torsdag 29 april 2010

49 öre - och SVT som mifflar...

Med de rödgrönas skattehöjning på 49 öre litern fram till 2013 så kostar varje liter ganska exakt så mycket som den kostade 1950. 74 öre kostade varje liter bensin då.

Det motsvarar knappt 14 kronor i det penningvärde som beräknas gälla 2013.


49

Igår hade Aktuellt ett reportage om de rödgrönas krav på höjd bensinskatt. Man hade hittat en dam som körde 20 mil t/r till jobbet fem dar i veckan. Hela inslaget gick ut på att berätta hur hemskt det skulle bli för henne. Hon skulle få "dra in" på något klädesplagg eller någon present för att klara kostnaden. Hennes bil drog 1 liter per mil. Och nu skulle hon då drabbas av katastrof, berättade en dramatisk röst.

Men det där var ju ren lögn. Ett miffel. Någon redaktör hade sett chansen att göra ett maffigt inslag. Och "glömt bort" att det i samma pressmateriel som skickats ut framgick mycket tydligt att reseavdraget skulle höjas med motsvarande summa.

Hade inte Maria Wetterstrand varit i studion efteråt hade detta inte rättats. Och den förklaring som programledaren levererade, i en bisats, var minst sagt ynklig: "Jamen, nu är ju du här och kan berätta det".

Det påminner mig om en händelse när jag var språkrör och vi 1988 presenterade våra förslag för skatt på arbete. Förslaget innehöll en skattefri zon på de först intjänade 30 000 kronorna - det vill säga ingen skatt skulle utgå för de första 30 000 kronorna man tjänar. SVT gjorde ett stort nummer av hur orealistiskt detta förslag var eftersom det skulle kosta massor med miljarder för statskassan. Det var bara det att man högtidligt struntade i att berätta om att resten av skatteskalan skärptes, vilket innebar att de allra flesta miljarderna togs in.


49

Jag brukar ironisera över affärer som erbjuder något för 49 kronor eller 99 kronor, eller 999 kronor. Varför inte 50 kronor, 100 kronor eller 1000 kronor?

Tja, psykologiskt överskriver det en mental gräns, så därför försöker man manipulera oss. Nu har de rödgröna gjort denna marknadsprincip till sin. Man vill höja bensinskatten med 49 öre. Men i det ingår momsen.

När Alliansen höjde koldioxidskatten - vilket man gjort - dolde man att momsen tillkommer.


För oss som vill påskynda övergången från fossilbränsle till smart teknik känns dock 49 öre (dessutom på två år) som något av ett skämt. Som dock i viss mån kan göra att de som köper ny bil funderar på bilar som drar mindre - och/eller går på andra bränslen.

Finansministern talar dock om skattechock - han är från samma parti som Schlingmann som i denna artikel hyllade grön skatteväxling!

49

Lustigt: Med en kombination av Alliansens sänkta skatter på arbete och De rödgrönas ökade skatter på energi tar vi några små steg i det som kallas Grön skatteväxling. Aftonbladet låter förresten berätta att bara en på tio vill ha höjd bensinskatt - men lät givetvis inte informationen om höjt reseavdrag ingå i frågan... Varför krångla till det?

49

Det berättas mig att politiker av alla sorter är skärrade för att möte Wetterstrand i direktsändningar. Man vet inte hur man ska hantera henne. Journalister borde också vara lite skärrade - igår läste hon lusen av programledaren i Aktuellt för att de manipulerat inslaget. Sådant gläder en man som är född 49.

28 kommentarer:

 1. Tack Birger för att du skriver det jag och min sambo satt i soffan igår och ville skrika till hela världen. Inslaget var bland det galnaste jag sett i svensk tv på länge (slår nog på många sätt Hollywoodfruarna). Dessutom kom det som förstanyhet. Intressant att hon inte "hade något val" än att ta kostnaden och fortsätta pendla. Det verkade inte som att hon saknade alternativ i livet. det var väl snarare så att hon hade gjort ett val att bosätta sig där och jobba i Stockholm?

