lördag 27 februari 2010

"Det var värt att drabbas av en jordbävning..."

Det finns ett populärt teveprogram i Israel som heter Ett underbart land. Häromveckan berättades om hur Israel skickat ett fältsjukhus till Haiti.

Och man kan höra en haitier, liggande under bråten, säga: "Det var nästan värt att ha en jordbävning för att få träffa alla dessa underbara människor från Israel".


Detta berättar Gila Svirsky från Jerusalem i senaste Miljömagasinet. PR-teamen har gjort sitt. Jag tänker på det när jag för sjunde gången ser en sekvens i teverutan där en svensk soldat i Afghanistan böjer sig ner och talar med ett glatt litet barn.

Kanske är det värt allt elände bara för att få träffa en av dessa underbara människor från Sverige, vill PR-bilderna liksom säga...

16 kommentarer:

 1. Hellre svenskar än talibaner i Afghanistan!

  Någon, utöver BS, däremot?

  SvaraRadera
 2. Hellre afghanistaner i Afghanistan än svenskar under Natobefäl i ett krig där sammanblandningen med USA stärker talibanerna.

  I övrigt är det, som Schlaug påpekat tidigare, de flesta bilder som tas från den svenska närvaron tagna av det svenska försvarets PR-avdelning.
  Milton

  SvaraRadera
 3. Nyberg gör en klar åtskillnad mellan afghaner och talibaner. Detta är korrekt. I annat fall blundar vi för att det finns en gemensam fiende.

  SvaraRadera
 4. När blev det skillnad på afghaner och talibaner? Kan man inte vara afghan om man är taliban? Vad är det för struntprat! Kan man inte vara taliban om man är afghan?

  Det låter lika korkat som när högerkristna hävdar att Obama inte är amerikan och ber för hans död...

  SvaraRadera
 5. Anonym 12:36 är helt ute och cyklar. Var inte nazister tyskar heller?

  SvaraRadera
 6. Men Peter Eriksson, som f.ö. hade en match i dagens lördagsintervju i SR P1, han är väl svensk, fast han är miljöpartist?

  SvaraRadera
 7. Ingen har sagt att talibaner inte kan vara afghaner. Det kan de naturligtvis vara. Ändå är det viktigt att göra en åtskillnad mellan talibaner och de afghaner som inte är talibaner. Det är talibanerna som är problemet. De hade härjat i Afghanistan även utan den militära närvaron från andra länder, bl.a. Sverige. Målet är att afghanerna själva ska kunna bekämpa talibanerna.

  SvaraRadera
 8. Precis, målet 8uttalat från svensk sida, är att afghanerna själva ska kunna bekämpa talibanerna. därför är det så kontraroduktivt att vara där under Nato-befäl, eftersom det bar autmanar ett större talibanskt motstånd. finns förmodligen ingen annan fiende än Nato / USA som ger större anledning för talibanerna att slå til så hårt de kan och aldrig kompromissa. Men så är det inte fredsvatal (kompromiss) som Nato och Sverige är ute efter heller, utan utrotning.

  SvaraRadera
 9. Peter Ericssons intervju var en katastrof! Han ljög rakt, slingrade sig och avslöjade att en liten klick i miljöpartiets ledning kör över hela partiet, gruppledare i riksdagen och sina kompisar. Det var förskräckligt, alla de sämsta sidorna från socialdemokraterna har Peter tagit över.
  Z.

  SvaraRadera
 10. Peter Eriksson menade, att Sverige är tvingat följa EU:s direktiv, här i frågan om integritetskränkningen.

  Det var tydligen med viss vånda han deklarerade detta, eftersom MP har upphävt sitt EU-motstånd.

  Om nu även Vänsterpartiet deserterar från motståndarleden, och löper över till EU-sidan, som Wetterstrand & Eriksson gjorde, då finns det bara ett parti kvar, som inte idkar "fanflykt".

  Men om Globalpartiet ställer upp, så får vi åtminstone två att välja på.

  SvaraRadera
 11. Antagligen tänker 15:56 på Sd. Detta parti är ju även emot sådana grymheter som religiös slakt.
  Det är märkligt med svenska etablissemanget, så rädda för allt utländskt. Då går det att få undantag utan att ens begära det. Men om svenkarnas djurskydd är det ett himla hallå. Ett djur rår faktiskt inte för om det hamnat hos en religiös person som vill ta dess liv på ett plågsamt sätt. Och svenska byråkrater sviker.
  Hoppas också på Globalpartiet. Varför hörs inget därifrån?

  SvaraRadera
 12. Är Birger Säker på att dessa 2 olika saker ska kopplas ihop ?
  många haitier är djupt troende och jag ser inget märkligt att mannen under bråtet uttrycker en viss sammhörighet med Abrahamiter

  SvaraRadera
 13. Palestinier är också djupt troende.

  SvaraRadera
 14. Borde inte israeliska hjälparbetare har fullt upp med att hjälpa krigsdrabbade palestinier i Ghaza. Deras område ser ju också ut som om det hade drabbats av en jordbävning, de har inget vatten, deras infrastruktur är utslagen, de har brist på mediciner, kan inte få adekvat vård etc.

  Där har staten Israel emellertid bara stjälp att erbjuda.

  SvaraRadera
 15. 01:14

  Självklart Palestinerna vare sig dom är kristna eller muslimer tillhör den abrahamatiska tron.

  Men som sagt haiti är katolkst och gamla testamentet en bok om judisk historia så min fundering kvarstår om mannen under bråtet och Gila svirsky som är judisk fredsaktevist hur Birger läste att detta är krigspropaganda för staten israel.

  SvaraRadera
 16. 17:48 undrar varför (G) inte hör av sig.

  Vi är nog många, som skulle önska att (G) hade en "Aktuellt"-spalt på sin hemsida, så man lätt kunde få info därifrån. Gärna också en kontaktruta.

  Men troligen är de osäkra på, huruvida de ska ställa upp i valet, eller bara agera påtryckare.

  Om de väljer det senare alternativet, så blir de väl som en repris på typ Naturskyddsföreningen.

  Vad (G) kommer att anse om ritualslakt, återstår att se. Kanske de väljer total religionsfrihet, och då kan vad som helst bli tillåtet.

  Eller så tar de djurets parti, varvid de kan beskyllas för främlingsfientlighet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.