onsdag 3 februari 2010

Och rätten till deltid då?

En kvarts miljon anställda jobbar deltid mot sin vilja, skriker rubrikerna ut. Eller om det är en halv miljon. LO driver nu krav på heltid. Och Moderaterna anser att deltid är ett hot mot arbetslinjen. Och den rödgröna oppositionen tycks enas inför valet om kravet: allas rätt till heltid!

Det må vara hänt. Under en förutsättning: att alla också har rätt att välja deltid! Hur det kan komma sig att de gröna i det rödgröna laget inte lagt lika stor vikt vid det är ofattbart.


Ungefär en miljon anställda jobbar idag deltid. Av dessa är uppåt hälften missnöjda och vill jobba heltid. Det är nu utrett, eftersom det är politiskt korrekt i dessa arbetslinjens dagar att plädera för att alla skall arbeta heltid. Så de inte hittar på hyss på fritiden.

Det intressanta, som givetvis inte utreds, är hur många av de tre miljoner som idag jobbar heltid som hellre skulle välja att jobba deltid om de fick för sin arbetsgivare. Jag är fullständigt övertygad om att det är fler än en halv miljon. Skall man ha rätt till heltid, är det banne mig också rimligt att man har rätt till deltid.

Vem driver den frågan? Ingen? Varför? Hot mot tillväxten? Jo, det är klart att det är ett hot mot tillväxten om vi lägger ner mer tid med våra olönsamma barn och bäddar våra olönsamma sängar själva istället för att köpa in skattesubventionerad sängbäddning... Och, herregud, vi skulle kanske laga mer mat på råvaror istället för att värma industrimat, vilket leder till färre arbetstillfällen och hotat tillväxt.

35 kommentarer:

  1. Vi får inte pengar till vård och omsorg om vi åker skridskor med ungarna istället för arbetar!

    SvaraRadera
  2. Den här novellen av Heinrich Böll brukar jag låta mina tyskelever läsa. De brukar se lite förvånade ut, eftersom skolans huvudsakliga budskap ju är att man får värde genom att prestera - den som får flest Mvg är också mer värd som människa.

    Här är den: http://www.ecoforce.se/anecdote.htm

    P.Gr.

    SvaraRadera
  3. P.Gr - Den berättade vi faktiskt på valturnén - som jag och GU:s dåvarande ordförande Katja Wagner gjorde - 1988. Vi berättade den här också, appropå att sossarna lovat att inrätta en miljöminister efter valet:

    Alexander Dubček styrde i det Tjeckoslavakien som gjorde uppror mot sovjetmakten och han blev kallad till den ryska ambassade för att få en utskällning. Då passade han på att informera den ryske ambassadören om att man tänkte inrätta en marinmister. Ambassadören utropade:

    - Jamen, ni har ju inget hav, ingen kust!

    - Nej, jag vet, sa Dubček, men vi kan väl ha en marinminister när ni har en justitieminister.

    SvaraRadera
  4. Vem klarar sig på att jobba halvtid, Birger? Kravet på heltid bottnar ju i detta. Och att "laga mer mat på råvaror i stället för att värma industrimat" är inget som är gratis. Allting kostar pengar, även det som vi gör på vår fritid, och för pengar måste vi arbeta. Så att arbeta mindre är ingen lösning, tvärtom. Utan arbete är fattigdomen snart här igen. Då är det bättre att göra arbetena trevligare så att de går ihop med våra liv som helhet. Med ditt synsätt upprätthåller vi i stället en förfärlig gräns mellan arbete och fri tid. Du är alltså omodern, Birger.

    SvaraRadera
  5. Ja, det var verkligen sosse for ever det! Lag om allas rätt till heltid, kanske önskar signaturen till och med lag om att alla skall jobba heltid! Jag håller med Birger om att lagen i så fall också skall innebära att man har rätt till deltid! Det finns hur många som helst på mitt jobb som skulle välja att dra ner till 35 timmar i veckan om vi fick! Vi har ju fått mer betalat efter skatt med nya regeringen och varför ska vi konsumera mer istället för att arbeta mindre för att få mindre stress i livet?
    Grrreenline

    SvaraRadera
  6. "Ei suuret tulot vaan pienet menot."

