämma en i skallen så man stupar. Jag kom lindrigt undan. Men magsår blev det likt förbannat. Medierna trampar ju bara på när de fått för sig något, när de trampat färdigt går de vidare. Medan den som trampats på får sår som aldrig läker.

Det säga att tiden läker alla sår. Så är det inte. Men den kan möjligen förvandla såren till en god historia.
Bilden föreställer Kisel, eller som han heter vid mer högtidliga tillfällen: Mr Lois. Bild: Hannisen.

5 kommentarer:

 1. Trevlig läsning i morgonstunden. Tack Birger!

  Angående magsåret, så finns det ett bra sätt att försöka hindra återfall, nämligen LF.

  -LF?
  -Ja, Living Food. Kolla på nätet!

  / Gt

  PS Hälsoklubben i din hemort ordnar kurser i LF-konsten. DS

  SvaraRadera
 2. Jasså, smekåren är slut nu för Maria. Ja, det var väl väntat. Hon är duktig, men vad säger hon?

  SvaraRadera
 3. förlåt min associationsbana... men apropå rörelser som missförstår världsmiljödagen så måste centerpartisterna i Umeå nämnas...

  kan man få det mer om bakfoten än att inleda sitt torgmöte (och valrörelsen som det heter med deras egna ord...) på världsmiljödagen med allsång av "Celebration", dvs. sången som har textinnehåll i denna anda:

  http://www.youtube.com/watch?v=qdvod4pHASE

  "Celebrate good times, come on! (Let's celebrate)
  Celebrate good times, come on! (Let's celebrate)"

  Undrar om de över huvud taget har en aning om varför det behövs en global miljödag? Och är den anledningen verkligen är något att fira? uppmärksamma, absolut och komma tillsammans för att kämpa och för att så småningom göra dagen onödig! Men fira?

  Och det är rätt magstarkt av dem att ens ta ord som "miljö" i sin mun efter den totala abdikering vi sett de senaste fyra åren från deras sida. Och när de väl börjar tala efter alla poppiga tralliga låtar, så verkar de vara precis lika världsfrånvända som Israel med dess självbild visat att de är i veckan...

  Kanske kan denna rapport vara en början till att hjälpa centern ut ur bubblan, eller upp ur gatubrunnen på väg hem från Spy Bar eller vart de nu har förirrat sig någonstans...

  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/djur-och-natur/internationella-aret-for-biologisk-mangfald/granskning-av-naturvardspolitiken/

  eller det här:


  http://protecttheforest.se/sv/pressmeddelanden/26-pressmeddelanden/625-internationell-kritik-mot-svensk-gammelskogsavverkning

  eller det här:
  http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/04/Granskning.pdf

  eller det här:

  http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2009/12/R%C3%B6dgr%C3%B6na-Fr%C3%A5n-g%C3%A5rdagens-hj%C3%A4lte-till-dagens-fossil_slutlig-version.pdf

  Men troligen är det helt kört med tanke på att centerpartisterna uppenbarligen valt att kopiera Olofssons och Carlgrens förnekarattityd och högst sannolikt inte är mottaglig för varken kritik eller fakta. Precis som Israel. Suck.

  Celebration come on...

  SvaraRadera
 4. 14:28

  Israel kommer inte alltid att vara så som idag. Ship to Gaza kan bli den hävstång som förvandlar allt till det bättre, inte bara för tillvaron i Gaza, utan överallt där folk pinas.

  Kolla hemsidan och gå med som medlem!

  SvaraRadera
 5. 22.30: jag har kollat hemsidan massor av gånger och också bidragit med pengar till projektet. Stöder det till fullo. Och visst ser det just nu mer hoppfullt ut i mellanöstern än i centerpartiet eller för den svenska miljöpolitiken i stort. Så visst. det kanske var en orättvis jämförelse.

  /olle

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.