torsdag 15 april 2010

Vallöfte: vi är mer moderna, precis som Foppatofflor varit......

För en tid sedan skrev jag att det fånigaste och mest innehållslösa ord ett parti kan använda för att presentera sin politik är ordet modernt.

Använder man det ordet så beror det på att man ingenting har att säga. Herregud, modernt kan ju rosa sandaler, spånplattor, bakmaskiner, hålfotsinlägg med nabbar och strypkoppel också vara. Och det enda man vet om det som är modernt idag är att det är omodernt imorgon.


Jag skrev till och med att ett parti som marknadsför sig med något så totalt innehållslöst tänker jag inte rösta på. Kan nu konstatera att Miljöpartiet de Gröna kallat till kongress, och att kongressens tema är Modernisera Sverige. Och häromdagen kunde man höra ett språkrör hävda att framtiden är här. Vilket också är namnet på det valmanifest som den gröna kongressen skall ta ställning till. Flosklerna står som spön i backen - och en sak är alldeles säker: framtiden är inte här, då hade den inte varit framtid.

Carl Bildt kallade för övrigt den nya svenska säkerhetspolitiken, med trupp till Afghanistan, för modern. Och Björklund vill ha en modern skola. Och Carlgren kallade Förbifart Stockholm för modernt. Och alla har de rätt - för allt är omodernt imorgon. När framtiden är här. Liksom. Typ.
Bilden föreställer moderna glasögon. Jag hade den varianten i mitten av 60-talet.

17 kommentarer:

 1. Skärholmen, där jag arbetar, är en modern förort.
  Där finns många moderna saker som kännetecknar denna vår tid, då välfärden blir alltmer modern - dvs en maskin som tömmer den allmänna kassan i privata fickor.
  Dock har inte det riktigt moderna - utförsäljning av allmännyttiga bostäder - till fullo intagit Skärholmen.
  Gårdagens lunchpromenad bjöd på ett torg med grönsaksstånd och ett härligt, myllrande folkliv - sådant som moderna människor betalar dyra pengar för att få uppleva i sådana moderna länder som Italien.
  Skärholmen kommer så småningom att få det allra mest moderna - avgaserna från Förbifart Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Politikerna som pratar för sina partier är så rädda! Då "står flosklerna som spön i backen".

  SvaraRadera
 3. Den politiska scenen blir allt mer lik både reklambranschen och nöjestelevisionen - till skillnad från att tv stundtals kan vara underhållande. Bristen på verkligt innehåll döljs med floskler och ord utan innehåll eller vag betydelse. Politiken som når väljarna är korta upprepade rubriker som ger ett sken av att innebära verklig förändring men som egentligen inte betyder någonting. Det finns stora likheter med den kommersiella världen när reklambyråerna ska klä gamla produkter i nya förpackningar och med nya ord för att försöka få upp försäljningen igen.
  Vår konsumtion med den "mättnad" och likheten mellan varumärken och produkter har flyttat fokus till förpackningsdesign och kommunikativa strategier. Där står även dagens politiska block. Skillnaderna är små och bristen på innehåll som innebär verklig förändring gör att man använder man använder sig av floskelretorik och retoriska begrepp för att bygga upp låtsasskillnader.
  Läste i dagens GP att Moderaterna ska förekomma S och gå ut med att vi måste minska klyftorna i samhället. Kanske går det hem - eller kanske gå de vidare till "sista chansen" - med ett avgörande i slutdebatten före valet.

  SvaraRadera
 4. Bilden visar en båge som är inne just nu. Igen!

  Leder tanken till det som farsan sa om sin gamla outslitliga cheviotkostyms byxvidd: "den blir snart på modet igen" (vi talar om1940-tal). Det stämde gång på gång.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Inom politiken är ofta "modernare" synonymt med "sämre" liksom ordet "förändrad".
  Ex: Vi behöver "modernisera" arbetsrätten
  Vi behöver "förändra" A-kassan.
  I förlängningen innebär det att ordens betydelse är upp till avsändaren eller mottagaren vilket ytterligare kommer att undergräva förtroendet för politiker och politik.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker du borde ha en "gillaknapp", Birger. Det har vi på Facebook! :) Hursom: jag trycker Gillar!
  Kram Sara

  SvaraRadera
 7. Den här bloggen är då sanerligen inte modern. Är ni övervintrande 68-or hela högen????

  SvaraRadera
 8. Om du menar modern=nyliberal
  så finns det nog en och annan som försöker lära sig något här
  skrivet på min mtd mobiltelefon från 1976

  SvaraRadera
 9. Betyder verkligen modernisera att göra något modernt i betydelsen på modet? Tror det har med moderniseringen att göra, dvs en slags civiliserad utveckling. Isf är det skillnad på MPs och de andras uttalanden.

  SvaraRadera
 10. Att tala Jorden till rätta.
  Är inte lätt, när vissa understryker sina argument, genom att bomba två städer i Japan, med kärnvapen.
  Kvinnor faller lätt, för starka argument.

  Jag kan inte, annat än att dela, den uppfattning som X har.
  Världen och människorna är galna och dom framgångsrikaste är dom galnaste!

  SvaraRadera
 11. Om man ser på våra historiska dokument, finns det t.ex. häpnadsväckande mycket i 1919 och 1934 års partiprogram som fortfarande äger aktualitet nu på 1990-talet.
  från Moderaternas hemsida 1998

  SvaraRadera
 12. Jag skanar dig något oerhört i politiken!
  Om jag hade fått önska fritt, så skulle du återtagit din plats som språkrör i MP.
  Du är min absoluta favoritpolitiker genom alla tider!

  Tycker att du gott kan få den crediten! Den är du värd!

  SvaraRadera
 13. Du och ditt väsen är en del av min livsluft. Bara så du vet.

  SvaraRadera
 14. Hallå där, Anonym 11:24 tycks överlämna en kärleksförklaring till vår bloggande inspiratör. Vad händer, vad sker, hettar det till, spänningen är het.
  Plura

  SvaraRadera
 15. Marie: Kul att vara saknad... Då jämnar det ut sig med alla som är glada för att jag lagt av...:-)

  Leif: Jo, det är lika snat som förskräckande...

  SvaraRadera
 16. Plura, visst är det en kärleksförklaring, men inte nödvändigtvis på det plan du hoppas på. :-)

  SvaraRadera
 17. Ett annat "modernt" begrepp som skapats av marknaden är uttrycket "hållbar tillväxt".
  Jag brukar göra mig obekväm med att fråga vad avsändaren egentligen menar. Jag har fått olika svar vilket jag iofs också har förväntat mig.
  Eftersom det liknar det vedertagna begreppet "hållbar utveckling" passar det utmärkt att använda i kommunala handlingsplaner för att det låter som om det är ekologisk hållbarhet man talar om. Fast egentligen kan avsändaren lika gärna mena tillväxt som håller på i det oändliga utan avbrott. Mottagaren /läsaren kan tycka att det låter miljömässigt ansvarsfullt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.