fredag 4 juni 2010

Borgarnas mifflande med idrottskonto

Nu ska Alliansen införa så kallat idrottskonto, det vill säga att också idrottskvinnor och idrottsmän skall kunna sätta in sina inkomster på ett konto - och sedan skatta för dem när de tar ut pengarna.

Men redan för tio år sedan fanns det majoritet i riksdagen för att införa detta. Men så blev det inte. Av borgerliga partitaktiska skäl. Så här var det:


Under min sista tid i riksdagen - det var tio år sedan - satt jag i skatteutskottet. Borgare hade under många år, i därför lämpliga situationer, hävdat att man ville införa idrottskonto för att inte idrottsstjärnor, med stora inkomster under några få år, skulle fly landet av skatteskäl. Allt medan de elaka socialisterna stoppade dylikt och därmed skrämde iväg våra stjärnor till Monaco.

Borgarna hade till och med låtit några av sina riksdagsledamöter lägga så kallade alibimotioner i frågan - meningen var aldrig att motionerna skulle gå igenom i riksdagen, man skulle inte ens rösta för dem. Men det skulle ju se fint ut, och man kunde spela upp sitt intresse inför idrottsrörelsen. Och politiskt dåligt insatta sportjournalister skulle man ju alltid kunna lura...

Hur som helst: Jag stödde en sådan här alibimotion i skatteutskottet och oro utbröt på den borgerliga sidan, speciellt upprörd blev centerpartisten. Han blev faktiskt förbannad. Det var nämligen en centermotion jag stödde. Eftersom jag var vågmästare i utskottet skulle vi kunna få majoriet med mp,c,fp,kd,och m. Men borgarna klarade inte av detta. Skulle man driva igenom det skulle man ju inte kunna låtsas vilja driva igenom det i nästa valrörelse...

Se där ett litet minne från åren i den politiska manegen... Så det är inte borgarnas förtjänst att det nu införs, det är deras fel att det dröjde tio år.

Varför en bild på en platta med Elvis? Jo, dels spelar han idrottare i filmen Kid Galahad, dels tillhörde han dem som betalade in mer skatt än han behövde med argumentet att hans manager inte villa ha med skattemyndigheterna att göra... Från filmen är förresten den här låten - appropå våndorna med att bosätta sig där skatten är låg.

11 kommentarer:

 1. Sedan några år är jag daglig läsare av bloggen, ibland samtycker jag, ibland har jag annan uppfattning än den som framförs. Det som slår mig gång på gång är din associationsförmåga, ibland allvarligt, ibland, som idag, med lite humor. Vore spännande att titta in i din hjärna och se hur strömmarna går och hur många banor som lyser åt olika håll!
  Tack för en intressant blogg!
  Morronläsaren

  SvaraRadera
 2. utgången hänger i luften.. var det du eller borgarna som lade sig den där gången. dvs. röstade centerpartisten inte för sin egen motion för att du stödde den?

  SvaraRadera
 3. nu är det snart dags för en debattartikel igen, va? Låt inte opinionen kallna... lördag vore passande, på världsmiljödagen!

  SvaraRadera
 4. Svar till Lo: hänger i luften???? Tror du jag lade mig??? Borgarna backade, men jag tror att den stackars centerpartisten till slut tvingades stötta sin egen motion för syn skull.

  SvaraRadera
 5. Tar mig friheten att hoppa in med ett angeläget ärende.

  Riksbanken ber oss att komma med förslag på porträtt till den nya sedeln (200 kr).

  Man kan mejla till sedlarmynt@riksbank.se och föreslå någon. Tack för ordet!

  Gt
  (som puffar för Elin Wägner)

  SvaraRadera
 6. Eftersom vi redan har en författarinna, en sångerska, en naturforskare, och två kungar som alla är döda, så tycker jag att vi borde ta någon nu levande, om vem skulle väl inte passa bättre än BS själv att pryda 200hundringen?

  SvaraRadera
 7. Birgers bild skulle passa på 2hundringen, eftersom han alltid är hederlig och ett föredöme inom tal- och publiceringskonsten.

  Annars är det inte bra att ha nu levande personers porträtt på sedlarna, då man ju inte vet hur de kommer att uppföra sig framöver.

  En monark skulle dock gå för sig, ty hon/han är ju immun gentemot strafflagen.

  Men Elin är bäst!

  SvaraRadera
 8. Hallå!! Birger ska väl inte vara på sedlar heller! Han som kämpar för människovärde, social rättvisa och kultur i en hel och ren natur. Förolämpande för en levande person som han - men visst om det ses som ett ärebevis för döda personer och en påminnelse om deras existens, så vill jag också ha Elin Wägner på den nya sedeln. Naturligtvis! Birger vill jag helst ha i tidningar, i TV, på bloggen, i radio och på fantastiska seminarium landet runt. Så länge han orkar. Sedan kan han gärna få pryda Eiffeltornet om ni vill...

  SvaraRadera
 9. 09:59 Vädjar till dig att rösta för Elin på angiven e-postadress här ovan!

  SvaraRadera
 10. 10:46 - redan gjort! Håller helt med dig. Bara personen i fråga är död...

  9:59

  SvaraRadera
 11. 11:53

  Nej då, hon är död bara fysikt. I övrigt lever Elin mer än någonsin!

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.