    Vet inte om ni kan finska men så här ungefär lyder översättningen:

    "Inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna."

    Med det menas att det är de små utgifterna som gäller för att dina pengar skall räcka till.

    SvaraRadera
  7. Vem klarar sig på halvtid??? Kass förslag, BS.

    SvaraRadera
  8. Birger, varje dag lyckas du få med ett tänkvärt inlägg. Vet inte hur du gör, men fortsätt!!!!! :) Sen är jag så pass dum så jag förstår inte att det finns människor som har så pass begränsat perspektiv på livet mm att de inte klarar av att diskutera och reflektera över om oändlig ekonomisk tillväxt är önskvärt eller hållbart.
    /Anndesch

    SvaraRadera
  9. Ett ovanligt bra inlägg, för en gångs skull håller jag helt med BS.
    Egenodlad mat är ju bra för miljön även i den betydelsen att transportutsläppen minskar.
    Den som körde med översättning från finskan måste vara en akademiker utan förankring på svensk landsbygd. Där finns nämligen ett ordspråk som säger " det är inte de stora inkomsterna du blir rik på, det är de små utgifterna".

    SvaraRadera
  10. Åker vi skridskor med ungarna i stället får vi starkare ben, frisk luft, bättre hälsa och en mycket bättre relation till våra barn. Det vill säga vård och omsorg sparar en slant, liksom bup, soc och andra instanser som inte behöver ta hand om ditt barn när det gått snett av för lite vuxenkontakt. Kanske gör pengarna bättre nytta som arbetstidsförkortning för föräldrarna än som skadegörelsesanering vid busshållplatserna. Men det är klart, slår någon sönder en busskur så blir det väl högre tillväxt kan jag tro och glastillverkaren, transportören, glasmästaren, kommungubbarna, sopgubbarna med skyffeln osv tvingas rycka ut och det blir en väldig massa tillväxt. För att inte tala om krav på "hårdare tag" mot förortsbuset så att polisen får sig en satsning också och så behöver vi andra jobba ännu mer för att ha råd med fler poliser, som rycker barnen i öronen när de inte håller sig i skinnet utanför den stängda fritidsgården när mamma och pappa jobbar..

    Så låt för guds skull bli och åk skridskor med barnen...

    Bosse

    SvaraRadera
  11. Det finns många perspektiv på arbete och fritid och allt handlar om pengar som det mesta gör,tyvärr.

    Men stanna upp och ta en dag och fundera på vad som är viktigt i livet och ge det lite av din tid och din strävan efter mer.

    Här är några förslag på viktiga saker i livet,familjen,barnen dom äldre,hälsa,omsorg,kärlek,tid,vård mm mvh Thommy Bergenwall

    SvaraRadera
  12. "Vem klarar sig på deltid?" är en berättigad fråga.

    Jag har alltid funnit det här med heltid/deltidsfrågan intressant, även om jag tror att det i första hand är ett medelklassproblem (låginkomsttagare klarar sig sällan på deltidsarbete även om båda jobbar).

    I Utlandet, där jag bor, är det mkt vanligare med deltid. I England jobbade jag deltid inom socialtjänsten och två kollegor "delade" dessutom på en tjänst (delade inte klienter, dock...) Populära jobb bland de som hade små barn.
    Hur ofta ser man det i Sverige?

    Holland har flest deltidsarbetande i Europa, vad jag förstår (ett faktum som i goda tider hårt kritiseras, men just nu är det knäpp tyst...)

    Givetvis är detta något som endast fungerar om du har en partner med inkomst. Men inte sällan jobbar även partnern 4 dagar per vecka, när barnen är små, för att inte behöva ha barnen på dagis så många dagar per vecka (här tycker man synd om barnen om de är på dagis för mycket, i Sverige hör man ofta att det är synd om barnen om de inte kommer till dagis...)

    Och de får ekonomin att gå ihop, även här.

