söndag 11 april 2010

Moderna myter 2: Vi måste ha tillväxt för att klara offentlig sektor

Kakan måste växa så vi har råd med skola, barnomsorg och sjukvård. Så brukar det heta. Jag har hört det från Vänsterpartiet. Jag har hört det från Kristdemokraterna. Ja, från alla partier. Och från åtskilliga ledarsidor.

Men så enkelt är det inte. Det är nämligen så att löner i den offentliga sektorn måste följa lönerna utanför den offentliga sektorn. Det vill säga ökar lönerna och konsumtionsutrymmet inom den privata sektorn som del av den ekonomiska tillväxten så ökar det ungefär lika mycket i den offentliga sektorn.

Det är detta som inryms i begreppet tjänstedilemma.

Vi får således inte fler lärare, fler sjuksköterskor och fler barnskötare bara för att vi har ekonomisk tillväxt. När politiker av olika färger hävdar att vi behöver ekonomisk tillväxt för att ha råd med skola, vård och omsorg är det alltså snarare en beskrivning av en myt än en beskrivning av verkligheten. Tyvärr luras inte alla medvetet, man tror faktiskt på myten därför att den upprepats i årtionden.

Omfattningen på de satsningar vi gör på skolan, vården och omsorgen hänger således främst ihop med hur stor del av ekonomin vi använder för just dessa ändamål. Inte av hur stor ekonomin blir på grund av ekonomisk tillväxt.


11 kommentarer:

 1. Det förekommer tankar om att de som har möjlighet skall odla sin egen mat, och på så sätt minska behovet av löneinkomster.
  Hur ställer sig BS till detta?

  SvaraRadera
 2. Världen är full med grejer! Det här är vansinne med tillväxt hit och dit.
  Vad vi behöver är mat, kläder och bostad.

  Vi måste ändra oss nu: medborgarlön eller/och sex timmars arbetsdag.

  Och börja odla mat och inte bränsle!

  SvaraRadera
 3. Jag har varit kommunpolitiker i 22 år och jag kan lova att du har fel. Du vet tydligen inte mycket om ekonomi.

  SvaraRadera
 4. 09:44 Vad heter kommunen som må gratuleras?

  SvaraRadera
 5. Anonym 09:44 som har varit kommunpolitiker i tolv år tillhör de som inte förstått de mest grundläggande i ekonomin. Det är ju förskräckligt! Vilket innebär att Schlaug har rätt när han talar om mytbildning!
  Sverker Olsson

  SvaraRadera
 6. Jag har varit kommuninvånare i 32 år och kan lova att 09:44 har fel.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendasön apr. 11, 11:27:00 fm

  Vi måste ha tillväxt för att klara offentlig sektor

  Beror ju helt på vad man tycker offentlig sektor ska innehålla för att den ska "klaras". Om man tycker offentlig sektor ska vara precis som idag och inte förbättras så behöver man ingen tillväxt. Iaf. om man bortser från att offentlig sektorn har en tendens att bli alltmer byråkratisk. Allt fler pappersvändare och allt färre barnskötare med tiden.

  Grejen är väl att folk förväntar sig att offentlig sektor ska förbättras, tex. så sjukvården har råd att köpa in alltfler magnetröntgen-apparater.

  SvaraRadera
 8. Om miljöpartiet ÖKAR i valet får det ÖKAT partistöd och DÄRMED ÖKADE MÖJLIGHETER att bygga upp sin organisation lokalt och regionalt när partiet får FLER platser.

  HUr var det på vår tid i början då vi fick betala sjäva, låna, fixa och sälja konstlotter och springa melan brevlådor, trycka upp papper i mängder.
  Nu är det fan ingen idealitet längre nu är det ökade bidrag som ska betala för en piffig organisation med BETALDA anställda som följer lönerna på marknaden annars blir det fan inget gjort. Miljöpartiet är inte bättre än V och KD när det gäller tillväxt!

  SvaraRadera
 9. "Kakan måste växa så vi har råd med skola, barnomsorg och sjukvård. Så brukar det heta. Jag har hört det från Vänsterpartiet (...)".

  Jag har för min del aldrig hört just det argumentet från Vänsterpartiet. Vad hette någon av personerna som yttrade det och när skedde det? Länk eller annan källa?

  Jag försökte för övrigt bemöta Birgers allmänna tillväxtkritik här.

  SvaraRadera
 10. Hur kunde Wetterstrand i kvällens Agenda anse att det behöver jobbas mer?

  Företagen försöker ju bli av med folk, just för att ny teknik gör människor alltmer överflödiga.

  SvaraRadera
 11. Svar till ekonomikommentaren: Tja, du kan ju ta till exempel den debattartikel i DN där Persson, språkrören och Ohyl hävdade att ekonmisk tillväxt var förutsättning för både miljö och sociala utveckling i vårt land. I varenda valrörelse jag var med så mötte jag även vänsterpartsiter som försvarade tillväxten genom att hänvisa till skola och omsorg.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.