fredag 14 maj 2010

MP-kongressen inleds - men är framtiden verkligen här...?


Hej kongressen!
Här har ni en del av era rötter...

Med anledning av att alla gamla språkrör blivit inbjudna för att delta på kongressen, och inte alla ville/kunde komma så kommer hela rörsamlingen här... Varsågod!

Och inte bara det: rörens historia - eller om man så vill VVS-historien (Vis och/eller Vanartig Samling). Den visar att kongresserna åtskilliga gånger räddat partiet från partiledningars dumheter. Utan en rebellisk kongress hade Maria inte varit språkrör. Och utan en rebellisk kongress blir vänstern det enda riksdagsparti som driver kravet på sänkt arbetstid...

Så tänk på att fem kongressmyror är fler än två elefanter. Detta sagt av en dinosaurie...

Och det där med rubriken på valmanifestet (
Framtiden är här) känns väldans ovetenskapligt.. Lär av Magnus och Brasse om det där med här och där...

Och tänk på att det som är modernt idag är omodernt imorgon och att ett parti är mer än ett företag som skall ta marknadsandelar - ett grönt parti skall förändra samhälllet, och det gör man inte om man reducerar sig till ett aldrig så stort parti genom att ta bort allt som innebär förändring...

30 kommentarer:

  1. Samtidigt kan man konstatera att det blir precis som PG förutspådde, EU lägger sig i allt mer och mer. Det senaste, och sannolikt inte det sista är att alla medlemsländer skall tvingas skicka in sina budgetar i förväg för godkännande innan riksdagsbehandlingen. Visserligen kanske inte förslaget går igenom denna gången, men det visar hur tankarna går!
    Då är ett högtravat kongressbeslut inte mycket värt. Dessutom tog ju Mp bort kravet på utträde ur EU.
    Dags att se verkligheten, sluta fjäska för de stora och i stället börja agera.

    SvaraRadera
  2. Finns det numera något parti som vill lyfta Sverige ut ur EU?

    SvaraRadera
  3. Heja Birger, du kan nog lita på kongressen i frågan om arbetstid! Ett par hunda kongressmyror är mer än två rörelefanter!
    Fin start på kongressmorgon med din hälsning. Råg i rygg ger det. Kramar.

    SvaraRadera
  4. Snart dags att bänka sig framför tv:n för att se vad kongressen har att bjuda på. Blir spännande. Eller inte.

    SvaraRadera
  5. Ja 09:00 snart är det bara revolution som återstår.

    SvaraRadera
  6. Det mest ospännande hittills var att tvingas höra Valtersson i flera minuter, och då bl a bevittna hur hon sopade undan hjärtefrågan om att mp vill ha sänkt arbetstid. Jisses, mindre än en timme av kongressen hade avverkats och hon hade redan ännu en gång lyckats kväva ens fd gröna glöd.

    SvaraRadera
  7. Anonym 09:00:
    Ja, ytterlighetspartierna/nationalisterna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill båda lämna EU. Visar bara hur pass nära dessa står varandra egentligen, samt vilka vänner som Miljöpartiet skaffat sig.

    SvaraRadera
  8. 11:01
    -Så EU är bra då?

    SvaraRadera
  9. 09:16 och 11.01

    Om ni väljer Sverigedemokraterna tar ni visserligen parti för Sveriges utträde ur Europeiska Unionen.

    Men på köpet får ni ökad kärnkraft.
    På en av SD:s hemsidor framgår, att partiet vill se en kraftig utbyggnad av kärnenergin.

    SvaraRadera
  10. Anonym 11:48:
    Nu ser väl jag som internationlist, demokrat och liberalkonservativ större problem i SD:s program än att de förespråkar mer kärnkraft...

    SvaraRadera
  11. Marias tal som inledde kongressen var nog skrivet av Mona Sahlins talskrivare. Var fanns det gröna förutom i teknikfixandet med videokonferenser och höghastighetståg som ju alla partier kommer att föreslå om än i olika fomer?

    SvaraRadera
  12. Att höra Schlyter och Eriksson bli intervjuade samtidigt var surrealistiskt...Mår illa av att höra populistiska Peter. Han skäms inte ens över att erkänna att hans åsikter bygger på populism. Det var t o m så illa att intervjuaren fick fråga typ "men vad tycker du själv". Pinsamma människa!!