    SvaraRadera
  13. Jobbar alla heltid och om vi dessutom höjer pensionsåldern till 67, så behöver vi snart inte oroa oss för någon is. Sjön kommer inte att lägga sig särskilt ofta och energi över till ishallar kommer vi knappast att ha i ett allt mer energikrävande samhälle som gör slut på ändliga energiresurser.

    Håller med Bosse ovan, jobba på bara så slipper ni både mäcket med ungarna och träningsvärken...

    SvaraRadera
  14. Någon kommenterade med att borgarna sänkt skatten vilket skulle kunna leda till att man sänker sin arbetstid istället. Till viss del har dock borgarna höjd olika avgifter istället, men visst blir det mer över till konsumtion också, vilket väl var meningen. Jag skulle tycka att det vore intressant om de rödgröna kopplade ihop sänkt arbetstid med skatten så att de som sänker sin arbetstid får behålla borgarnas skattesänkning medan de som behåller sin arbetstid får högre skatt.
    LL

    SvaraRadera
  15. Att arbeta halvtid eller deltid försätter mig i en ekonomisk knipa värre än den jag sitter i nu, och detta gäller de flesta människor i min omgivning. Att arbeta mindre tycks vara ett lyxproblem för fåtalet...

    SvaraRadera
  16. Som vanligt, mycket tänkvärt, Birger, men precis som "Sosse for ever" sa, vem klarar sig på att jobba deltid? Min fru har valt att göra det, så det är ingen omöjlighet, men alla har säkert inte den möjligheten. Arbetsgivaren kan säkert vara en anledning ibland, men lika ofta, om inte oftare, så är det den egna ekonomin. Birger, måste man inte titta på hur Sveriges ekonomi ser ut i relation till vår omvärld. Såvida vi inte i ett slag blir isolationistiska och övergår till självhushåll i Sverige lär vi ju fortsatt vara beroende av vår exportindustri (som står för ca 50%av BNP), och konkurerar på en stentuff global marknad. Jag är inte emot idén till arbetstidsförkortning, tvärtom, men saken är inte hjälpt av att man låtsas som att detta inte medför ekonomiska problem, åtminstone i en övergångsfas. Arbetsgivarna har många gånger inga problem att bevilja deltid, men lönen blir ju därefter. Att införa 6h-arbetsdag med bibehållen lön leder till ökade kostnader för företag och därmed försämrad konkurenskraft = uppsägningar.

    /Jocke

    SvaraRadera
  17. Försök inte upprätthålla myten om att livet börjar utanför arbetsplatsen. Det gör det inte. Arbetet är lika mycket en del av livet som någonting annat, ja för många människor är arbetet det mest värdefulla i livet. Men sådant märker man inte förrän man förlorat sitt arbete. Att arbeta mindre betyder i de flesta fall mindre pengar att röra sig med och därmed sämre livskvalitet. Att på detta sätt leva knapert är en klar tillbakagång som säkert väldigt få vill genomföra i sitt liv. Det ska också genomföras i en omvärld där konkurrensen ständigt hårdnar, och där gäller det minsann minst av allt att lata sig; det är utbildning och jobb som gäller.

    SvaraRadera
  18. F'resten, tyskarna har redan 35-timmarsvecka, och dessutom högre löner. Det tycks fungera utmärkt där - så varför inte här?

    P.Gr.

    SvaraRadera
  19. _Den som körde med översättning från finskan måste vara en akademiker utan förankring på svensk landsbygd. Där finns nämligen ett ordspråk som säger " det är inte de stora inkomsterna du blir rik på, det är de små utgifterna"._

    Ups! Jag är ingen akademiker utan en vanlig arbetare och jag bor på en ö på svensk landsbygd obs! utan bil men har aldrig hört talas om det ordspråket eller kanske man har glömt bort det.
    Mina grannar/bekanta kör med stilen: båda jobbar heltid, det finns två eller tre bilar i familjen, man köper hus och båtar och hästar, man flyger hit och dit, barnen får vad som helst etc. etc.

    SvaraRadera
  20. komentar till 10.44 P.Gr:
    Det är riktigt, men Tyskland ligger närmare marknaden (minskade transportkostander) och har generellt större närhet till underleverantörer. Detta sammantaget gör att de har ett försprång gentemot oss, därav lägre löner i Sverige, skulle jag tro.

