måndag 19 april 2010

Det går dåligt för Piratpartiet

Piratpartiet lyfter inte i opinionen. Man tappar dessutom medlemmar. Kanske begravde man sig i Bryssel. Och många av de glin som blev medlemmar är nog lika snabbt försvunna som de blev vunna. Från 50 000 till 40 000 på ett år, skriver SvD. Åtskilliga partier hade emellertid varit mer än nöjda med så många.

Just nu har de årsmöte på nätet. Intressant experiment.

Piratpartiet tycks annars mest engagera sig i hur staten övervakar och styr människor. Men tycks mig inte ha svar på sådant som är minst lika obehagligt: hur privata intressen, vinstsyftande bolagssfärer, övervakar och styr människor. Man tycks inte heller ägna sig åt frågan hur individer kan övervaka och kränka andra individers integritet.

Därmed tycks mig Piratpartiet inte vara annat än ett enögt parti som ser farorna med höger öga, men blundar med vänster. Man opponerar aktivt över staters storebrorsfasoner, men tycks strunta i t ex Googles allt mer övervakande och kontrollerande öga. Jag intervjuade författaren till boken Google-koden här. Till vem säljer Googles "goda ägare" - en sovjetisk flykting och en amerikan - sina aktier en vacker dag?

En av Piratpartiets riksdagskandidater är Anders Nordin, det språkrör som efterträdde mig när jag avgick 1988 efter det att MP, som första nya parti på 70 år, kom in i riksdagen. Språkrör fick inte sitta i riksdagen på den tiden. Anders valdes till min efterträdare. Och fick ett hemskt uppdrag där många jäklades med honom och hans kvinnliga kollega. Mer om det imorgon, då Språkrörens Historia fortsätter med del 7. De tidigare delarna finns samlade i Backspegeln.

Bilden: Anders Nordin, från den tid då han var en klippa i Miljöpartiets politiska utskott på 80-talet. Här finns en radiointervju med Anders från förra veckan.

27 kommentarer:

  1. Birger. Tycker nog att du är lite orättvis betr Piratpartiet. Visst är kampen mot Storebrors koll av oss små det viktigaste, men nog håller de på att försöka bredda sig med en tillämpning av integritetsbegreppet över ett vidare fält. Liksom av rättssäkerheten.
    Det stora bekymret för pp är nog att de gamla partierna försöker tysta all debatt om rättssäkerhet och integritet, det får inte bli snack om det, för då förlorar alla de gamla. De vill bara det ska handla om pengar, skatter, bidrag o möjligen en aning miljö.
    F.ö. ser jag med intresse att du har ett musikintresse som i vart fall delvis tangerar mitt. Vilken fin ungdomsbild av Aretha Franklin du har i vänstermarginalen!
    Och "Respect" är en låttitel, som är lätt att sätta in i politska sammanhang...
    Annars är mitt musikfokus på jazz, men med bred kringsyn. Min blogg handlar dock till 99% om politik.

    SvaraRadera
  2. PP har fullständigt fått allt om bakfoten. De går i fullständig spinn på att bekämpa den sk. FRA-lagen vars syfte är att skydda det fria och demokratiska samhället från de personer som vill förgöra det samma. Samtidigt så ignorerar man fullständigt övervakningen av medborgare från andra medborgare vars enda syfte är att kränka den andre.

    Angående Google med flera bolag. Sluta använd dessa privat aktiebolags tjänster om man inte vill hamna hos dem. Använd inte Facebook om man inte vill att dem ska få tillgång till informationen om ens sociala status, köp inte mjölken med ICA-kortet om man inte vill att ICA ska veta att man köper 263 liter lättmjölk per år och använd inte Google när söker information om flugfiske om du inte vill att dem ska veta att du har ett specifikt intresse just för flugfiske.

    Använd ert sunda förnuft!

    SvaraRadera
  3. Måns, Det är nog du som fått PP:s politik om bakfoten, och du har mog fått FRA lagen om bakfoten, tillpå köpet har du fått "Google med flera..." om bakfoten också, med andra ord inte en siffra rätt.
    När det gäller Google och andra, så föreslår du individuella lösningar på samhällsproblem som vi måste lösa gemensamt. Det är det PP handlar om.

    SvaraRadera
  4. Mp: gamla språkrör Anders Nordin - vem minns honom? - har således vandratfrån extremvänstern till mp och sedan till ny demokrati för att hamna i piratprtiet??? Ideologisk stjärna?

