lördag 6 mars 2010

Och vilka journalister gör avdrag för hushållsnära tjänster?

Sällan har sådant engagemang visats av ett gäng tunga journalister som för frågan om avdrag för hushållsnära tjänster. Jag skulle vilja veta hur många av dessa journalister - och ledarskribenter -som uppvisar detta stora engagemang av egenintresse.

Hur många av de journalister, som blåst upp denna skitfråga till gigantiska proportioner, gör själva avdrag för städning och bäddning hemma?

Hur vore det om de istället, med det feta jobbavdraget som grund, gick ner i arbetstid och tog bättre hand om både barn och bäddning själva. Och därmed solidariskt gav utrymme för fler jobb inom journalistyrket. Kanske kan man tänka sig att föra över någon timme från krogarna vid Stureplan till att tvätta sin egen sittring och hålla rent i kröken också.

Jag tycker det är en minst lika intressant att få utrett vilka journalister som gör skatteavdrag för hushållsnära tjänster som att få veta vilka tunga, men osannlikt korkade, sossar som försätter sig i situationen att bli uthängda som giriga hymlare för några tusenlappars skull. De sistnämna har dock den goda insikten att åtminstone plädera för försämringar för sig själva. Något som är uteslutet för majoriteten av borgerliga ledarskribenter, som bärs av åsikter som har pinsamt stora likheter med egenintresse.

PS! Nej RUT står faktiskt inte för Rik Urban Tönt, även om man stundom kan tro det med tanke på oförmågan att ta hand om den egna skiten.

20 kommentarer:

 1. Fråga är rätt ställd! Det vore bra om någon grävde också i journalisters avdrag! Trots detta anser jag avdraget vara bra, men frågan är inte så stor som den blivit i medier!
  Conic

  SvaraRadera
 2. Vem granskar granskarna?

  SvaraRadera
 3. Vem granskar granskarna?

  SvaraRadera
 4. Kan politiker vara journalister?
  http://hallplatshaden.wordpress.com/2010/03/05/ar-politiker-trovardiga-som-journalister/

  SvaraRadera
 5. Bästa sättet att underminera journalisters intresse att ifrågasätta det rådande ekonomiska systemet är väl att höja deras löner så att de själva blir höginkomsttagare. Att folk med höga löner ska få göra avdrag för hushållsnära tjänster för att kunna fortsätta att jobba för tillväxten ligger väl helt i fas med den typ av samhälle vi lever i just nu. Ekonomisk tillväxt är vår tids religion och " först när sista trädet är nedhugget och sista fisken uppfiskad, då förstår den vite mannen att pengar inte går att äta" - citat från en indianhövding för länge sedan.

  SvaraRadera
 6. Jesper Jäderkvistlör mars 06, 11:54:00 fm

  Fint med lite mediekritik!

  Själv tänker jag göra avdrag för "kungabröllopet" i min deklaration.

  SvaraRadera
 7. Jesper:

  Vad kostar brölloppet per medborgare?

  SvaraRadera
 8. Trevligt MKK vi tycks ha läst samma bok. Just detta citat brukar jag själv använda som bevis på den nuvarande mänsklighetens dumhet.
  Visst behöver tredje statsmakten granskas och ifrågasättas. Men hur skall resutatet nå ut till allmänheten? Kårandan verkar vara stark och alla tittar ju inte på denna blogg.

  SvaraRadera
 9. Jesper Jäderkvistlör mars 06, 12:28:00 em

  @ BUBU:

  Vet inte. Det finns bara uppskattningar än.

  Men jag ska räkna på det.

  SvaraRadera
 10. Det är väl lika illa om journalister eller politiker har husor tycker jag, arbetade 20 år i branchen och såg nog det mesta. dom flesta städbolag har mycket invandrare som är nyanlända till sverige och man utnyttjar dessa människors okunskap om fack regler arbetstid lönerättigheter osv vissa chefer är själva av utlänsk härkomst och har väldigt dålig förståelse för vad svenska regler och demokrati innebär man kör med psykning och våld mot sina anställda och hotar med sparken om städarna inte jobbar 110 %

  Journalister som ju så fint pratar om att syna makten och främja jämnliket skulle ju kunna undersöka hur deras städare/städorskor har det, likaså politiker som pratar om att värna välfärden osv, välfärden för dom själva kan man misstänka ;)

  SvaraRadera
 11. Skulle vilja anknyta till Lars ovan att en del chefer som själva är av utländskt ursprung behandlar sina nyanlända landsmän illa
  De sistnämnda kan heller inte språket och kan då prata med cheferna på sitt modersmål. Är ofta även beroende av andra vid kontakter med svenska myndigheter. Detta är dock inget nytt.
  Tanken går osökt till Vilhelm Mobergs skildring hur Karl Oskar höll på att bli rånad vid ankomsten till Amerika. En person, svensktalande talade om att "vi svenskar skall hålla ihop" och lovade skjutsa Karl Oskar dit han skulle. Med på hästskjutsen fanns andra med vilken "den hjälpsamme" talade engelska.
  Till all lycka förstod dock Karl Oskar så mycket av detta språk att han förstod vad som skulle ske när de kommit ut från bebyggelsen. Rådig som ofta bad han därför att få stiga av "för naturbehov så att säga". När vagnen stannat gick han sedan bort ett stycke och tog upp en sten och kastade på hästen som då satte av i sken med de potentiella rånarna ombord. Fick sedan gå en lång väg tillbaka men hittade hem till Kristinas glädje.

