torsdag 18 februari 2010

Sandlåda med bloggare

Carl Bildt är Sveriges utrikesminister. Hade någon annan än Carl Bildt uppträtt som han gjorde i gårdagens utrikespolitiska debatt hade det gått ett långt, uppgivet stön genom landets utrikespolitiska kommentatorer.

Men nu var det ju Carl Bildt, och den underkuvade respekten för honom tycks lika stor som hans eget ego.

De borgerliga har alltid när man inte haft regeringsställning talat om vikten av skifte vid makt. Tydligare än när Carl Bildt står i talarstolen lär det behovet inte kunna manifesteras. Som ett osnutet barn larvade han runt med prat om "rödgrön röra", "talibantolererare" och "Castrokramare". Statsmannen Bildt har talat.

Bildts enda styrka är väl Urban Ahlin (S), som gick på i liknande barnliga nylonstrumpor genom att älta att Bildt drog över tiden med 30 sekunder och att hans tal råkat ligga på UD:s hemsida några minuter kvällen innan debatten. Men det är väl lättare att raljera om sådant när man sitter i glashus och - efter att i regeringsställning anpassat svenskt försvar till Nato - kritisera borgarna för Natofjäsk. Det fjäsket började med sossarna själv. De borgerliga fullföljer bara spåret.

Jag kan för övrigt tänka mig att Göran Persson mådde illa när de rödgröna i realiteten tog avstånd från den Israelanpassade politik som han bedrev. De rödgröna skall avveckla det militära samarbetet med Israel. Vilket fick Carl Bildt att hävda att sådant inte är verklig utrikespolitik. "Verklig utrikespolitik" är sådant som Carl Bildt bedriver - i kölvattnet efter sitt engagemang i Lundin Oil (numera Lundin Petrolium) . Genom det engagemanget visade det sig var som döljs bakom rollen som utrikesminister och statsman. Läs gärna den nyutkomna boken "Affärer i blod och olja". Vill ni se hur mycket flygkaffe Carl Bildt häller i sig - därav kan uppkomma sur mage - kan ni alltid följa hans blogg. Det lär UD göra, så man vet vad Sverige tycker för dagen.

PS! Jag bjuder kritiska kommentatorer till detta inlägg på att fråga hur mycket flygkaffe jag druckit med anledning av att min mage tycks sur. Jag dricker av princip inte flygkaffe, men det är möjligt att även det ekologiska SJ-kaffet ger en viss surhetsgrad...

19 kommentarer:

 1. Israelhatarna lär bli glada om de rödgröna vinner valet. Göran Perssons mer vidsynta inställning till Israel försvann med Sahlin och Ahlin. och Gahtons ensidiga palestinasvärmeri kännr vi väl till, liksom Ohlys antisemitism.

  SvaraRadera
 2. Man är inte Israelhatare bara för att man anser att Israel tyvärr för en politik som äventyrar freden i Mellanöstern, och att Israels behandling av palestinierna är förkastlig. Det är bara uttryck för en djup önskan att israeler och palestinier ska leva i en harmonisk samxistens utan våld. Det är möjligt, men man måste i så fall arbeta för det på båda sidor.

  P.Gr.

  SvaraRadera
 3. Vet någon, hur den folkrättsliga/juridiska plattformen för staten Israels grundande ser ut?

  SvaraRadera
 4. Du Birger, som har suttit i knät på den tidigare sosseregeringen bör väl veta hur det går till i Svensk vapenexport? Man säljer genom tredje land. Det här vet alla. Att som den rödgröna röran vill avveckla
  militärattachen i Israel är bara en symbolfråga. Annars var ju den eviga debatten om Sverige i NATO lika lika facinerande som alltid. Sverige har anpassat sig till NATO sedan WW2. Inget kommer att förändras vid ett eventuellt regeringsskifte.

  SvaraRadera
 5. Ja du Schlaug, jag vet inte om vi lyssnade på samma debatt eller inte. Bildt var mycket bra igår, inte i stil med förra årets debatt då han raljerade fullständigt med Ahlin, men han visar att han är Sveriges bästa utrikesminister genom tiderna.

  Det som belystes är hur Sverige, ett litet land i norra Europa, numera har en politik i syfte att göra skillnad istället för att ha ett UD som tidigare varit en propagandamaskin för allehanda diktatoriska stater. Visst kan det vara roliga att stå på sidan av en fotbollsmatch och skrika vad man vill och när man vill än att vara del av laget och tillsammans arbete för att ett gemensamt mål.