    /Jocke

    SvaraRadera
  21. Jocke, det finns inget som styrker det ditt resonemang. Att "inte ha rad" att arbeta mindre an just 40 h i veckan beror pa hur samhallsekonomin planeras.

    Laginkomsttagare: det ar klart vi inte har rad idag att jobba mindre an 40 h. Vad i behover ar en rattvisare lon. Och se, i andra lander funkar det bra. Det verkar mest vara i Sverige som nyliberaler har blivit kommunister i sin iver att bestamma over manniskors tid liv och ekonomi.

    SvaraRadera
  22. Både Danmark och Norge har 35-timmarsvecka. Ändå är de mer produktiva än svenskarna. Mystiskt kanske vissa tycker.

    SvaraRadera
  23. ...Samt att våra ungdomar på grund av för stor arbetslöshet arbetar i Danmark och Norge och väldigt många akademiker flytt till bl.a. Tyskland, Frankrike (som också har 35-timmars vecka) eftersom arbeten FÖRSVUNNIT för dem i undervisning/kultursektorn i alliansens jakt på sänkt skatt.

    Men det är väl antagligen bra att den unga generationen hålls sysselsatta utanför landet och betalar skatt i dessa länder så att Sverige har några länder att låna pengar till skattesänkningar av.

    På detta sätt slipper ni ju också ha alltför många ungdomar hemma som kommer in i arbetslivet och kan skaffa sig en fungerande tillvaro och ta hand om de fyrtiotalister och femtitalister som har i dag jobb och profiterar från sänkt skatt när de går i pension.

    Men , jag just det. Arbetslinjen råder. Det betyder kanske att underbetalda ryssar ska ta hand om de pensionärer som har åråd att betala för vård och passning på äldre höst. Så kan ju de svenska ungdomarna fortsätta utgöra låglönekraft i Norge och Danmark när de följer med de andra välfärdsländerna på kontineneten i utvecklingen mot framtidens samhälle.

    /A

    SvaraRadera
  24. Jag tror och hoppas att det finns ett parti som vågar driva linjen om förkortad arbetstid och vågar vara mer visionära i debatten. Precis som Birger upprepade gånger har sagt, så är det ju märkligt att den enorma effektiviseringen i framförallt tillverknigsindustrin inte har gett upphov till mer fri tid, utan bara har drivit upp konsumtionen. Men samtidigt kan man inte blunda för ekonomiska realiteter heller. Sverige är ett av världens mest exportberoende länder och gynnas av frihandel. Om ett stort exportföretag, t.ex Volvo, skulle drabbas av en 20%-ig ökning av arbetskostnaden så kommer priset på deras varor att öka med motsvarande grad, och med allra största säkerhet slå mot omsättningen. Färre lastbilar sålda - bra kan man tycka, men andra tillverkare kommer snart ha övertagit den förlorade marknadsandelen, så för att få ner överkonsumtionen tror jag det är viktigt att nå globala överenskommelser och själv bidra genom att skära ner på sin egen konsumtion.

    Är Sverige mindre produktivt än Danmark och Norge? Vad kommer de uppgifterna ifrån?

    /Jocke

    SvaraRadera
  25. Vem driver frågan om rätt till deltid? Jag var på valupptakt (MP) igår och där pratade vi en hel del om just det.

    Vem har råd att jobba deltid? Jag sade upp mig från mitt fasta jobb och blev frilansare eftersom min arbetsgivare vägrade att låta mig jobba annat än heltid. Sedan dess har jag inte jobbat heltid, ibland självvalt, ibland p.g.a. att jag inte får några uppdrag. Visst är det tufft ekonomiskt ibland (ofta) men som flera redan konsterat - det är de små utgifterna och inte de stora inkomsterna som är avgörande för ekonomin. Och jag mår oändligt mycket bättre av det här livet!

    SvaraRadera
  26. När man fyller 61 år får man ta ut pensionen. Man får visserligen lite mindre per månad än man får om man väntar tills man fyllt 65, men det kan räcka till ungefär en halvtidslön.