  SvaraRadera
 12. Ett argument som alliansen framhåller för att försvara avdragen är ju att de svarta jobben blivit vita. Kan man vara säker på att de som jobbar åt städfirmorna verkligen får vita löner eller är det något som man bör kolla upp, kanske svartmarknaden inom denna sektor florerar som aldrig förr, dessutom subventionerad av regeringen.

  SvaraRadera
 13. Journalister, om vi skall fortsätta skälla på dom, är väldigt oärliga genom att inte rapportera allt dom vet. Läste dock just på Expressens hemsida en artikel av ett undantag som bekräftar regeln, om att invandrare visst kan vara rasister, fast detta skrivs inget om. Rasism skrivs bara om när det är "rätt" förövare och "rätt" offer, annars inte.
  Nu var ju förstås journalisten bakom artikeln både kvinna och med invandrarbakgrund varför det var ofarligt att skriva sanningen. Om det varit en svensk man hade det tagit -----, även på denna blogg. Vad blir reaktionen nu?

  SvaraRadera
 14. Ja käre 14:53 det blev visst ingen reaktion. Har läsarna drabbats av argumentnöd?

  SvaraRadera
 15. Ja du, vi är nog många med samma fråga. Det finns nog skäl i att misstänka att journalisterna talar i egen sak. T.o.m. SVT hade ju väldigt hög svansföring när det gällde att "avslöja" att rika socialdemokrater hade utnyttjat RUT-avdraget. Men låt oss vända på steken. När det rödgröna gänget kommer till makten i höst (ja, det gör de!) så kommer de, med stor säkerhet, att så småningom höja utbetalningarna i a-kassan. Blir det bara de med medlemskap i S+MP+V som kommer i åtnjutande av dessa höjningar då, men inga moderater??
  Hälsningar Lars G V.

  PS Rik Urban Tönt-avdrag var fyndigt. DS

  SvaraRadera
 16. Den s.k. tredje statsmakten är väl snarast den enda statsmakten. Detta med tanke på dess enorma genomslagskraft i opinionsbildningen.

  Se bara på alkoholpolitiken! Bit för bit flyttar alkobranschen fram sina pjäser, medan nykterhetsrörelsen backar.

  Att de alkoholrelaterade vårdfallens nota (som skattebetalarna får i knät) stiger skyhögt, bekymrar inte journalistkåren som helhet, varken i press eller etermedier. TV har väl aldrig förr varit så proppad med vinpavor som idag.

  Det finns fler områden, där kåren styr nationens tyckande i en riktning som tilltalar denna makt.
  RUT är bara en detalj i deras "fögderi". Men bra, att BS tar upp den!

  SvaraRadera
 17. Till och med ifråga om återgivande av opinionsundersökningar är TV-journalisterna med och bedömer vad som är lämpligt att läsa upp.

  Idag var Rapport 19:30 knäpptyst om ett visst partis siffror.

  SvaraRadera
 18. "Pinsamt stora likheter med egenintresse". Precis.
  Längtar verkligen efter en grundlig(are) diskussion om om egoism contra solidaritet.
  Folke Tersman , professor i praktisk filosofi, har intressanta synpunkter som han för fram i boken Tillsammans.
  " Trots att var och en i gruppen handlar alltigenom förnuftigt i strävan att för egen del få det så bra som möjligt så ger de tillsammans upphov till ett resultat som är sämre för alla i gruppen jämfört med om alla skulle handla annorlunda. Vi kallar det för kollektivt dilemma " (Prisoners dilemma)

  SvaraRadera
 19. Hm. Vem granskar granskarna?
  Och vårdar riksdagen grundlagarna?

  Är RUT viktigare än att grundlagarna respekteras?

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/vem-ska-sla-vakt-om-grundlag-och.html

  SvaraRadera
 20. Högsta kvalitets städhjälp i hela Stockholm. Hemstädning fr.145 kr/timme | Flyttstädning/Storstädning fr. 25 kr/kvm. Vi har bra referenser. Here are städföretag,hushållsnära tjänster,hushållsnära tjänster priser,fönsterputs pris,kontorsstädning priser,trappstädning stockholm pris,hemstädning stockholm pris and städning lidingö.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.