måndag 22 mars 2010

Gud gav oss ju dessa små barn...

Katolska kyrkan har anledning att skämmas. Vilket påven nu till viss del insett och i ett åttasidigt dokument bett om ursäkt för att kyrkans män våldtagit och misshandlat de barn man fått sig tillsända.

Hur de präster och munkar tänkt, som konkret våldtagit och pillat på små barns könsorgan, är svårt att förstå. Kanske har man, i upphetsningens ögonblick, ansett att Gud sänt dem dessa små barn. Och när upphetsningen släppt taget - efter orgasmens bittra efterskörd - finns ju alltid bikten att ta till. Bikten - hycklarnas eget påhitt för att kombinera fromhet med girighet och våldtäkt.

Biktens hyckleri saknar motstycke när den gjorts till system. Idén om en gud som förlåter allt man gjort, hur man än gjort det, är givetvis vacker men också mumma för hymlande gudsmän som tvingar barn att suga av dem medan de döljer sina egna brott bakom ritualer och fantasifulla huvudbonader.

Finns Gud så lär han skaka på huvudet och undra om hans självpåtagna företrädare på jorden är riktigt kloka.

Påven ber således nu om ursäkt. Men frågan är om han ber om ursäkt för vad som skett, eller om han ber om ursäkt för att det blivit offentligt.Uppenbarligen handlar det om det sistnämnda. Hur mycket ritualer, rökelse och gyllene huvudbonader han än försöker dölja sig bakom.

För övrigt berättas att den tidigare påven piskat sig själv, vilket kan innebära att han lättare kan bli helgonförklarad av den katolska kyrkan. Herregud! Vad ska då inte Mona Sahlin bli?

15 kommentarer:

 1. Först studsar jag vöer ditt klarspråk, jag slår det ifrån mig, sedan förstår jag din avsikt med att tala klartext i det som annars beskrivs i mer teoretiska termer.
  HB

  SvaraRadera
 2. Det finns väl pedofiler även utanför katolska kyrkan också? Varför tar du inte upp det? Du smutskastar en kyrka som gjort och gör så mycket gott för fattiga och ensamma människorvärlden över och som ger människor ett sammanhang större än vad vardagen kan ge.

  SvaraRadera
 3. Kyrkan skall väl inte skämmas, det är de som begått brotten som skall skämmas!

  SvaraRadera
 4. Duskriver: "Kanske har man, i upphetsningens ögonblick, ansett att Gud sänt dem dessa små barn. Och när upphetsningen släppt taget - efter orgasmens bittra efterskörd - finns ju alltid bikten att ta till. Bikten - hycklarnas eget påhitt för att kombinera fromhet med girighet och våldtäkt."

  Klartext!

  SvaraRadera
 5. Hur kan förnuftiga människor över huvud taget acceptera hela det komplex av lögner och hyckleri, som all religion består av? Inte en gnutta verklighet, inte ett uns av likvärdighet, jämställdhet, rättvisa...inte ett dugg av ansvar!
  Hur i all världen kan kloka människor idag, på 2000-talet, acceptera detta vidskepliga dravel, dessa falska taskspelare och giriga mörkermän?
  Låt solen var ljuset och natten mörkret, låt människan vara människa och få ta sitt personliga och medmänskliga ansvar för livet på jorden. Låt religion försvinna in i det historiska mörkret för gott! Please!

  Bönan

  SvaraRadera
 6. Leve Materialismen! Fram för Vetenskapen. Bort med böner och andra inbillningar! Bort med alternativ medicin också för den delen. Den är ju inte det minsta vetenskaplig. Bort med den ekologiska odlingen! För den bygger ju också i viss mån på vidskeplighet. För att inte tala om waldorfpedagogiken, den som vill påskina att människan inkarnerar stegvis i 7-årsintervaller. Medan vi ändå är i farten så kan vi gott även skrota sol, vind och vatten som kraftkällor. Kärnkraft ska det vara. Eller hur, grabbar?