    Förutom Schlyter är det mest uppiggande hittills att Birger susar förbi i rutan då och då.

    SvaraRadera
  13. Vilken injektion att höra Fridolin i talarstolen! Han väcker sannerligen det gröna adrenalinet i mina ådror! Måtte Fridolin förbli Schlaugian...

    SvaraRadera
  14. Det är ganska intressant att läsa att folk som påstår sig stå för en politik utan personfixering refererar till vissa politiker som schlaugianer. Kan den bli mer personfixerat än om man döperen viss ideolig efter en specifik person?

    SvaraRadera
  15. 15:54

    Många folkrörelser har av tradition någon förgrundsgestalt att se upp till.

    Elin Wägner och hennes nutida supporter Birger Schlaug passar bra som ledstjärnor, då båda så mästerligt formar våra känslor till ord.

    Gt (Schlaugist)

    SvaraRadera
  16. Nån skrev att Birger fladdrade förbi i rutan men det kan inte vara härifrån i alla fall, för här är han inte trots inbjudan.
    Kongressmyra för sänkt arbetstid

    SvaraRadera
  17. Du e inte lite fräck du.

    SvaraRadera
  18. Birger har fladdrat förbi i rutan via gamla, återblickande reportage.

    På vilket sätt menar 19:59 att Birger är fräck?

    SvaraRadera
  19. Jaha, ikväll fick vi genom SVT:s fokusering på kongressens talarstol en aning om, varför Globalpartiet stoppades.

    Gt

    SvaraRadera
  20. Hur menar du, Gt?

    SvaraRadera
  21. 12:13

    Vilka problem menar du då? Jaha, du avser förstås SD:s vurm för monarkin.

    För inte kan det väl vara för att partiet förordar ökad hjälp till flyktingar i deras närområden, tills det kan återvända till sina hem, eller hur?

    SvaraRadera
  22. 22:13

    Såg du inte den skäggige, som återvänt till MP efter en tids avhopp och engagemang i Globalpartiet?

    SvaraRadera
  23. "Den skäggige" har aldrig varit involverad i det som är Globalpartiet, och ur tankarna bakom Globalpartiet växer något annat som inom snar framtid lär höra av sig.

    SvaraRadera
  24. Är Du verkligen lika konservativ som Schlyter?

    Jag delar de flesta av dina uppfattningar om samhällsutvecklingen och jag skriver under dina försök att uppmuntra till besinning och förändring. Jag håller också med om att vi är ”fängslade i den mentala konsumptions- och tillväxtsburen” och att ”vårt begär efter Mer” bär med sig ett mycket högt pris. Alldeles för högt! Men det finns även några men som ditt resonemang verkar missa.

    Blockens politik närmar sig varandra för mycket– här har Du rätt. Men blockens intentioner är inte desamma. De rödgröna begår sina misstag och sina klumpigheter men står ändå uppriktigt för frihet och jämlikhet. Medan Alliansen sysslar huvudsakligen med låtsasspel för maktens skull och till marknadens/de rikas fördel. Och de gör det ganska hänsynslöst.

    Alliansen har sedan länge försökt säkra sin position genom att gå ut med inviter till MP. Hade de lyckats skulle de inte behöva anstränga sig alls inför valet. Men de fick avslag och står kvar i en osäker och därmed besvärlig situation. Detta borde kunna åtgärdas – men hur?

    Om man inte kan nå MP utifrån, går det kanske inifrån? En klipsk lösning skulle vara att splittra MP strax före valet. Ännu klipskare om man gjorde det med välsignelse från Schlaug och Schyman som inte ger sig...

    Hoppas att Du funderar. Och läs gärna gårdagens (14/5) Svenska Dagbladet och Du kanske upptäcker vad som är på gång. Två stora artiklar - före och efter Schlyters tvivelaktiga utspel på MP:s kongress – som båda, försiktigt och indirekt men ändå, ger stöd åt Schlyters nya karriär.