    Då - om inte förr! - kan man gå ned i arbetstid och göra önskesaker på tiden man befriar, exempelvis skriva sånger som angriper vår besatthet med tillväxten.

    SvaraRadera
  27. Den som själv tar hand om sina barn (det heter barn, inte ungar i människoriket) behöver inte betala till dyr dagisuppfostran.

    Senare i barnets utveckling kan förskola vara något mycket bra. Och den kan nog vara värd att satsa på. Det kanske innebär mindre
    konsumtion av sådant som är undgängligt.

    SvaraRadera
  28. Tack för alla kommentarer. Jag hörde av Christer Sanne, häromdagen, att Tim Jackson - professorn som för den engelska regeringen utrett hur vi skall klara miljö och klimat och kommit fram till att nyckeln för detta är sänkt arbetstid - mottas som en rockstjärna när han talar.

    Fred: Mer sånger på youtube, tack!

    Kerstin: Kul om vi kunde få höra språkrören driva frågan också.

    Jocke: Nja, visst är det så att Tyskland ligger närmare stora marknader, vilket skulle vara en fördel, men å andra sidan har tysk industri betydligt högre energikostnader än industrin i Sverige.

    SvaraRadera
  29. Det är vattentäta skott mellan målkonflikterna och vissa hjärnors olika delar. Ekonomijournalister och politiker prisar den ökande privata konsumtionen - den håller arbetslösheten på en acceptabel nivå - Viva konsumtionen!
    Att det, för de flesta, framstår som dårarnas paradis att samtidigt prata om hållbar utveckling och viktiga miljömål bekommer inte desamma.

    SvaraRadera
  30. Bra sagt, Leif Engström, men ibland undrar jag vad som är hönan och ägget: medierna eller politikerna. Förmodligen, som du var inne på, en kombination.

    Ja, Birger, det är sant. Jag vet inte. Vad är din förklaring då?

    /Jocke

    SvaraRadera
  31. Tim Jackson, ja - skönt att vi engelsmän uppskattas efter förtjänst nån gång ibland. Nu kommer "The Spirit Level" på svenska, också!

    En ny Youtubevideo är på gång - om shoppinghets och miljöförstöring. Kommer så fort videomakaren har fått skapa klart!

    Hur ska vi bryta den gordiska knuten - rävsaxen som våra valda politiker sitter i? För att bli återvalda måste de, i kampen om mittenväljarna, lova förbättringar; förbattringar stavas, än så länge, "tillväxt".

    Vi har inget val: prata, prata; tjata, tjata.

    Men ni som vill ha Birger som president: går ni med på en deltidspresident? Det vore synd om han inte hade tid att fara ut på turné och laja!

    SvaraRadera
  32. Tim Jackson inleder direkt i sin rapport:
    ”Varje samhälle håller sig med en grundläggande myt. För oss är det myten om ekonomisk tillväxt”
    Han menar att orsaken till att ” vi” har kollektiva skygglappar är att denmoderna ekonomin är strukturellt beroende av ekonomisk tillväxt för att vara stabil. När tillväxten upphör ( som den gjorde nyligen- drabbas politikerna av panik.
    Han såäger vidare:”En värld där saker bara gå på som vanligt är otänkbart. Men hur löser vi problemet med en värld där nio miljarder människor som alla strävar efter det välstånd som uppnåtts i OECD-länderna? En sådan ekonomi skulle behöva vara 15 gånger större än vår nuvarande till 2050”
    Ovansående sätter fingret på den fullkomliga förljugenhet som, till stora delar, råder inom framförallt det politiska etablissemanget. Jackson menar att ett stort problem är att politiken har två huvuduppgifter; dels att leverera ekonomisk stabilitet (inklusive välstånd och välfärd) samt att ge oss en hållbar utveckling och säkra tillvaron för kommande generationer. Vad som är prio vet vi.
    Den allenarådande uppfattningen om orsaken till den senaste ekonomiska krisens orsaker är att ett antal mindre seriösa individer agerade själviskt eller inte agerade alls. Jackson säger att krisen och orsaken till att marknaden slutade att fungera berodde på tillväxten i sig. En fortsatt utbyggnad av krediter var en avsiktlig strävan som en viktig mekanism för att stimulera konsumtionen. Även här råder den förljugen tystnad.

