lördag 24 april 2010

Och vad gör vi nu?

Idag startar mitt gamla parti sin valrörelse i Stockholm med att Peter Eriksson lanserar sin kokbok. Och de rödgröna sliter med budgeten.

Det föranleder mig att hänvisa till en debattartikel som jag idag har fått införd i Göteborgs Posten. Vi måste nämligen ta oss ur den totala visionslöshet som kännetecknar de två blockens politik. Vi borde börja föra ett samtal om vad utveckling är för något. Och på allvar fundera över vad vi själv är.
19 kommentarer:

 1. Detta är en av de viktigaste debattartiklarna som skrivits på flera år, kanske årtionden. Bra Birger! Min fråga är: skrev du den för att själv lansera dig som denne visionär, eller hoppas du att någon annan ska ta upp ämnet? Jag håller fullständigt med; ingen aktiv politiker idag visar tecken på att ha någon vision om ett nytt samhälle.

  Men det här med tillväxt, omställningen till ett hållbart samhälle kräver ju massor av jobb, genererar inte det tillväxt? Solpaneler, energisnåla hus, järnvägar, återvinningssystem etc.

  /Ingemar, Göteborg

  SvaraRadera
 2. Birger ger ju svar på detta i ett annat inlägg, Ingemar:

  "Det finns de som hävdar, inte minst från mitt gamla parti, att stora investeringar i omställning till ett miljöanpassat samhälle – järnvägsinvesteringar, miljöbilar, vindkraft etc – leder till att det behövs så mycket arbetskraft att sänkt arbetstid är omöjligt. Jag tror inte att dessa gamla partikamrater talar från vare sig hjärta eller huvud, utan från den utgångspunkten att man inte vill stöta sig med Mona Sahlin. Hon har nämligen stängt dörren för sänkt arbetstid, genom att ställa ultimatum på den senaste socialdemokratiska kongressen. De miljörelaterade jobben ger inte fler arbetstillfällen. De ger andra arbetstillfällen. Men inte fler. Dessa jobb ska ersätta gamla jobb – vi ska ju inte både bygga miljöbilar och gamla bensinbilar, inte bygga järnvägar och motorvägstunnlar, inte bygga vindkraft och sysselsätta oss med hantering av fossila bränslen. Det är ju lika dumt som att påstå att vi skulle ha fått mer jobb genom att både tillverka cd-plattor och vinylplattor, både platt-tv och tjock-tv, både tangentbort för datorer och skrivmaskiner, både moderna eltåg och ånglok."

  SvaraRadera
 3. 2000-talets bästa debattinlägg! Så bra formulerat!
  Mia

  SvaraRadera
 4. LÄS artikeln! Birger avslutar så här, läs och njut och tänk efter:

  "Kanske skrämmer det många att tala om ett nytt samhälle – kanske blir människor rädda. Kanske föreställer man sig att ett ekologiskt hållbart och socialt anständigt samhället är dystert, kärvt och fantasilöst. Inget kan vara mer fel! Det är ett sönderstressat samhälle där fri tid är bristbara och där ångestkonsumtion driver tillväxten som är krävt och fantasilöst. Och detta, just detta, borde vara ledande politikers uppdrag att säga!

  Vi måste komma bort från de normer som är köpandets och ägandets. Vi måste ta de ärofyllda stegen till ett samhälle där normerna är levandets och varandets.

  Det är inte att ta steg tillbaka. Det är att ta steg framåt. Att utvecklas."

  Just så!!

  SvaraRadera
 5. Tack för detta Birger! Och tack GP för modet att ta in denna artikel. Det har verkligen skett en uppryckning den senaste tiden på Västkusten!

  /Anso (från ett Tyskland som i dag går till storms mot kärnkraften - ackompanjerat av en public service-radio som berättar om det och till på köpet ordnar telefonväkteri med experter inför detta... men om dylika artiklar nu blivit möjliga i Sverige så kan jag inget annat än hoppas på töväder...)

  SvaraRadera
 6. Jag håller med 100%!
  Medborgarlön, 6 timmars arbetsdag, friår, sänkt pensionsålder..., det är möjliga visioner.
  Utan att glömma bort naturen.

  Medborgarlön i Facebook:
  http://www.facebook.com/home.php?react=1244542272:4e79257cd04276eab17365ddfe096e46#!/bedingungsloses.grundeinkommen?ref=ts

  /Eija

  SvaraRadera
 7. lysande! Missa inte nej-till-tillväxt-kalaset i dag på sthlm kulturfestival.

  apropå svenska medier: känsliga personer som gillar Birgers artikel i dag varnas för dagens "ekonomiekot lördag". En parodi på vad vi håller på med.

  Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är SÅ bisarrt och jag var tvungen att kontrollera två gånger att det inte var ett nytt satirprogram.. jag hoppas dock fortfarande att så ska vara fallet. Hoppas ekochefen snart förklarar sig hur som helst...

  SvaraRadera
 8. Vänd ursinnet mot mp!lör apr. 24, 12:52:00 em

  Ett problem är att t.o.m. miljöpartiet saknar visioner. Man lever på sitt namn "miljö....".

  Ett annat problem är naturligtvis att du knappast skulle få 1 % av rösterna i ett val kring "dina" frågor, Birger. Sådana frågor är helt ute i dag när "skutan" ska vändas och "hjulen" börja rulla igen - så att människor får arbete, så att människor kan konsumera mera, så att tillväxten ökar...

