torsdag 25 mars 2010

Sahlin v/s Reinfeldt

Följande kommentar är rimlig att ge med anledning av "debatten" igår mellan statsministern och oppositionsledaren i TV4:Slut.

15 kommentarer:

 1. Missade tyvärr "debatten" i TV4. Men den som gick i SVT, för en tid sedan, var då inte mycket att visa upp. Antar att detta i TV4 bara var en repris och ännu en bekräftelse på de båda partiernas likheter.

  För att låtsas som om där funnes olikheter, brukar Sahlin säga "och du Fredrik Reinfeldt", som om han riktigt skulle naglas fast vid någon tänkt skampåle.

  Deras s.k. debatter har ej sällan ett löjets skimmer över sig. Är vi på väg in i en skendemokrati?

  Gröna tankar
  som snart övergår till förkortningen Gt, detta för att spara energi :-)

  SvaraRadera
 2. Bra kommentar, Schlaug. Det bar bedrövligt. Hemskt. Är detta politikens frontfigurer? Är det detta politiken skall handla om? Det är ju för fan skrämmande!
  Och debattledaren och själva upplägget bidrog verkligen till detta totalt dumma förakt för vad politik skall handla om. Vi har kommit till vägs ände, tycks det.
  Väljare sedan 1991

  SvaraRadera
 3. Kommentarerna på den här sidan blir bara mörkare och mörkare. (Vilken färg får läsaren själv avgöra, har för övriga i samhället mindre betydelse.)

  Gröna tankar skriver:
  ”Deras s.k. debatter har ej sällan ett löjets skimmer över sig. Är vi på väg in i en skendemokrati?”

  Jag respekterar din åsikt att när två svenska politiker debatterar så drar det ett löjets skimmer över sig, det är din djupaste demokratiska rättighet. Att däremot kalla detta för skendemokrati gör mig djupt upprörd. Både Reinfeldt och Sahlin är demokratiskt valda, det kan man tycka vad man vill om, men så är fallet, det är folket som satt dem där ingen annan. På samma sätt som bloggaren själv tidigare satt i Riksdagen, det kunde man tycka vad man ville om, men det var folket som hade satt honom där.

  När man kallar detta för att vi är på väg mot en skendemokrati så är man djupt kränkande mot alla människor som världen över slåss för just demokrati. De som sköts på himmelska fridens torg 1989, de som kastades ut ur flygplan över Atlanten av argentinska juntan på 1970-talet och de som idag torteras på Kuba. Alla dessa kämpade för demokrati. Jag tror inte dem skulle kalla Sverige för en skendemokrati; ett land där yttrande-, mötes- och föreningsfrihet råder, tillsammans med folkstyre.

  SvaraRadera
 4. Måns.

  Tack för påpekandet! Självklart har du rätt.

  Vill bara tillägga att uttrycket hade ett frågetecken efter sig. Det var således en retorisk fråga. Inte ett påstående!

  För min del betyder begreppet demokrati inte endast att något valts på ett demokratiskt riktigt sätt. Utan även det som väljs ska ha demokratisk substans.

  När två partier, enligt mångas mening, är (nästan) lika som bär, dvs i stort sett har samma uppfattning om mål och i stor utsträckning även om medel, då är det väl inte så konstigt att man ställer sig frågan om demokratins innehåll, eller hur?

  Gt

  SvaraRadera
 5. Oerhört bra analys, för mer behövs verkligen inte!

  SvaraRadera
 6. http://www.youtube.com/watch?v=t4cbwJD31xc

  Hej

  Vad är din kommentar om denna uppgörelse.

  Roger

  SvaraRadera
 7. Roger: Kommentaren blir väl likartad.