    SvaraRadera
  5. Anonym 11:04:
    Vad är det jag fått om bakfoten i sak, blir lite enklare att försvara min ståndpunkt om du går in mer i sak.

    Har jag fel när säger att vill man inte att ICA ska veta att man köper 263 liter lättmjölk per år är det bara strunta i dra sitt ICA-kort vid varje inköp? Har jag fel när jag anser man vara fullständigt naiv om tror att ICA inte kommer nyttja denna information för att styra sin reklam?

    SvaraRadera
  6. Jag kommenterar bl a detta här:
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/piratpartibekymmer.html

    Måns FRA-lagen är inte till för att skydda ett fritt och demokratiskt samhälle, tvärtom. Dess införande är en integritetskränkning som skadar demokratin. Och inte ignorerar pp de integritetskränkningar som sker från andra håll än staten! Det gör däremot de andra partierna! Läs på bättre!
    Det du skriver visar att du inte förstått att staten måste ha en annan attityd idag. I stället för att kränka individen så bör staten skydda individen, både mot "FRA-intrång" och emot "ICA-intrång".
    Som sagt, idag är staten en stor integritetskränkare och gör tillvaron rättsOsäker, samtidigt som staten låter andra kränka fritt.

    SvaraRadera
  7. Lars-Erik Forsgren:
    FRA-lagen infördes i syfte att dels reglera något som redan gjordes, vilket många på något märkligt sätt helt ignorerar, men huvudsyftet var att bekämpa grov brottslighet i och utanför landet. Denna fråga har dock diskuterats i det oändliga, och hittils har ingen kunna underbygga eller bevisa för mig att syftet skulle vara det motsatta än det jag skriver. Så låt oss släppa den.

    Det jag dock är mest fundersam kring är när du skriver "ICA-intrång". Hur kan det vara ett intrång då jag av egen fri vilja väljer att registrera mina inköp hos ett privat företag? Accepterar jag det inte kan jag:
    1. Handla i annan butik.
    2. Handla i samma butik men betala kontant och inte dra bonuskort.
    Var i ligger problemet?

    SvaraRadera
  8. @Måns: "PP har fullständigt fått allt om bakfoten. De går i fullständig spinn på att bekämpa den sk. FRA-lagen vars syfte är att skydda det fria och demokratiska samhället från de personer som vill förgöra det samma."

    Nej, PP har inte alls "fått allt om bakfoten":

    - I min värld så prioriterar man felletning med spegel innan man ger sig på att nyttja kikare. Staten är våra representanter och följakligen bör de respektera oss men framförallt demokratin.

    - I min värld så ger man sig på skogsbränder efter storlek. Ja, Google, Facebook, Mickysoft, Twitter etc är ett problem men vid jämförelse med att den statliga övervakningen kartlägger så oerhört mycket via FRA, den kommande datalagringen etc så är det det senare vi måste fokusera på...först och främst.

    Det finns också en trovärdighetsaspekt i detta. När inte ens staten själv hanterar privatliv och integritet med värdighet och på ett sätt som anstår en demokrati, hur ska vi då kunna motivera att först ge oss på privata företag som dessutom får sin data frivilligt av - ofta - intet ont anande medborgare?

    Som redan antytt, det är pest och kolera men vi måste börja någonstans.

    För övrigt ber jag om ursäkt för att Piratpartiet inte har löst dessa problem redan. Vi har för stunden fullt upp med att räkna ekonomiska tillgångar (det är deklarationstider) och eftersom medborgare går man ur huse för att stötta medborgarrättsrörelsen så tar det tid att koordinerar aktivisterna. *ironi*

    Jag skämtar, men återkommande så får jag intrycket att det är Piratpartiet som allt hänger på och då är det inte så lite frustrerande att som politisk uppkomling axla ett ansvar som ingen annan vill ta och som verkligen kräver sin man (eller i varje fall parti).

    Det är iofs inget nytt med tanke på hur andra partier agerar och reagerar i relation till den här typen av frågor. Många vill spela på att vara integritetsvärnande och -vurmande för att locka väljare men det är bara Piratpartiet som verkligen bryr sig.

    Nej, kom inte dragandes med att MP och V minsann går att lita på i denna typ av frågor efter haveriet vad gäller datalagringsdirektivet tidigare i år där man vacklade som en 95-åring på kräftskiva...