  I grunden tycker jag avdraget inte borde höjas. Det ska kosta mer att arbetspendla långt. Det kan inte vara en önskvärd utveckling att folk sitter i bilen 20 mil om dagen, verken för dem, samhället eller världen.

  SvaraRadera
 2. Du träffar huvudet på spikarna så bra. Tror jag det heter.
  Chess

  SvaraRadera
 3. Mycket bra - och vilken lysande insats av Wetterstrand! Förstår att de är spaka och att t.ex. Maud Olofsson inte vågar möta Wetterstrand i debatt längre...

  SvaraRadera
 4. Jag ÄLSKAR dig! Du slår verkligen alla spikar på huvudet :-). Så tungt men ändå så lättsamt. Kramar från
  Mia

  SvaraRadera
 5. Applåderade Wetterstrand i soffan igår - hon var såå bra och proffsig!! Och nog gav Borg ett lite osäkert och blekt intryck i hennes närhet...

  Även om jag är besviken på utslätningen vad gäller arbetstidsförkortning mm - så heja dig Maria!! (För jag gissar att du läser detta, och inte kan låta bli att följa Birgers blogg. :-))

  SvaraRadera
 6. Applåderade Wetterstrand i soffan igår - hon var såå bra och proffsig!! Och nog gav Borg ett lite osäkert och blekt intryck i hennes närhet...

  Även om jag är besviken på utslätningen vad gäller arbetstidsförkortning mm - så heja dig Maria!! (För jag gissar att du läser detta, och inte kan låta bli att följa Birgers blogg. :-))

  SvaraRadera
 7. De rödgröna borde ansluta dig till deras projekt. Följer deras sätt att kommunicera och läser deras pressinformation och tycker att det ibland är mycket, mycket dåligt. Själv ska jag rösta rödgrönt, men vet inte vilket av de rödgröna partierna jag ska välja. Är i princip sosse, men gillar Maria men inser att det är vänstern som behöver min röst mest för att inte halka ur rixdan.
  Roy Rogers

  SvaraRadera
 8. Ja, gårdagens uppvisning i teve var skolexempel i hur man försöker skapa en hel höna av en fjäder, bli avslöjad som den där kungen utan kläder (programledaren) och hur en svensk finansminister blir som en tveksam bris i konkurrens med Marias vassa munväder...

  Per L.

  SvaraRadera
 9. Instämmer, Christoffer, kommentaren att hon "inte hade något val" var patetiskt magstark.

  Ang medias bluff: Efter en mp-kongress för inte särskilt många år sedan hamnade jag bland ett gäng svt-reportrar på krogen. I den sena och onyktra timmen fick jag berättat för mig hur de redan innan kongressen bestämt hur de skulle vinkla reportaget om mp´s kongress och vilken bild de skulle ge allmänheten.

  SvaraRadera
 10. Usch ja. Okonsekvent Aktuellt-rapportering som med sensationsjournalistik inte ville nämna att det finns avdrag för de som bor i landsbygd och arbetspendlar.

  Det där med höjningen av bensinpriset med 49 öre är ju också intressant. Hur ska "man" tackla problemet att bensinpriset i alla fal kommer att stiga i framtiden pga att råoljeproduktionen ständigt sinar, vilket gör bensinen dyrare? Vad ska folk skrika om då? Till skillnad från USA - där en oljeprishöjning slår igenom direkt på bensinpriset eftersom skatt på bensin nästan saknas helt (ursäkta frånvaron av exakt detaljkunskap här), så har ju t ex europeiska länder en viss stötdämpning i och med att skatterna utgör en större del av bensinpriset. Förmodligen kommer dessa skatter t o m att sänkas här när oljepriset och bensinpriset stiger "för mycket" och folk då börjar SKRIKA o GNÄLLA o GRÅTA över att det höjda priset gör det helt omöjligt att leva... I sammanhanget glöms naturligtvis det faktum bort att bensin åläggs skatter bl a för att markera att utsläpp av koldioxid och andra partiklar ÄR negativt för miljön. Och vad som är negativt för miljön är ju negativt för människor. Eller?