  SvaraRadera
 8. Problemet är att man ständigt låter samma två partiledare stå och mala sin argument, medan alltfler nu inser att de två klart utmejslade alternativen i svensk politik är Moderaterna vs Miljöpartiet. Så om Aktuellt och TV4 vill ta sitt ansvar bjuder de nästa gång in Reinfeldt och Maria Wetterstrand i studion. Sedan flera år tillbaka har Miljöpartiets ideologi stått som det enda genomtänkta alternativet till Reinfeldt-Borg-Schlingmans vision av ett framtida Sverige. Nu har vi fått ett tredje alternativ också, Sverigedemokraterna, även om deras program inte är klart till alla delar ännu. Så låt gärna Åkesson vara med och bryta åsikter mot Marias och Fredriks - då kan det bli intressant i studion./ Hinke

  SvaraRadera
 9. Grön horisont/Hinke.

  Där har du träffsäkert format just den tanke som säkert många av oss delar.

  Angående MP, så är det nog oklart, vad som är dess egentliga ideologi idag. Det finns liksom flera "bottnar" i MP, varav det åtminstone på någon nivå drivs idéer som tillhör "MP Original".

  Därför kan man ju alltid hoppas, att MP:s nuvarande sosselikhet blott är en parentes.

  Vad SD beträffar så är partiet färdigformat i t.ex. kärnkraftsfrågan. Där kommer SD att bli helt överens med M och FP samt delar av socialdemokratin (LO).

  I frågan om flyktinghjälp i närområdet (i Afrika etc.) verkar M nu närma sig SD:s ståndpunkt.

  M/C/KD respektive SD har samma uppfattning också vad monarkin anbelangar.

  SvaraRadera
 10. Det nya partiet AKTIV DEMOKRATI verkar spännande.

  Men på dess hemsida www.aktivdemokrati.se är det inte helt lätt att förstå dess ställningstaganden i de heta frågorna.

  Det enda som jag fattar är partiets vilja att fördjupa folkstyret. Kan någon tipsa, hur (AD) i övrigt ska begripas?

  Gt

  SvaraRadera
 11. MP original drivs på lägsta "botten".
  Synd att de inte blev något av GP. Dess blotta registrering kanske hade fått taburettsälskarna inom MP att skärpa sig?

  SvaraRadera
 12. SD och V har samma uppfattning i EU-frågan, låt vara av olika skäl. Men båda vill att Sverige ska kliva ut ur unionen, som de menar är på väg att bli en superstat.

  SvaraRadera
 13. Är det så att Maria Wetterstrand blir de röd-grönas statsminsiterkandidat så är det självklart att hon ska debattera mot Reinfeldt. Så länge det är Sahlin som är Reinfeldts motkandidat är det ju naturligt att de två debatterar. Blir ju lite udda om man har en statsminsiterduell där enbart den ena aspirerar på posten.

  SvaraRadera
 14. Gröna tankar: Såvitt jag förstår tar AD inte ställning i någon fråga, het eller ej, undantaget införandet av direktdemokrati. Oklart dock om detta även gäller grundlagarna, eller om dessa fortfarande kräver riksdagsbeslut.

  SvaraRadera
 15. Till Måns -
  jag tycker att ditt försvarande av "demokrati"-nivån i Sverige är beklämmande! Dåligt att komma dragandes med Himmelska fridens torg osv. En tacksam uppgift att ockupera länder och sätta demokratin ur spel på modernt manipulerande sätt snarare än med rent militära metoder med såna som dig som medborgare.
  Det finns ett helt berg att ta upp om detta, men om man bara tänker på hur lite vi får lov att besluta om i Sverige nu, direktiven kommer från EU, och i de val som mest hålls för att hålla illusionen om nån sorts demokrati vid liv är de båda huvudalternativen i stort sett identiska. För att inte tala om det brutala sätt som Lissabonfördraget kördes ner i halsen på svenska folket, för att inte tala om hur det gick till i de länder där folkomröstningar hölls!! Tänk hur det hade låtit om folkomröstningsresultat körts över på samma sätt på Kuba eller i Nord-Korea!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.