  SvaraRadera
 7. Till 13:14 -vad har detta med den berättigade kritiken av katolska kyrkans ledning som gjort allt man kunnat för att dölja de övergrepp på barn som skett inom kyrkans ram? Minns att för varje dag som kyrkan förnekat eller försökt dölja det som hänt har man öppnat upp för fortsatta övergrepp. Man är delskyldig till det som hänt, och det måste man väl ändå ta sitt ansvar för!

  Dina teser om alternativ medicin och ekologisk odling bygger till stora delar på lika stor vetenskap som något annat.

  Det intressanta kanske kan vara att just kyrkan tycks varit motståndare till ekologisk odling under årtionden när miljörörelsen slagits för att kyrkans mark skulle odlas ekologiskt. Och allt som andats new-age inom vård och omsorg har förkastats från kyrkan, ibland till och med med motiveringen att det är satanistiskt...

  Nej, kopplingen hänger inte ihop, kära 13:14!! För övrigt låter det mellan raderna som om du har överinseende med övergreppen. som om de vore mindre avskyrvärda därför att de utförs av svartrockar som ber till Gud titt somtätt. Otäckt!
  HB

  SvaraRadera
 8. Jag ser inte att det är något fel på religionerna utan det är religionernas utövare-människan- som är den felande länken. Människan måste utveckla sig för att hantera den andliga dimensionen.

  EW

  SvaraRadera
 9. EW,

  religionerna är människors verk - ingen annans. Och dessa deras "skrifter" avslöjar hela eländet. Läs, för livets skull!

  Bönan

  SvaraRadera
 10. HB

  Det stämmer att det inte hänger ihop. Men ironin vill peka på, hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet.

  När kyrkan begått/begår dessa vidriga brott är det lätt för de "anti-andliga" att komma dragande med sitt hån mot allt vad tro heter.

  Karikatyren kan verka klumpig. Men om HB tänker efter, så går det nog upp ett ljus.

  SvaraRadera
 11. Tja själv tycker jag det är att slänga sten i glashus Birger, jag är en av dom som var fosterbarn under 80-talet när svenska staten var så duktig på att tillhandahålla barn till runkgubbar.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/18/vi-ska-kompensera-barnhemsbarnen-f-r-deras-lidanden

  Varför jag inte ger upp om kyrkans män är att dom åtminstone har vett att erkänna sig skyldiga och inse att man måste ställa saker tillrätta, hittar inte många politiker som suttit i regeringen och understött statens social politik som ser behov att erkänna vad man ställt till med, sen kan man naturligtvis ifrågasätta om påven kände till detta sedan innan och att det behövs betydligt djupare sanering om ursäkterna ska bli trodda det återstår att se.

  SvaraRadera
 12. Lars,du har givetvis rätt i att staten begått fruktansvärda missgrepp när man haft dålig koll. Det är oförlåtligt. Jag har suttit med i Kammarrätten och läste in åtskilliga fall där det är uppenbart att kontroll borde ha skett. Tilltron till inte minst de som gett sig ut för att vara fromma/kristna kanske också spelat roll. Det är helt enkelt så att många av oss gärna har större förväntningar på den som definierar sig som kristen ta det som en komplimang!

  I fallet med katolska kyrkan har ju dessa övergrepp pågått år efter år, årtionde efter årtionde, trots att kyrkliga ledare känt till det. Men försökt mörka det. Jag tror uppriktigt sagt inte att någon i Sveriges riksdag, oavsett parti, skulle göra på detta sätt. Faktiskt inte, även om det nog så ofta av prestige och rädslor sopas mycket under mattan.

  Jag tror - rätta mig om jag har fel - att det finns en enorm inbyggd risk i bikten. Man kan undkomma - och bli förlåten - de mest vedervärdiga handlingar genom bikten. Förlåtelsen kommer. Och man kan fortsätta med sina övergrepp på ett sätt som knappast en åklagare eller rättsmyndigheter hade tillåtit utifrån de världsliga lagarna.