  Till sist angående Aktuellt-reportaget om kvinnan som arbetspendlade till Stockholm. Jag satt o skrek svordomar framför teven om vilket bra exempel hon var på hur tröga och inskränkta folk kan vara i det moderna Kunskapssamhället. Och alla mina fördomar kopplades tyvärr på. Förlåt, men Du gödda make-uppade 40plus-kvinna i kvinnokostym, snälla rara, vilket jävla intellekt har Du som orkar att sitta o gråta över 2000 jävla kronor i SVT??? Tänk mer på hur Du ska kunna betala av din fina villa med ett bostadslån på 2 miljoner (?) när verkligheten nån gång når ikapp det finansiellt helt problemfria (?) Sverige istället för att förbanna dig över att Du nu tvingas att avstå ännu en vårjacka till din redan överfulla klädgarderob eller att köpa 2-3 nya kinesisktillverkade plastleksaker till dina barnbarn.

  Ja, jag vet, det är lågt av mig, men hela hon och hennes uppträdande gav mig ett "Jag är bortskämd och dum i huvudet-intryck".

  SvaraRadera
 11. SVT med flera kanaler är som politiska instrument i Maktens tjänst. (Men det finns undantag, typ Granskning.)

  Borg var, i sin blekhet inför Wetterstrand, trots allt inte sämre än att han sa sig ha respekt för hennes miljökamp.

  Gt

  SvaraRadera
 12. Ja, det var ett intressant inlägg må jag säga. Synd bara att du Birger Schlaug glömde att berätta för oss bloggläsare hur detta avdrag är konstruerat. Att Maria Wetterstrand är fullt medveten om det råder inget tvivel om, det ökade avdraget kommer inte behöva betalas ut i så stor utsträckning.

  Den summa man få dra av per år är enbart den som överstiger 9000 SEK, vilket gör att många som måste nyttja bilen för att ta sig till arbetet inte kan göra något avdrag. För dessa är det en ren kostnadsökning, detta nämner du inte.

  För att ens kunna få göra avdrag på milersättningen måste tidbesparingen för tur och retur bostaden till arbetet vara minst två timmar gentemot att resa kollektivt. Det betyder har du 10 mil till arbetet, ca resetid med bil 1:15, får du endast dra för denna kostnad om snabbaste kollektivfärdsättet tar längre tid än 2:15.

  Det är ganska så många där ute i verkligheten som inte kommer att ersättas av den wetterstrandska skattechocken, något såväl både Maria Wetterstrand som Birger Schlaug är fullständigt medvetna om men inte talar högt om.

  Då har vi inte ens gått in på vad konsekvenserna för svensk industri blir när de drabbas av ökad drivmedels- och kilometerskatter, men det tar vi en annan gång.

  SvaraRadera
 13. Intressant att Birger gör historiska jämförelser då både ettöringen fanns och 50-öringen var kvar som valuta. DE rödgröna föreslår något som införs när 50-öringen är avskaffad.

  Det där med skattefri zon var jag en påskyndare till och hade basbeloppet som ett rikmärke.Andemeningen var att minska byråkratin och att ge alla en möjlighet att tjäna en viss nivå utan att skatteverket var särskilt inblandat.

  I en diskussion igår om undomsarbetslöshet. Ja de grupper som är mest arbewtslösa innehåller kvalitativt vårt framtidsfolk. Den bild som ges stämmer inte med verkligheten. De står ofta "utanför" alla satta regler och färdiga lösningar som paketeras in i rödgröna eller allianspaket. Det är gröna flexibla lösningar som gäller och nu när miljöproblemen hunnit fatt gråsossepartiet kanske ungdomarna syn slår åt andra hållet. De söker fria lösningar i en grönare värld.Och då är frågan om den traditionella vänstern mäktar med i tempot.

