söndag 18 april 2010

Samtal med författare

Jag har gjort ett antal intervjuer med författare för Kunskapskanalens En bok -En författare. Ett riktigt roligt uppdrag för en avdankad politiker, som själv varit intervjuoffer. Följande tre är sända och finns givetvis på nätet. Det dyker upp tre till före sommaren...

Hur kommer det sig att vi tolererar, och till och med applåderar, när Google gör det som vi aldrig skulle acceptera att en stat gjorde? Och visste du att det var språkbrist som medförde att en ung pojk på flykt ägnade sig åt siffror istället för ord, vilket ledde fram till starten av detta företag, vars namn är en felstavning?

Samtal med Andreas Ekström, författare till Google-koden.
Klicka på bilden!


Vet du hur det kom sig att myten om vildmän och vildkvinnor i främmande världsdelar spred sig i Europa? Och visste du att det var muslimer som räddade skrifter av Aristoteles? Det och en del annat samtalar humanekolog Thomas Malm och jag om i intervjuserien En bok - en författare.


Samtal med Thomas Malm, författare till boken Den omöjliga kedjan.
Klicka på bilden!


Vet du vem som genomdrev den första personvalskampanjen i Sverige? Och att socialdemokraterna, för att få in pengar till valrörelser, sålde östtyska teveapparater som inte gick att reparera...? Och hur var det nu med MP:s valtåg i Varberg?


Samtal med Janne Sundling, författare till boken Rösta.
Klicka på bilden!

13 kommentarer:

  1. Det var tre manliga författare. Hoppas du funnit tre intressanta kvinnliga författare i de kommande programmen. Jag ser med spänning fram mot dessa.
    Hälsar
    EW

    SvaraRadera
  2. Mikaela Holm/ProVokasön apr. 18, 09:02:00 fm

    Svar till EW. Varken Birger eller någon av de andra som intervjuar bestämmer vilka de skall intervjua, de får erbjudanden från SVT:s produktionsteam (eller egentligen UR) och kan säga ja eller nej. Någon kvinnlig författare har inte erbjudits. Men flera kvinnliga författare intervjuas dock i serien En bok - En författare.

    SvaraRadera
  3. Med anledning av EW:s kommentar. Det är sjukt hur fort pikar om allt möjligt kommer fram ur skuggorna och hur snabbt dessa pikande människor försöker hitta något att gnälla på, naturligtvis utan att veta något om bakgrund. Det är inte lätt att vara alla till lags...

    SvaraRadera
  4. Sant, 9:08, och att pika just Birger i en jämställdhetsfråga får en att dra lite extra på smilbanden...

    SvaraRadera
  5. 9:08 och 9:36
    haha...det var värst vad min fråga fick igång er på söndagsmorgonen. Men om vi inte ställer frågor om en till synes ojämlikhet, hur ska vi då få ordning på könsmaktsordningen som är så uppenbar i många sammanhang. Kanske BS också ställde frågor till UR när han fick förfrågan om 6 manliga kandidater och föhoppningsvis fick ett lugnande besked.

    Vänliga hälsningar
    EW

    SvaraRadera
  6. "Könsmaktsordning". Smaka på det ordet! Den som har ett sådant språkbruk vill jag inte ta i med tång ens.

    SvaraRadera
  7. Om Vi skapar en ny bild av världen,
    så kan det bli en bild av världen,
    som när den omfattas av nog många av oss,
    kan göra, en nystart av världen möjlig!

    SvaraRadera
  8. Birger. Bra intervjuer. Synd att man inte fick höra färdigt om Google. Det började osa till. Maktperspektivet tål att debatteras.
    Eric

    SvaraRadera
  9. Birger, du är jättebra som programledare också! Bra att SVT/ UR har upptäckt din kapacitet!

    Gt

    SvaraRadera
  10. Du BS, som har tumme med SVT, kan du be dem ordna så att svordomarna, särskilt i familjeprogrammen, minskas drastiskt?

    SvaraRadera
  11. Tack för kommentarer oc synpunkter.

    EW: Tyvärr har jag ingte haft möjlighet att göra de intervjuer med kvinnliga förfatare som ajg tillffrågasts om beroende på att jag vid dessa tillfällen varit uppbokad på annat - inspelningarna sker i STockholm, och redigeras för övrigt inte alls, utan sänds bara rakt upp och ner.

    Eric: Meningen är att programmen skall sluta genom att ljudet bara dras ner medan samtalet fortsätter, håller med dig att det var lite synd den här gången.

    Till den anonym som vill att jag ska påpeka för SVT att man inte skall svära i teve vill jag bara säga, i all ödmjukhet och med alla upptänlliga brister, att jag nog är fel person för detta uppdrag eftersom jag emellanåt själv använder denna typ av markeringsord...:-)

    SvaraRadera
  12. "Markeringsorden" (vilken smart benämning för att legitimera dem!) blir lite tröttsamma, när de förekommer i snart sagt alla typer av TV-program, från såväl kvinno- som mannamunnar. Markering för att visa ordfattigdom, kanske kan vara en möjlig analys istället.

    Med BS´ oerhört goda hantering av språket i allt övrigt, framstår svordomarna som "plumpar i protokollet".

    Det är ju skrivare/talare med Birgers kapacitet som barn och vuxna har (borde ha) som föredöme.
    Kan sådant förplikta?

    SvaraRadera
  13. Apropå "fel person", så har vi nog här förklaringen till svårigheten att få journalister att skriva om samhällets oerhörda alkoholskadekostnad.

    Journalister i gemen är, enligt uppgift, ganska begivna på alkohol. Hur ska man då kunna begära, att de ska ta upp eländet i spalterna (annat än undantagsvis)? Det vore ju att angripa sig själv.

    (Förlåt avhoppet från dagens tema!)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.