    SvaraRadera
  9. Piratpartiet verkar gå samma öde till mötes som Junilistan. Beträffande de övriga partiernas reaktion går tanken osökt till Sverigedemokraterna och deras behandling, inte endast av de övriga partierna utan även av media.

    SvaraRadera
  10. För att vidare förstå hur PP egentligen resonerar, och dess konsekvenser för tredje man, kan det vara intressant att se hur PP agerade när EU-kommissionären Cecilia Malmström föreslog för en tid sedan att det skulle vara möjligt att blockera barnporr-sidor på Internet. Deras svar var att det är något de motsätter sig, och seriöst hävdar att det vore censur! Var finns omtanken om de utsatta barnen? Den väger uppenbarligen lätt när något kan hänvisas till ”censur”.

    SvaraRadera
  11. PP och Anders Nordin har samma träd att utgå ifrån. Den GRÖNA rörelsens träd!
    Inte konstigt vi ligger nära varandra.

    SvaraRadera
  12. @måns. Barnpornografi är inte så enkelt som du menar. Det har kommit utspel från personer som dedikerat sina liv till att bekämpa barnpor som är starkt kritiska till censur. Målet i detta krig måste vara att färre barn ska utsättas för övergrepp. Censur kommer inte uppnå detta utan det enda som uppnås är att vanliga människor aldrig råkar ta sig in på en sida. Resultatet riskerar att bli att debatten dör eftersom ingen längre ser problemet. Den klassiska sopa under mattan lösningen.
    Sen leder cenur ofta till att man sakta glider lite på vad man censurerar. I Australien har man till exempel valt att blockera 4chan, ett diskussionsforum som kanske är mest känt för demonstrationer mot scientologi kyrkan, men som går ut på att chocka varandra. I enstaka fall så komemr chocken i form av barnpornografi. 4chan är ett forum vilket konservativa förfasas över, och barnpornografi blev ett väldigt praktiskt argument för att få bort den.

    SvaraRadera
  13. @Måns:

    Dina argument hade vägt tyngre, om du hade försökt att få alla fakta rätt först.

    FRA-lagarna handlar inte alls om det du påstår. Det är helt enkelt ett beställningsverk från en myndighet som förlorade sitt berättigande när Berlinmuren föll.

    Datalagringsdirektivet finns det nya undersökningar som visar att de miljarder som slösats ut på att implementera det i vissa länder inte har gett det allra minsta lilla resultat som ens tillnärmelsevis motiverar kostnaden.

    Och ditt barnporr-argument är så otroligt lågt att det inte ens behöver bemötas.

    Så nog tusan behövs PP precis lika mycket som MP behövdes för snart 30 år sedan. Och av precis samma skäl. Precis som för MP då, så är problemet för PP nu, att väljarna ännu inte fått upp ögonen för hur livsviktiga frågor vi driver.

    Låt mig sedan, avslutningsvis, poängtera att jag var en av de väljare som såg till att få in MP i riksdagen. Båda gångerna. Hade jag inte hittat PP, så hade jag troligen röstat MP även i det kommande valet.

    SvaraRadera
  14. Stroll:
    "I enstaka fall så komemr chocken i form av barnpornografi."

    Förstår jag dig rätt om det är så att australiensiska myndigheter har stängt ner en sajt där det har spridits barnpornografiskt material? Om ja, då anser jag, utan att känna till det enskilda fallet, och uifrån det du skriver, att dem har agerat föredömligt.

    Frågan som Malmström bedriver handlar inte om sopa frågan under mattan, herregud, hon lyfter ju upp den. Dock är det allmänt känt att desto mer material som finns tillgängligt desto fler övergrepp sker.

    Thomas Tvivlaren:
    "När inte ens staten själv hanterar privatliv och integritet med värdighet och på ett sätt som anstår en demokrati, hur ska vi då kunna motivera att först ge oss på privata företag som dessutom får sin data frivilligt av - ofta - intet ont anande medborgare?"

    Återigen, man kan inte lagstadga mot naivitet och dumhet. Att dra sitt ICA-kort vid varje inköp och tro att inte ICA nyttjar informationen, ofta till fördel för kunden, då de kan skicka rabbattcheckar på barnmat till just dem som köper barnmat, är väldigt naivt. Att ladda upp bilder på Facebook och tro att Facebook tillhandahåller serverutrymmet gratis bara för att vara snälla, är ju rent dumt.

    SvaraRadera
  15. lite uppfriskande läsning på måndagseftermiddagen:

    http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/17/vulkanen-har-lyckats-med-det-som-politikerna-borde-gjort-for-lange-sedan

    SvaraRadera
  16. Björn Felten:
    "Dina argument hade vägt tyngre, om du hade försökt att få alla fakta rätt först."