  Uppenbart är dock Schlaug saknar den utrikespolitik som rådde under tidigare s-regeringar då Palme åkte till Castro, Carlsson åkte till Mugabe och Persson som enda regeringschef från Norden (kanske hela EU) åkte till Arafats begravning. Men det är denna politik och ett steg värre när vi nästa år om olyckan är framme tvingas lyssna på att Ohly i form utrikesminister kommer att läsa upp det som nu kan kallas Linde-doktrinen. Då kommer UD ledas av en kommunist som till för bara något år sedan var medlem i svensk-kubanska förbundet, vilket inte är något annat än supporterklubb för den kubanska diktaturen! Vad är en Castrokramare om inte det?

  När det gäller talibantolererare så vet inget. Den rödgröna röran ger ju inget besked om Afghanistan, eller EU för den del… Men då känns det ju bra att man enats om turkarnas folkmord 1915, eller gasledningen för den delen som röran vet inte går att stoppa. Snacka om fulständig rödgrön röra.

  SvaraRadera
 6. Det skulle vara väldigt intressant att ha Ohly som utrikesminister.

  SvaraRadera
 7. Klimatförändringar och Carl Bildt

  Ett träd, är ingen termometer, liksom en människa inte är en helhetsvarelse.
  De flesta pendlar av, nödtvång mellan egoism och altruism. I vårt marknadssystem, så gynnas de egoistiska impulserna på bekostnad av de impulser som vill se jorden som en helhet och skapa kulturer på dess villkor.
  För att upptäcka att jordens är dysfunktionell behövs termometrar, och för att skapa hälsa, behövs jordläkare. Många är veteskapare och lämnar sina bidrag till IPCC.

  Men, varför tar skränfockarna så stor plats?

  SvaraRadera
 8. Hej Birger!
  Försökte leta upp ev. mejladress till dig här på bloggen, men jag hittade inte någon; därför skriver jag en kommentar här istället:

  Jag har länkat till din blogg på http://detysta.wordpress.com/

  och tänkte i länken "Birger Schlaug" lägga till (mp). Men jag vet inte om det är korrekt, är du fortfarande medlem i mp, eller?

  Vidare letar jag efter ett gammalt tal du höll i riksdagen (tror det var nåt premiärtal vid riksdagens öppnande). I talet så nämnde du (när alla andra talade om helt andra saker) det du kallade för ekonomismen eller ekosofin, och jämförde bl.a. med tvnyheternas nästan religiösa "mässande" om börser och aktier på ekonominyhetsavdelningarna. Jag kommer ihåg det talet, eftersom jag blev glad att ngn annan uttryckte de känslor jag själv hade vid det tillfället. Därför skulle jag gärna vilja ha en textkopia på talet som referens för mig själv. Något tips? Du kan t.ex. skicka mejl till mig (gå in på "De Tystas Röst - Kontakt" här: http://detysta.wordpress.com/kontakt/)

  Mvh,
  DTR

  SvaraRadera
 9. www.theparentscirce.org

  www.breakingthesilence.org

  www.icahd.org

  www.tentofnations.org

  Några av alla exempel på israeliska och palestinska samarbeten och initiativ till fred.

  Se även FN för resolutioner om Israels agerande och internationell rätt.

  Annelie

  SvaraRadera
 10. Sorry, de länkarna funkade inte.

  De första två ska se ut så här istället:

  http://www.theparentscircle.org/

  http://www.shovrimshtika.org/index_e.asp

  SvaraRadera
 11. 13:40
  ”Då kommer UD ledas av en kommunist som till för bara något år sedan var medlem i svensk-kubanska förbundet, vilket inte är något annat än supporterklubb för den kubanska diktaturen! Vad är en Castrokramare om inte det?”

  Förstår inte riktigt hur du menar, är han Castrokramare för att han gick ur svensk-kubanska förbundet, eller…
  Och menar du att det var fel av honom att gå ur svensk-kubanska förbundet?

  SvaraRadera
 12. Jesper Jäderkvisttors feb. 18, 07:27:00 em

  Calle Bildt är en välkammad grabbhalva.

  Det har han alltid varit och kommer alltid att förbli.

  Att han laddar upp med fossilt bränsle innan en riksdagsdebatt får honom bara att misstända.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle vilja säga att det var fel av Ohly att gå ur Svensk-Kubanska om anledningen var att opinionen tryckte på för det.
  Om han själv ville det och inte kände att han var beredda att stödja förbundet är det naturligtvis rätt.