    Nyckeln ligger att uppnå en rättvis fördelning av inkomster mellan nationer:
    ”Om inte tillväxten i de rika länderna begränsas kommer de ekologiska konsekvenserna av en gemensam tillväxt bli skrämmande. Sanningen är att det ännu inte finns någon trovärdig, socialt rättvist, ekologiskt hållbart scenario med ständigt ökande inkomster till världen för nio miljarder människor.
    I detta sammanhang är kapitalismens benägenhet för att hitta förenklade antaganden om effektiva möjligheter för oss att stabilisera klimatet och skydda oss mot resursbrist inget annat än vanföreställningar. ”

    Rättvisa (eller bristen på det) är bara ett av flera skäl att ifrågasätta den konventionella metoden för att uppnå välstånd. När ekonomin växer så ökar också resursförbrukningen som är förknippad med den. Dessa effekter är redan ohållbara. Under det sista 25 åren har den globala ekonomin fördubblats. Under samma tid har uppskattningsvis 60% av världens ekosystem har degraderats.
    Kortare arbetstid är ett rimligt och fullt möjligt första steg att ta för att få en jämnare fördelning av jordens resurser utan att hota grundstrukturen i kapitalismen. Men tom detta lilla steg förkastas av de flesta politiker idag
    Gå med i www.kortarearbetstid.nu

    SvaraRadera
  33. Såg Uppdrag granskning om bemanningsföretagen å tänkte på allt snack om flexibilitet. Tänkte att det håller jag med om - flexibilitet är guld - problemet är att perspektivet är från arbetsköparna allena.

    Om jag när jag var anstäld - skulle säga till chefen att jag är mycket positivt inställd till flexibilitet skulle han först skina upp tror jag. Men skulle jag sedan säga att det såklart får vara ömsesidigt. Att om han kallar in mig nån extra gång på oväntad övertid - får han räkna med att jag drar oväntatr nån gång under arbetstid - hade det nog blivit annat ljud i skällan.

    Men det hade varit så gött att nån dag när det var solsken säga - jäklar vilket väder! Jag drar nu! Syns imorgon om det regnar.

    Får för mig att den chefen inte riktigt skulle gilla flexibiliteten.

    SvaraRadera
  34. Håller helt med Birger om att det borde vara en rättighet att arbeta deltid, i alla fall tills barnen är 12 år minst. Det skapar ju fler arbetstillfällen. Jag har själv nyligen frågat inför en heltidsanställning om jag inte kan skriva kontrakt på 80 %, för mer än så vill jag inte jobba mina sista 20 år innan pension. Men det får jag inte. Mitt tips är att tänka mindre bostad och mindre arbetstid, det ger ekonomisk frihet och livskvalitet! Det är skrämmande hur mycket lån många tar till sin bostad. Mitt tips är att inte låna mer än man kan betala före pension (som föräldragenerationen). Tänk därför mindre bostad med smarta lösningar istället för att följa strömmmen med en stor dyr bostad. Vi bor 4 personer på 62 kvm i stan under veckorna, och på helgen åker vi ut till landet till en timmerstuga som vi värmer snabbt med ved. Det är livskvalitet!

    SvaraRadera
  35. Jag är också en av alla dem som vill, men inte får jobba deltid på min arbetsplats. Det känns jättetråkigt att att jag så småningom kommer att söka mig därifrån. Att jobba heltid i mer än något år till är helt uteslutet för mig. Mitt jobb är alldeles för slitigt för att jag skulle orka det och i vilket fall som helst så vill jag gärna göra något annat i mitt liv än att bara jobba och tjäna pengar. Vad spelar det för roll om man får en hög pension ifall man ändå drabbas av stroke pga av stress i 60-årsåldern.

    Nej, fram för mer debatt om rätten till deltid, inte bara för småbarnsföräldrar och gamla - utan för ALLA!!!

    Och nej, jag är inte högavlönad, men jag har ingen bil, ingen stor lägenhet och inga dyra vanor. Det enda jag saknar är tid...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.