torsdag 6 maj 2010

Torsdagens valfundering: Borg har nog lärt sig av Krimkriget

Undrar om inte Anders Borg har en förebild som heter John Hall. Han var chefsläkare på engelsmännens fältsjukhus under Krimkriget.

Hans grundinställningar var att ett "obekvämt och otrivsamt fältsjukhus snabbare får ut soldaterna i strid än ett välskött".


Således var det bäst för krigföringen att sjukshuset var kallt, smutsigt och led brist på mat, bekvämligheter och sängkläder. Alla jävlar skulle därifrån fortast möjligt, ut i kriget. De som ändå inte kunde bli produktiva dog dessutom fortare, så de inte tog utrymme i onödan. Dubbla vinster. Basta.

Detta synsätt tycks mig ha stora likheter med Alliansens syn på sjukersättning. Ju hårdare ekonomiska villkor för sjuka, lytta och döende ju fortare kommer de ut i produktions- och konsumtionskriget. Ja, är man döende så påskyndas säkert den processen också om man skall oroa sig för att man skall bli socialt kränkt, förlora sin värdighet och inte klara hyran.

Till fältsjukhuset kom Florence Nightingale. Med en annan grundsyn än den militäre chefsläkaren John Hall. Fråga är nu: Vem kommer till Anders Borg?

9 kommentarer:

 1. Birger Schlaug? :-)

  SvaraRadera
 2. Anders Borg är faktiskt, oavsett partifärg, en av de bästa finansministrar Sverige haft. Sedan hör det till "spelets regler" att den rödgröna trekanten med gnällspiken Östros som ekonomisk talesman skall vända allt som denna regering gjort och tänker göra till negativt. Denna roll spelas synnerligen väl. I grunden är det dock, som konstaterats förut på denna blogg, väldigt liten skillnad på politikens sakinnehåll mellan S och M.

  SvaraRadera
 3. "Anders Borg är faktiskt, oavsett partifärg, en av de bästa finansministrar Sverige haft."

  Förklara varför?

  SvaraRadera
 4. jag är också oerhört intresserad av vad Borg skulle ha gjort som skulle kunna få beröm. De finansministrar som gjort något konkret, dvs. investerat långsiktigt i landet brukar bli ihågkomna. Men vad har Borg gjort? Sugit ut landet och gett ett par finanshajar en stor pengapåse på Cayman-öoarna?

  Minns ett program för något år sedan då en finansminister från 1800-talet kom tillbaka från de döda på OBS! i P1 och kommenterade Borgs politik. Det var inga nådiga ord. Det var den finansministern som initierade stambanorna, för övrigt.

  SvaraRadera
 5. Smaklöst inlägg, men seriöst vilken planet bor du på? Du jämför Sverige av idag 2010 med Krimkriget. Tittar ut genom fönstret nu och kan garantera att det inte ligger folk och dör längs gatorna, folk kastas inte ut från sjukhusen innan de är färdigbehandlade. Kanske är det så i skogarna mellan Sörmland och Östergötland, men inte här i Gästrikland.

  Dock värkar det som om det har vänt. Folk ser nu att det även kommer att bedrivas politik av den rödgröna trekanten, då flyr väljarna:

  http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/alliansen-leder-over-oppositionen_4674181.svd

  SvaraRadera
 6. Måns, hur vore det med lite humor, självdistans och förståelse för ironi?
  Grrrreenline2

  SvaraRadera
 7. hur vore det om man t.ex. lärde sig stava innan man surnar till på andra...

  Demoskop har antagligen ringt upp någon moderat valkrets i Täby eller så. Verkar inte så realistiskt. Schlingman har väl panik och vill ha annat att tänka på än att ta i moderatfusket:

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1626642/2010/05/05/mer_valfusk_moderater_avgar

  SvaraRadera
 8. I Grekland närmar man sig nu dina ideal, Birger :-D

  SvaraRadera
 9. Haha, som vanligt en rolig och intressant vinkling på en fråga. Och så surar några tiill, det är ju så fånigt det kan bli. Måns och Birger tycks i alla fall vara överens om en sak och det är att det inte alls är säkert att de rödgröna vinner valet. Jag är inte heller säker på det, tror att Birger haft rätt hela tiden om att det är bättre att de tre oppositionspartierna går fram var och ett för sig. Massor med sossar avskyr miljöpartiet och många som kan tänka sig rösta på mp är lika avståndstagande från Sahlins sossar som från Reinfeldts borgare.
  Jag skulle vilja veta hur Birger ser på höghastighetstågen! Jag är väldigt kluven.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.