lördag 17 april 2010

Har du 3 minuter och 31 sekunder lediga?

Hej!

Det är lördag morgon, våren har kommit av sig. Och jag ska be dig om en sak. Jag har aldrig bett det dryga tusental - om det är något ruskigt bra/korkat blir det en bit över tretusen - som hänger på min blogg om något, men nu är det dags...

Ta 3 minuter och 31 sekunder av ditt liv och lyssna på den här. Även om du aldrig skulle komma på tanken, när du ser att det är Jussi Björling och en slagdänga från en opera. Den är inspelad 1944 och den går inte att göra bättre, ingenting i röstväg går att göra bättre. Eller?

Tack för att du tog dig tid!

13 kommentarer:

 1. jussi var störst, men det finns några fantastiska som lever nu också :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=yNku8jagd6U

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen expert på opera, men Pavarotti berör långt mer än Jussi:

  http://www.youtube.com/watch?v=TOfC9LfR3PI&feature=related

  Pavarotti sjunger så skönt - han verkar anstränga sig mycket mindre än Jussi, och han är förstås mera hemma i språket.

  Man ska ju inte tävla i musik, men du frågade om någonting i röstväg går att göra bättre...

  SvaraRadera
 3. Fred, Pavarotti når på inga sätt upp till den sista minut som Björling levererar. Jussi var också känd för att sjunga obesvärat. Pavarotti är givetvis ett gott exempel på en hygglig sångare, men han lär inte gå tillhistorien som en av de tio bästa. Minns även att man på Björlings tid inte hade några tekniska hjälpmedel, omtagningar var alldeles för dyrt att ägna sig åt.
  Björling-fan

  SvaraRadera
 4. Tycker inte detta aer anstraengt, bara personligt faergat. Pavarotti har jag inte foerstaatt mig paa sedan man hoerde honom vid sidan av Domingo som aer i en helt annan divension. Men varfoer ens jaemfoera? Sjaelva foersoeken att hela tiden dissa och upphoeja tycker jag aer nog saa anstraengda. Jaemfoerelser aer inte det som goer naagon br aeller daalig, utan vad som faktiskt levereras.

  SvaraRadera
 5. Har nu lyssnat på Jussi Bjärling för första gången, fick ståpäls under den sista minuten. Otroligt fantastiskt oerhört makalöst vackert!

  SvaraRadera
 6. Samma tid då Jussi Björling sjöng hade vi i Polen Warszawaupproret. De som inte hade mördats i Katyn och på andra ställen kämpade för nationens överlevnad. Tusentals dog i försök att befria huvudstaden från tyskarna. Warszawa blev jämnad med marken. Och Jussi Björling sjöng…
  Maria Pawlowski

  SvaraRadera
 7. Nej tack, vill inte lyssna på så mycket mer idag. Har nämligen haft möjligheten att idag lyssna på Fredrik Reinfeldt och igår Anders Borg,det slog allt! Fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. Först kommer Jussi Björling, sen ingenting, sen ingenting sen alla andra inkl. Pavarotti. Detta är nakna fakta.

  SvaraRadera
 9. Det där hade jag velat höra direkt från scenen - och på den tiden jag ännu hade ofördärvad hörsel.

  Opera är fantastiskt!

  P.Gr.

  SvaraRadera
 10. Ledsen om jag har trampat på några ömma tår, men Birger ställde frågan om "ingenting i röstväg går att göra bättre. Eller?"

  Problemet med opera är, enligt min mening, att de skriker för mycket, sjunger på att onaturligt sätt - i synnerhet sopranerna.

  Pavarottis röst är, enligt min mening, mer behaglig än Jussis - sammet, inte stål.

  Ni kan väl ändå medge att hans italienska uttal är något bättre än Jussis, eller?

  SvaraRadera
 11. 3 min och 31 sek....det var väl använd tid! Jag njuuuuter mer än gärna ännu en gång fastän jag inte särskilt hemma på opera. Tack själv!

  SvaraRadera
 12. Älskar opera och Jussi är outstanding

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.