    Här håller jag med dig, fast det i detta fall gäller PP:s försvarare.

    Angående barnporr så är det verkligen ett reellt argument. Det var nämligen PP som reagerade på Malmström utspel och debatterade frågan dessutom i SR:s Studio ett. Om att referera till ett utspel av PP är att argumentera lågt, säger en del om dina egna uppfattningar om just det partiet.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3610096

    SvaraRadera
  17. PP måste vara det mest enögda intresseparti som Sverige någonsin sett. Okej, även om det finns en del fog för deras kritik mot övervakningssamhället så motiverar det knappast att bilda ett helt parti kring denna enda fråga, eller är det något bredare syfte som jag missat? Hänger vår välfärd och vår miljö på hur fria vi kan vara på nätet? Väx upp!

    /Jocke

    SvaraRadera
  18. @Måns: Du säger "FRA-lagen infördes i syfte att dels reglera något som redan gjordes".

    Att FRAs signalspaning innan FRA-lagen var "oreglerad" betyder inte att de fick göra vad de ville. Det betyder att deras verksamhet var olaglig. Men detta har etablissemanget fullständigt ignorerat, när de ansvariga i själva verket borde ha lagförts och fängslats för länge sedan.

    Angående barnporrscensur: filter av den modell som svenska ISPer har infört "frivilligt" har många problem.

    För det första så utgör de faktiskt censur. Du har en myndighet som går in och säger "du får inte publicera det här." Detta är i grund och botten fel och ett brott mot yttrandefriheten.

    För det andra så sopar den bara problemet under mattan. Om en site har faktisk barnporr på sig så kan man i stället stänga ner den på riktigt, och inte bara blockera den. Detta görs redan idag med s k phishing-siter, alltså siter som låtsas vara en bank eller liknande för att få tag på dina inloggningsdata. Dessa brukar ha en livslängd på några timmar efter att de först rapporteras in.

    För det tredje så är censurfiltret väldigt lätt att ta sig runt. Det består nämligen endast av en modifierad DNS. DNS kan lättast beskrivas som en telefonkatalog: När du skriver in www.blogger.com i din browser så frågar din dator din DNS vilket IP-nummer detta innebär, och kopplar sedan upp sig mot detta IP-nummer. Det svenska filtret innebär att i stället för att skicka t ex naknapojkar.com till rätt IP så skickas du till en sida där det står "BLOCKERAD!" Men om du använder en annan DNS, t ex OpenDNS eller Googles DNS, så kommer du dit utan problem.

    För det fjärde så är filtret, till sin natur, hemligt. Detta innebär att de som blockeras inte vet om detta, och inte kan försvara sig mot felaktiga anklagelser. Detta är ett stort problem ur ett rättssäkerhetsperspektiv - myndighetsbeslut måste alltid kunna överklagas.

    För det femte så har vi problemet med ändamålsglidning. Redan nu så är inte allt som filtreras barnporr i ordets egentliga mening (d v s "dokumenterade övergrepp på minderåriga"). Då och då har filterlistan läckts ut, och då har granskning visat att många av adresserna är felaktiga. De kanske har påklädda bilder på minderåriga modeller, eller s k "lolicon" (tecknad porr med fiktiva minderåriga - förvisso smaklöst, men inte något som har skadat någon faktisk person). Röster höjs även för att expandera filtret till andra siter som staten eller andra aktörer ogillar, t ex spelsiter, eller fildelningssiter.

    Kort version: barnporrfiltret är dåligt för att det utgör censur, utförs i hemlighet, inte har någon rättssäkerhet, inte är effektivt, och blockerar mängder av platser det inte ska blockera.

    SvaraRadera
  19. Piratpartiet är lika löjligt som det låter. Det är ju mest unga och dumma som röstar på det partiet. Politik handlar om helhetsansvar.

    SvaraRadera
  20. Staffan:
    "Angående barnporrscensur: filter av den modell som svenska ISPer har infört 'frivilligt' har många problem.
    För det första så utgör de faktiskt censur. Du har en myndighet som går in och säger 'du får inte publicera det här.' Detta är i grund och botten fel och ett brott mot yttrandefriheten."

    Kan bara tolka denna kommentar som att du de facto vill avskaffa lagen om innehav och spridning av barnpornografi. Skrämmande, är detta också PP:s åsikt?

