söndag 7 februari 2010

Maud, dags för uranbrytning!

Det måste ändå finnas någon logik i politiken. Att Sverige kan säga nej till uranbrytning kan bara motiveras med att vi själva skall avveckla kärnkraften. Skall vi bygga nya reaktorer, vilket Maud Olofssons uppgörelse med sina alliansbröder innebär, så är det en rimliga att också tillåta, och uppmuntra, uranbrytning i landet. Allt annars är grovt hyckleri.

Därför är Folkpartiets linje åtminstone hederlig, man vill öppna upp för nya reaktorer och därmed också tillåta uranbrytning. Nybyggd kärnkraft och uranbrytning hänger ihop som ler och långhalm, som varp och inslag, som Bill och Bull. Vem som är Elaka Måns/Månsan må var och en själv fundera över.

I Sverige finns en relativt stor del av världens uranreserver - i alunskiffer och olika graniter - så frågan uppstår naturligtvis: Hur länge kan vi undvika storskalig uranbrytning om vi själva vill ha kvar kärnkraften och samtidigt fler länder bestämmer sig för att storskaligt börja bygga nya reaktorer? Hur många urangruvor vill då Alliensregeringen ha i Sverige: En? tio? Trettio? Femtio? Uranet är utspritt på så många orter... Kanske Birgitta Olsson kommer att tala om internationell solidaritet som argument för uranbrytning i Sverige? Och Maud Olofsson öppnade faktiskt upp för uranbrytning redan 2006, om ni minns det.

Sedan 2005 - det vill säga under den socialdemokratiska regimen - pågår åter prospektering för uranbrytning i Sverige - vi hade det även på 60-talet i liten med förödande skala.

Det krävs två separata tillstånd för brytning av uranfyndigheter enligt minerallagen och miljöbalken. Tillstånd enligt miljöbalken prövas av regeringen och regeringen får endast ge tillstånd om kommun, där fyndigheten finns, har tillstyrkt. En del tänkvärda fakta om uran-kärnkraft-kärnvapen har professor Christian Azar formulerat här.

8 kommentarer:

 1. Jag tror att många av våra modiga politiker skulle kunna säga JA till atomkraft men NEJ till uranbrytning.

  För att få JA till bägge kommer antagligen partipiskorna att vina tills sådana som Solveig Ternström blir fullständigt hudflängda.

  Ett NEJ till brytning är ju ett NEJ till sysselsättning och tillväxt. Vill inte (mp) ha tillväxt?

  SvaraRadera
 2. Fred, gå inte ut på isen, den är hal...och Ternström är redan därute och dansar, men vet inte vilket ben hon skall stå på. Ni håller på dratta omkull båda två.
  Vad hände med indianerna vid Big Mountain vid "miljövänliga" uranbrytningen där? Har du koll på effekterna? Vadå arbetstillfällen, varför inte börja tillverka kärnvapen på en gång? Massor av arbeten, goda exportinkomster, rejäl tillväxt! Lika bra att ta itu med att förorena ordentligt, bryta kol och olja, fossilgas och starta nya styrénfabriker och tillverka allt sådant man kan få bra betalt för, eftersom tillverkningen, användningen och avfallet förbjudits på många håll. Såga av allt vi sitter på? Eller hur? Skitbra! Hejdå, framtiden!
  Nej, Fred, ta gärna gitarren med, men glöm inte broddarna, innan du ger dig ut...

  En bekanting

  SvaraRadera
 3. Fel att inte använda naturresurserna. Tänk om kärnkraften i tid byggts ut i hela världen, då hade vi kanske inte haft problemet med CO2. I stället har vi fått vindmöllor som inte bär sig ekonomiskt, som förstör naturen och som för det mesta står still. Bah!

  SvaraRadera
 4. Globalt sett behöver vi uranbrytning för att kunna misstänka kärnvapenproduktion i länder med naturtillgångar som vi behöver för att upprätthålla tillväxten och så att vi kan skapa liberal fred där med våra multinationella företag.

  Ett ickevåldsligt alternativ:

  Det går en budkavle genom Sveriges 290 kommuner för att sprida information till allmänheten, media, riksdag och regering om möjligheten att förhindra ett kärnvapenkrig.

  Budkavlen startade 2008 i Norrbotten och fortsatte sedan söderut för att nå Stockholm i december 2009. Grupper bildas i alla kommuner för att en lördag
  kl. 5 i 12 hålla en manifestation. Nu 2010 har den nått Österbybruk i Östhammars kommun.

  http://www.ikff.se/?s=budkavle

  Annelie

  SvaraRadera
 5. Kära (anonyma) bekanting, 17:08,

  Om du läser sista raden i min kommentar med ironiglasögonen på, känns det bättre då?conierad

  SvaraRadera
 6. Fred,

  betydligt bättre! :)

  SvaraRadera
 7. Larm: Tut - tut - tut - tut!

  Globalpartiet umgås med tanken, att eventuellt vänta till ett annat år med att ställa upp för riksdagsval.

  Därför: mejlbomba G så att de överger den dystra idén! G behövs nu. Och de är ju f.ö. redan på G. :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.