fredag 5 mars 2010

Historieböcker - en väv utan varp, men inslag av döda män.

Kvinnor har försvunnit från historien. Det har redovisats - av Delegationen för jämställdhet i skolan - hur få kvinnor som finns med i läroböcker i historia.

Konstaterandet är inte nytt. Så här skrev Elin Wägner i Väckarklocka (1941). Hon blev bannlyst...


Flertalet människor nu för tiden dricker vatten från sjöar de aldrig sett. Det har runnit lång väg genom rör, det har förändrats genom de filer det passerat. De historiska lärdomar, på vilket vi formar vårt öde, liknar sådant vattenledningsvatten. Bara ett fåtal specialister har tillgång till historiens källor.

Naturligtvis måste vetenskapen ge en sovrad, förenklad och fattbar bild av vad som hänt. Frågan är om den urvalsmetod som nu tillämpas vid förenklingen är rättvis och om förklaringarna förklarar vad som skett.

Hur skulle historien se ut om man betraktade den från kvinnors synvinkel? Jag vet att det är förbjudet, men ställa frågan kan man åtminstone få göra...

Mäns och kvinnors historia är ju så sammanflätad som varp och inslag i en väv. Men de har lyckats göra en historia enbart av inslaget.


11 kommentarer:

 1. "Mäns och kvinnors historia är ju så sammanflätad som varp och inslag i en väv. Men de har lyckats göra en historia enbart av inslaget."

  En intressant jämförelse: män är det löpande inslaget och kvinnan den stabila varpen. Varpen är grunden till väven, inslaget gör väven färdig.

  SvaraRadera
 2. Otroligt intressant citat. Tycker att hennes syn är en känga åt både höger och vänster. Den erkänner båda könens roll, samtidigt som den problematiserar synen på att historieskrivning om män nödvändigtvis är historia ENBART om män. Det finns, som alltid, massor av saker som inte skrivs ned.

  Självklarheterna hamnar aldrig i historieböckerna. Subtila sanningar som inte kan uttryckas i text, blir inte till text, trots att de är högst sanna och verkliga.

  "Kvinnans roll" i historien är en sån "fråga" (den allra största naturligtvis). Svår och "onödig" att skriva ner, eftersom den är en del av bläcket, och en del av pappret. När senare generationer sen ska läsa, går den inte att upptäcka.

  SvaraRadera
 3. Hej, Synkronicitet igen; påminde min dotter igår kväll, att det är hög tid hon läser Väckarklocka.

  SvaraRadera
 4. Jag hörde dig i morgonsoffan i morse Birger. Det var det lägsta och mest omoraliska jag hört i hela mitt liv, det trodde jag faktiskt inte om dig. Klockrena lögner! Jag har faktiskt svårt att tro detta kommer att passera obemärkt.

  SvaraRadera
 5. Du vet vad jag syftar på Birger..

  SvaraRadera
 6. Jag frågade mina kvinnliga arbetskamrater om de på något sätt ska fira internationella kvinnodagen 8:e mars. Vilken blick jag fick!

  Anledningen till att kvinnor syns så lite i historien är nog att de stått i vägen för sig själva. Det är ett genomgående drag hos kvinnor att deras självförtroende är sämre än männens. Män tar för sig.

  SvaraRadera
 7. Historien skrivs av dem som ges högst status, och det som är deras motsats (i kön, åsikter mm) osynliggörs. Så fort vi godtar att det är så, så har vi också godtagit att den med status talar sanning och andra på ett eller annat sätt är missledda, falska, okunniga, överdrivna, naiva eller dumma. Foucault skrev: "Vi är underkastade produktionen av sanning genom makten, och vi kan inte utöva makt utom genom att producera sanningar" (boken Power av S Lukes) Vet ni t.ex. att idag är sista dagen på en Natoövning i Sverige? Osynligjord, minst sagt. Eftersom dagens sanning är att det inte finns något att diskutera om detta, det ska bara vara så, helt naturligt.

  Från Försvarsmaktens hemsida:

  "COLD RESPONSE 2010.

  Cold Response 2010 är en internationell övning med inbjudna marin-, flyg- och arméförband från NATO och PfP-länder, Partnerskap för fred. Scenariot medger att träning kan genomföras i alla konfliktnivåer och över hela ytan i det Nordiska övningsområdet från Atlanten i Nordnorge och in i Sverige och området kring riksgränsen och Abisko.

  Övningen är den högst prioriterade övningen i norska försvarsmaktens övningsprogram 2010, förutom Norge deltar ett tiotal andra nationer, totalt rör det sig om cirka 9000 soldater och sjömän.

  Sverige bidrar med cirka 1000 av dessa deltagare och det är första gången som delar av övningen kommer att genomföras på svensk mark. Regeringen har gett klartecken för genomförandet i Sverige inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet.

  Cold Response 2010 genomförs 18 februari - 5 mars"

  Ett annat initiativ, tagit av och för den största gruppen osynliggjorda i världen, nämligen kvinnor:

  http://www.ikff.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/03/You-get-what-you-pay-for-2010.pdf

  Annelie

  SvaraRadera
 8. Gå in på genusnytt.se och få en påminnelse hur det verkliga förhållandet är.

  SvaraRadera
 9. Per Ström har skrivit en hel del om hur feminister och andra har fått kvinnors underläge om bakfoten. Finns en bok på hemsidan. Rekommenderar både den läsningen och länken till Ström ovan. Det är en lysande samling exempel på osynliggörande och okunskap om "verkliga förhållanden" av någon som själv skriver "jag har inte gjort någon egen forskning" (se länken ovan).

  Jag har sällan läst något som så fullständigt förnekar mina egna erfarenheter.

  Annelie

  SvaraRadera
 10. Birger var bra i morgonsoffan, som vanligt. Tack BS!

  SvaraRadera
 11. Jesper Jäderkvistfre mars 05, 11:53:00 em

  Väckarklôckera klämta!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.