  17:03 - Jag förstår din ironi.

  SvaraRadera
 13. Birger,själv tillhör jag den troende skaran i vårt land efter en omvändelse i slutet på 80 talet från missbruk mm.

  Jag håller helt med dig och tycker att det är helt sjukt hur dom kan hålla dessa perverterade gubbar bakom ryggen under så lång tid,gör upp med skiten låt dom stå till svars för sina gärningar redan här och nu och ge barnen hjälp och vård.

  Birger,Gud finns!och inför honom skall vi alla en gång avlägga räkenskap.

  En klen tröst för många som utsätts för vuxen världens egoism som ger sig uttryck på många vedervärdiga sätt,var av pedofili är det sjukaste av allt på denna jord.

  Jag läser din blogg och tycker att den är bra även om jag inte delar alla åsikter med dig.

  mvh Thommy Bergenwall

  SvaraRadera
 14. Birger , du har väl en poäng i det där med biktens inbyggda risk.

  Men samtidigt tror jag att det är en smula naivt att tro att Gud inte ser igenom deras lögn. Då tror man ju på en väldigt liten gud i så fall.

  En annan sak är att när man läser om pedofiler, inom och utan kyrkan, så verkar de alltid hitta en ursäkt för sina gärningar.
  Har till och med hört intervjuer på holländsk TV med en pedofil som helt allvarligt tyckte att han "gjorde barnen en tjänst" och att det var en slags kärleksgärning.

  Det handlar ju om svårt störda individer som tyvärr ofta hittar skydd inom system som katolska kyrkan.
  Tyvärr blir ju barnen offer två gånger, först genom övergreppet och sedan genom att ingenting görs för att skydda dem och sätta fast förövaren.

  SvaraRadera
 15. Jag kan inte svara på hur bikt går till i katolska kyrkan, vet däremot att jag läst en del redogörelser från präster i svenska kyrkan hur bikt går till självklart ger inte bikt någon samvets befrielse utan bikt är menad att man ska lösa problemen och enligt kristet Rättstänkande är det väl tämligen självklart att offrena ska få chans till upprättelse och möjlighet att leva vidare och ifall det rör sig om en pedofil att den personen får ta sitt straff och ev vård och framförallt har väl offrena rätt till vård och upprättelse, sexuella övergrepp kan leda till livslånga psykiska men.Jesus var ju var ju knappast snäll i sina ord vad som väntar dom som ger sig på barn det kan man läsa om i matteus 18:6 och lite fram i vers 10. Det kanske dessa präster kan meditera på lite när dom lämnat tillbaka kragen ;)

  När det gäller staten rörde det sig ju om övergrepp som började på 20-talet och man kan ju fråga sig varför det inte blivit kännt föränn nu, har ingen politiker/social chef vetat om detta och varför rapporterades det inte vidare ?

  Jag tror att om man ska svara på dom frågorrna på allvar måste man titta vilken policy man haft kunskap,tid osv. Saknar man tillräckligt besluts underlag och kunskap kan det bli väldigt fel. Därför har flertalet kyrkor i sverige idag en policy ett dokument att arbeta efter vad som gäller för övergrepp i kyrkliga miljöer där även katolska kyrkan i sverige varit med och arbetar fram riktlinjer så att man man inte går efter männskligt tycke och okunskap och sedan blir det absolut pannkaka.

  http://www.skr.org/download/18.a939951052f778435800011603/riktlinjer_Sexuella_overgr_text.pdf

  Tycker jag reagerar på media och även ditt sätt att presentera detta med att bara slänga skit på Katolska kyrkan när varken media eller du igentligen har haft insikt i detta. Jag är ju själv inte katolik men har haft god hjälp av katoliker som hjälpt mig i mina svåraste stunder.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.