    Jag håller med dig: Med stor sannolikhet ”finner man trots allt vatten vid Wetterstrand”. Frågan är om man finner det också vid Schlyte-strand (?). Eller håller kanske Sverige att smittas av den obotliga pesten utan att Du märker det?
    Hälsningar
    Maria Pawlowski

    SvaraRadera
  25. Jo, Maria, det är väl så att vi människor har både egoistiska och solidariska sidor, och regeringen systematiskt vädjar till våra egoistiska sidor,medan de rödgröna är något mer balanserade i sina vädjanden.

    Det Schlyter står för i frågan om arbetstid är ju det som bland annat Tim Jackson i den stora engelska forskningsrapporten Välfärd utan tillväxt kommit fram till.

    Det vore väl mer än märkligt om MP nu när det finns tungt och vetenskapligt belagt att sänkt arbetstid är en nyckel till det hållbara samhället plötsligt slutar driva detta bara för att arbetarrörelsens släppt kraven i jakt på än mer ekonomisk och materiell tillväxt.
    Arbetarrörelsen tycks mig vara alltmer konservativ och materialistisk.

    Vad som är konservativt eller radikalt må man strida om när det gäller synen på lönearbete och konsumtion, jag väljer att kalla Schlyters uppfattning för grön.

    SvaraRadera
  26. Maria Pawlowski:

    Du skriver att "Alliansen sysslar huvudsakligen med låtsasspel ... till marknadens/de rikas fördel." Om du med "de rika" menar den driftige egen-/småföretagaren som tjänar en bra bit över medianinkomsten, så stämmer det att han tjänar på marknadsekonomi. Om du däremot med "de rika" menar vad jag menar, dvs. ägarna till de verkligt stora bankerna, läkemedelsjättarna, etc., så vill de absolut inte ha en fri marknad utan planekonomi. De oansvariga storbankerna vill ha statliga räddningspaket, läkemedelsjättarna vill ha fortsatt patentmonopol så att de kan hålla priserna höga, osv. Så, med den definitionen av "de rika", kan vi väl slå fast att både vänsterblocket och högerblocket väsentligen är för de rika och mot marknaden?

    Sedan undrar jag vad du menar med att "splittra MP". Jag undrar också vad icke MP-medlemmars (Schlaug och Schyman) välsignelse har med saken att göra?

    SvaraRadera
  27. Förstår inte alls vad Maria P vill ha sagt med sitt inlägg...Att Schlyter är i maskopi med Alliansen? :-)

    SvaraRadera
  28. I går kväll hördes Gahrton i TV, varvid han skiljde på partiprogram och kompromissprogram.

    Kanske vi gröntänkare missuppfattar Eriksson & Wetterstrand i den frågan?

    Deras tal kan uppfattas som om partiets linje vore sosselik, medan de i själva verket bara avser kompromissen.

    En kompromiss är bara ett tillfälligt avtal, som ersätts av något bättre när läget medger.

    Bättre tydlighet, alltså! Eller hur, Birger?

    Gt

    SvaraRadera
  29. Birger har tyvärr haft rätt igen... Förra veckan diskuterades här på bloggen om huruvida Mikaela Valtersson var tänkt som språkrör efter Maria eller inte. Jag var en av dem som skrev av den tanken tycks otänkbar från partiledningens håll med tanke på hur illa omtyckt Valtersson är i partiet. Men under helgens kongress kunde vi dessvärren höra tv-reportern meddela att Valtersson är tänkt att lanseras som språkrör efter Maria. Så upp till kamp alla Gröna partister!!

    SvaraRadera
  30. Maria Pawlowski?
    Ett parti är väl inget självändamål? Ett parti oavsett om det heter Miljöpartiet eller någonting annat är väl ett verktyg för att förändra i positiv riktning. I Miljöpartiet har vi ett partiprogram och en rad interna verktyg för att föra vår vision framåt. Om partiledningen förändrar partiet - verktygets innehåll bör ju detta i så fall vara en tydlig vilja från medlemmarna (demokrati). Det är PS och partiledningen som tagit steget utan stöd rån medlemmarna. Att kongressen vill något annat är ett sundhetstecken som vi, än så länge kan vara stolta över. Är däremot partiet och karriären det viktiga kan jag förstå dig dina resonemang.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.