  Jag har funderat över det här och funnit att det bästa vi kan göra nu är att stenhårt angripa det nya miljöpartiet med pratkvarnen Wetterstrand i spetsen. Anklaga dem för visionslöshet och för att man sålt sig till betongen. Det partiet är ju helt förstört numera och meningslöst att lägga sin röst på.

  SvaraRadera
 9. Håller med!

  SvaraRadera
 10. Problemet med politiken i Sverige och även i resten av världen är att den drar till sig "fel" personer vars ambitioner vida överstiger kunskaperna i de ämnen de uttalar sig. Man kan inte styra forskning och utveckling till "nyttiga" områden då vem vet vad som är det?

  Exempel: Kravet på miljöbränsle p alla bensinstationer vilket gjort att vi som bor på landet måste åka flera mil för att tanka. Smart, knappast?

  Exempel: Mantrat tåg är alltid miljövänligt. Visa mig hur mycket CO2 Botniabanan sparar.

  Du precis som kyrkan, kommunister och andra kollektiva ideologier vill du styra folks beteenden vilket är dömt att misslyckas.

  SvaraRadera
 11. Viktigt perspektiv! Har noterat och gissar att detta är något av vad du tar upp i dina föredrag. Ser fram emot att läsa mer om dina visioner även på din blogg, och ur du ser på nu och framtiden. Har du sammanfattat dina perspektiv i en bok?

  Tispa mig gärna:

  samtidsanalys@gmail.com  http://samtidsanalys.blogspot.com

  SvaraRadera
 12. Underkastelsen: Ett exempel!
  Fadern och sonen Bush har under lång tid, haft de största lagren av massförstörelsevapen.
  Makt och rätt är oupplösligt förbundna med varandra.
  Under rådande förhållanden, är självständigt tänkande ovanligt.
  Vår utrikesminister har vid flera tillfällen, uttryckt att, han vill vara på talbar fot, med den starkaste makten och att han steg för steg, vill förena oss med denna!
  Dessa söner av sitt folk, Far och son Bush, har båda sagt: ”Vår livsstil är inte förhandlingsbar.”
  Denna livsstil sprid nu med Kapitalets Rörlighet över värden, som ett Askmoln från värdens farligaste Kratrar. Kreml och Washington med flera.
  Askan är finkornigt, och invaderar de flesta människors själar, omedveten Underkastelse?
  Konsekvenserna är att i dag invaderas, våra hem av en uppsjö av gifter, med okända/ökända verkningar och att ändliga resurser snabbt förbrukas, helt slut tar de aldrig, men kostnaderna för att ta fram nya, stiger snabbt. Det är Kapten Konkurs som styr!
  Människan handlar först och forskar sedan.
  Vår livsstil som är på väg att erövra världen är komplett vansinnig.
  I dag kräver den två Jordklot, i morgon fyra Jordklot och i övermorgon åtta Jordklot.
  Tage Danielsson påpekade på sitt försynta sätt: ”Vi har bara ett Jordklot.”
  Tänk efter före.
  Trevlig Helg.

  SvaraRadera
 13. @Nils Dacke:

  Att bensinstationer försvunnit från glesbygden beror snarast på att mackägarna inte varit villiga att investera i miljövänlig riktning, utan tvärtom vill fortsätta som vanligt på en väg som är dömd att misslyckas. För att folk ska köpa s.k. miljöbilar måste det finnas möjlighet att tanka s.k. miljöbränslen, pumplagen var ett sätt att försöka garantera detta. I stället för att skylla på politiker kan du alltså lika gärna skylla på kortsiktigt tänkande kapitalister...

  Om fler transporter går på räls i stället för väg, och fler passagerare tar tåg i stället för bil, buss och flyg - då kommer definitivt Botniabanan att bli en miljömässig vinnare. Frågan är förstås om personer som du vill ändra resvanorna för att få en grönare värld?

  SvaraRadera
 14. Har hänvisat till din fullständigt fantastiska artikel i en kommentar till en fullständigt ofantastisk ledare i dagens corren:

  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5176384&date=&menuids=

  AK

  SvaraRadera
 15. Dagens Birgertexter är bland de bästa hittills!

  Men säg då, vad man kan rösta på!
  Vilket parti jag än väljer, så stöder jag något galet.

  Gt

  SvaraRadera
 16. Det är så bra så jag jublar inom bords och ska sätta upp artikeln på anslagstavlan på jobbet.
  Susanne M.

  SvaraRadera
 17. När startar "Partiet för utveckling"?
  EW

  SvaraRadera
 18. När ängen blir Jordens vägledande princip,
  Och kulturerna börjar, att blomstra.

  Tiden närmar sig, när människorna förstår att, de liksom ståndare och pistill måste mötas och att pollinerarna, måste få leva, för att det ska bli någon framtid.
  Jag har läst många utopier och många partiprogram, medan åren gått.
  Jag tänker på Idas visa.
  Om inte vi sätter fart, så blir det ingen Kulturvår under vår livstid och inte någon vår överhuvudtaget.
  Kulturer, under en helhetssyn på Jorden måste skapas av oss själva.
  För närvarande, har Vi underordnat oss, under Kapten Konkurs.
  Det är Dumt, det är rent ut sagt, Kollosalt Korkat!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.