    SvaraRadera
  21. peer-review: Från Klotet.
    Det går sämre och sämre, för Jorden p.g.a. piratverksamhet.
    Jag har följt avvecklingen i femtio år.
    I min ungdom var jag intresserad av antropologi, kulturer på Jordens villkor.
    Men jag tänkte, då inte på, att det krävs, ett övergripande förstånd från världen, för att deras kulturer ska få överleva och inspirera.
    Vilka, borde då inte, om inte just Du och Du, kunna skapa, det överlägsna förnuft, som Klotet ropar efter.
    Dagen sex inlägg, före mitt, tyder på att det, viktigaste har varit att jollra på i sin egen sandlåda!

    SvaraRadera
  22. @Måns: "Återigen, man kan inte lagstadga mot naivitet och dumhet. Att dra sitt ICA-kort vid varje inköp och tro att inte ICA nyttjar informationen, ofta till fördel för kunden, då de kan skicka rabbattcheckar på barnmat till just dem som köper barnmat, är väldigt naivt. Att ladda upp bilder på Facebook och tro att Facebook tillhandahåller serverutrymmet gratis bara för att vara snälla, är ju rent dumt."

    Äääh? Ja? Vad är din poäng? Vad har detta med PP att göra förutom det jag redan antydde mellan raderna, dvs att en integritetsöversyn bör göras även av privata aktörer...men vi bör som sagt starta där det brinner som mest och på "vår" egen hemmaplan och hantera statens Orwellska vurm.

    SvaraRadera
  23. @Ansvar, tack: "Piratpartiet är lika löjligt som det låter. Det är ju mest unga och dumma som röstar på det partiet. Politik handlar om helhetsansvar."

    Ska du inte hämta pappa så de kan slå de löjliga och hemska piraterna i sandlådan? Med den "argumentationen" så behövs egentligen inga svar så jag nöjer mig med att konstatera:

    1) Hellre stöttar jag ett parti med fjantigt namn och viktiga frågor än de Micky Mouse-partier vi nu har i Riksdagen där förhållandet är omvänt.

    2) På vilket sätt tar man helhetsansvar genom att gång på gång visa att man inte ens förstår Den Nya Tiden? Att ens tro att ex fildelning är avhängigt lagstiftning är puerilt på sin höjd.

    SvaraRadera
  24. @RL: "Dagen sex inlägg, före mitt, tyder på att det, viktigaste har varit att jollra på i sin egen sandlåda!"

    Du tycks ju hålla egen (sand)låda och det är väl bra så. (För övrigt ryktas det att svininfluensan, digerdöden och Birgit Friggebo är/var konsekvenser av "piratverksamhet". Det är sant!)

    SvaraRadera
  25. Hur vore det om du faktiskt tar reda på vad Piratpartiet står för innan du yttrar dig om deras politik? Piratpartiet värnar om individens integritet oavsett om det är staten eller multinationella företag som hotar den.

    Tror inte att Piratpartiet kommer bli lika kortlivat som Junilistan. Vi är en rörelse som på endast fyra år har spridit sig till 44 länder och precis som Miljöpartiet så har vi en fast förankring bland ungdomar, så återväxten är nog tryggad även om inte alla ser ett behov av att vara kvar som medlemmar. Det går ju faktiskt att rösta på oss ändå...

    Fast PP´s medlemmar består inte av "unga och dumma" som "Ansvar, tack" tror. Tvärtom, så är det nog så att det inom PP finns mer kunskap om internet och informationssamhället än i de andra partierna. Vi har även ett starkt stöd bland akademiker. Jag är själv 40+ och distriktsordförande för Sveriges Ingenjörer i Uppsala län och ställer upp både i kommunfullmäktigevalet och i landstingsvalet för PP. Där driver vi även näringslivsfrågor, infrastrukturfrågor, utbildningsfrågor, kulturfrågor mm, så även Piratpartiet är under utveckling.

    Även om vi inte har miljöfrågor explicit på programmet, så har vi det implicit och vi silar inte mygg och sväljer elefanter. Dubbförbud på 200 meter gatusträckning gör varken till eller från för miljön. Om vi däremot skulle kunna minska antalet Uppsalabor som tvingas pendla till Stockholm för att få jobb, så skulle miljön förbättras betydligt.

    SvaraRadera
  26. På tal om Google skriver Piratpartiets Anna Troberg i SvD: Våra privatliv har blivit hårdvaluta.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.