  SvaraRadera
 14. Wetterstrand förakt för landsbygdsboende låginkomsttagare, äldre (som jag) och handikappade är monumentalt. Exemplet i SVT var ju löjligt och naturligtvis tillrättalagt av de smarta SVT.

  Föraktfullt berättar Wetterstrand att vi minsann skall kompenseras med reseavdrag till jobbet! Vilket jobb? Jag är pensionär men behöver fortfarande handla, åka till doktorn mer och mer. Mp ville ju höja bensinpriset med 2 kr inte 49 öre.

  Stureplanspolitik. Man skall vara ung, frisk och välavlönad. Det finns ingen anledning att vara äldre, handikappad och på på landet!

  SvaraRadera
 15. Tycker att Wetterstrands uppträdande i TV blir allt mer odrägligt. Ingen annan får ju en syl i vädret tillsammans med den "ordsprutan".

  SvaraRadera
 16. Varför detta daltande med bensinen och dess pris.
  Förbjud bilen! Det är ju det enda förslaget som inger förtroende i valrörelsen med tanke på solnedgången för klimatet.

  SvaraRadera
 17. Någon här skriver om skattechock. Haha! Borgarna är lutiga, när de själva under mandatperioden ökat bensinskatten med 20 öre då var det helt rimligt och klokt. När Reinfeldt såg bekymrad ut i Köpehamn angrep han att tillväxt skall vara viktigare än miljön. Det var då, när han var i gasen och ville verka grön. 49 öre är för lite i höjning på fyra år. Vi behöver växla mer. Den pensionär på glesbygd som oroade sig kan ju komma ihåg att bensinens visserligen blir dyrare men de rödgröna vill ju också sänka skatten för pensionärer.

  SvaraRadera
 18. Damen i flådiga bilen kan säkert klara sig utan en extra topp så får hon pengar kvar till maten. Hur i h-e kan man skaffa en bil som drar en liter per mil om man pendlar 20 mil per dag? Då tänker man inte, då kör man bara och kan gott betala!
  Hasse Bildoktor

  SvaraRadera
 19. Glad och lycklig! Klicka på bilden till vänster och njut! (Se Veckans musikhistoria här till vänster!) Tack Birger för en lycklig fantastisk livsbejakande länk till den som hoppade över muren för 24 år sedan!!!
  Grrreenline 2

  SvaraRadera
 20. Göran Benedicks, du om någon borde vara glad för Wetterstrand och heja på dem så att de går ännu längre. Bor själv på landet och är uppvuxen i en centerdominerad trakt som numera är totalt utslagen. All service flyttar. Lokalsamhället - som MP vill stärka - är i princip obefintligt. Alla åker bil långt för att handla osv. inte tillsammans i buss eller tåg eller med bilpoler som drivs på biogas från ett näraliggande lantbruk, eller har en varubil som kör ut till alla (eller tänk så galet, om det åter kom en affär till bygden för att människorna började handla lokalt!) - utan en och en i bil som drivs med bensin.

  Tänk lite längre. Landsbygden kommer åter att blomstra om Wetterstrand får makten och vi är många som stödjer dem att driva på S och V att gå längre. Då måste kanske tom och gamla gråcenterpartister (som numera återfinns i det gråaste avgråssossekvarteren och i det mörkaste av de mörkblåa marknadsfundamentlisterna) vakna upp och få landsbygden att leva igen.

  Och handikappade kanske får tillbaka det stöd som de tidigare haft och just centern avskaffat?