  Att stå och skråla argsint emot den kubanska diktaturen och samtidigt ha öppna vapenaffärer med en betydligt värre diktatur i form av Libyen verkar inte så värst smart.
  Bildt är visserligen oerhört kunnig på vissa områden, men han behöver nog läsa på ett och annat om vad som sker i de olika länderna och inte bara tro att en socialistisk stat är värre än andra enbart på grund av att den är just socialistisk. Det finns åtskilliga positiva saker att säga om den kubanska regimen och vad den har lyckats åstadkomma trots ekonomiska sanktioner och handelsembargon.
  Om Khaddhaffi finns mig veterligt inte något positivt att säga.
  Pakistan, Saudiarabien - viktiga partners för det av Carl Bildt så älskade USA är också horribla diktaturer vilka förtrycker sina folk långt, långt mer än vad Kuba någonsin har gjort till och med under USA-stödda diktatorn Batista (den som Castro och hans gerilla avsatte).

  Jag undrar hur Bildt skulle reagera om man började kalla honom Khaddhaffipussare och Musharraf-accepterare i riksdagens talarstol. Antagligen hade han väckt åtal för förtal trots att det är fullkomlig sanning att han föredrar dessa fruktansvärda ledare före exempelvis Raúl eller Fidel Castro.

  Om man kan sin historia vet man också varför Kuba har blivit som det blivit, nämligen på grund av USAs så vanligt återkommande kommunistskräck. Castro kallade sig inte kommunist förrän handelsembargot inleddes och Sovjet var de enda som erbjöd sig att handla med Kuba.

  "Sveriges bästa utrikesminister genom tiderna... HA HA HA HA!!!!"
  Jo eller hur.

  Vad är det förresten för fel att Persson åkte på Arafats begravning? En fd. gerillakrigare som tagit sitt förnuft tillfånga. En man som mottagit Nobels fredspris, som verkligen ville uppnå en hållbar fred och gick med på ett flertal eftergifter för att det skulle bli möjligt, men som fortfarande hade det palestinska folket bakom sig (vilket inte Abbas har på samma sätt).
  Tyvärr har inte Israel haft en enda riktigt vettig ledare som kunnat inse att Jerusalem inte är landets huvudstad och att även Israel måste göra eftergifter för att ett avtal skall kunna slutas och fred uppnås.

  SvaraRadera
 14. Mer om israeliska fredsinitiativ för er på facebook:

  http://apps.facebook.com/causes/causes/20811/impact

  SvaraRadera
 15. Tänk om de som utgår från att alla måste hålla på någon sida i den här konfliktenoch nklagar andra för hat, istället kunde ta och berätta vilka initiativ till fred de är beredda att ta. eller är det inte syftet att önska fred? Det verkar inte så med tanke på att konflikten upprätthålls just tack vare att folk endast vad den andra sidan är, vill, tänker, hatar etc.

  SvaraRadera
 16. Fred är det självklara målet för de allra flesta stödorganisationer. Det är väl villkoren för fred som är det essentiella. Israel vägrar gå med på några eftergifter what so ever. En del på religiösa grunder, en del på politiska, en del på rasistiska. Visst finns det problematik med organisationer som Hamas, Hizbollah etc. som vägrar erkänna Israels rätt, men förståelsen för dessa grupperingar bör ändå vara ganska stor då araberna i Palestina grundlurades på sitt land av Britterna. Balfourdeklarationen som senare låg till grund för bildandet av staten Israel skrevs trots löften om att araberna skulle återfå sitt land. Omvärldens politik har hela tiden varit pro-israelisk och har först de senaste åren ändrats något. Ännu finns dock en skräck för att uttala sig negativt om Israels förehavanden eftersom det alltid leder till att man kallas antisemit. Om man ska vara korrekt vill jag bara då hävda att även palestinierna räknas till folkgruppen semiter, så det argumentet förefaller ganska ihåligt. Det är rysligt märkligt att man inte ska kunna uttala sig kritiskt överhuvudtaget om Israel, och det faktum att de ockuperar landområden, har annekterat Jerusalem, bygger olagliga bosättningar på palestinsk mark. Trots allt detta finns det människor som på fullaste allvar försvarar nationen. Jag förstår faktiskt inte på vilka grunder.

  SvaraRadera
 17. 02:51

  När något är etablerat, då är det svårt att få gehör för sådant, som skulle gå det etablerade emot.

  Nästan hela världen ville att staten Israel skulle skapas. Huruvida det hela gick just och folkrättsligt till, är kanske oklart, men saknade betydelse för stormakterna.

  Det gamla ordspråket "rätten sitter i spjutstångs ände" stämmer rätt bra än idag. Den som har störst militär makt på sin sida, avgör vad som är rätt och fel.

  SvaraRadera
 18. Välkommen present till alla Birgeranhängare:

  http://www.neweconomics.org/sites/neweconomics.org/files/21_Hours.pdf

  en ekonomisk rapport om sänkt arbetstid till 21 timmar/veckan

  SvaraRadera
 19. Anonym 09:05,
  TACK för länken!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.