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/04/april-25-2010-nedskarningar-pa.html

  SvaraRadera
 21. Jag bor på landet utan bil och runt omkring mig bor många pensionärer som har ingen bil heller.
  Jag, arbetslös och inte berättigad till tex. jobbavdrag för det är ju mitt fel att jag inte har något arbete, och pensionärerna tar en sk. närbuss till närmaste affär, bank, läkare etc.
  Vi hinner också fika innan bussen kommer och kör oss tillbaka hem. Bättre och billigare än egen bil eller taxin.
  Jag kan åka med bussen under tre olika dagar per vecka. Kallar den för luxusservice och tur o retur kostar 40,-. I fall jag får ett arbete kan jag ta bussen eller min elcykel.
  Så visst finns det möjligheter att bo på landet utan bil.
  Några måste ha bilen, andra behöver ingen bil.

  SvaraRadera
 22. Herregud, vad är det för debatt? En genomsnittliga glesbyggdsbo kör, enligt SCB, cirka 5 mil per dag. Det innebär, om bilen drar 0,7 liter per mil cirka 4 kronor per dag. Vad är det ni tjafsar om? En mil till ungarnas fotbollsträning blir 30 öre dyrare. Lägg av!

  SvaraRadera
 23. @Anonym, 13:31:
  Men herregud själv. Om det nu är så lite pengar så lär det ju inte spela någon roll för miljön heller, folk kommer köra lika mycket ändå. Alltså, återigen bara ett plaktpolitiksförslag från de rödgrönas sida som inte tjänar miljön.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att MP kunde presentera sitt förslag om bensinskattehöjning som en höjning av nuvarande bensinpris med 3,7% (det motsvarar 49 öre på ett bensinpris på 13:30).Hur skall man då spara 3,7% i bensinförbrukning? Det är lätt. Att sänka bensinförbrukningen med 10 - 15 %är fullt möjligt med annat sätt att köra - mindre aggresivt. Man gör samtidigt stora miljövinster. Undviker man dessutom stadskörning med bil, är siffran ännu större. En bil som tar 0,8 l på landsväg tar minst 1,3 l/mil i stan, det är 62% skillnad. Så 3,7 % är marginellt. För miljön och ekonomin vore det bättre att man lär folk att använda bilen på rätt sätt, på rätt plats. Kör ekonomiskt och använd framförallt bilen där det INTE finns andra färdmedel, då skulle vi göra stora miljövinster. Tänk sen på, när du köper ny bil att välja en som tar mindre bensin. Det kommer att spara mycket mer än 3,7% eller de omdebatterade 49 örena.

  SvaraRadera
 25. Göran Benedicks och andra "fattiga landsbygdsbor" borde läsa på bättre innan de kritiserar MP:s politik. Politik är så mycket mer än bensinskatt! Jag var på informationsträff med en av MP:s riksdagsledamöter, som sitter i skatteutskottet, och hon kunde berätta att MP:s politik GYNNAR "fattiga landsbygdsbor". Det finns det utredningar som visar! Så se till helheten och inte bara till detaljer. Det gör jag (med MYCKET LÅG inkomst) och jag LÄNGTAR tills de rödgröna tar över från den läskiga regering vi har nu!

  Jag fick det här Aktuellt-inslaget på Facebook och håller också med dem här ovanför som tycker "stackars" damen som pendlade 10 mil x 2 per dag är bortskämd och gnällig. Hon HAR ju pengarna, behöver bara omprioritera lite!

  SvaraRadera
 26. Hej!Vilken bra blogg du har! Den bästa jag sett. Här har du en ny följare!
  Robert Wilson, musiker

  SvaraRadera
 27. Japp, Kerstin har helt rätt. Göran borde nog ta och följa med lite i politiken och läsa på vad alliansen gjort och vad MP vill göra. Börja med den här artikeln Göran:

  http://www.svd.se/nyheter/politik/mp-storstadsbor-har-fatt-mest_4616051.svd

  SvaraRadera
 28. Tack för denna information!!!!
  Det är den här sanningen vi röstare behöver!
  TACK!
  Ändå...du är ännu saknad!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.