söndag 17 januari 2010

God repris...


Den här artikeln av Anders Wijkman går att läsa en gång till.


"Regeringen och oppositionen jagar fel mål. Vi måste hitta ett sätt att mäta välfärd i stället för att bara tala om att öka BNP."

12 kommentarer:

 1. BNP mäter vad det ska mäta. Sedan kan vi mäta andra variabler på andra sätt som kompletteringar. Det finns följaktligen ingen anledning att fortsätta kritiken av BNP-måttet, en kritik som ju var vanlig på 70-talet. Men det är 2010 nu, Birger! :-)

  SvaraRadera
 2. BNP mäter den ökande hastigheten på vår färd mot undergång.

  Vi behöver en långsammare och omtänksammare välfärd, som även tar ned biosfären och barnbaren på färden!

  SvaraRadera
 3. Anonym 10.25 missar ett fundament. Nämligen att strävan efter högre BNP är en grund för nästan varje politiskt beslut som tas. Vilken värld lever signaturen i? Det är inte att undra på att en del är tillväxtkramare när de inte tycks förstå hur såväl nationell som global politik fungerar.

  SvaraRadera
 4. Sakta i backarna nu. Jag skrev inte att BNP räcker. Det är ett otillräckligt mått, men det mäter faktiskt vad det ska mäta. Sedan måste vi göra kompletterande mätningar och det gör vi ju redan inom många områden, bl.a. när det gäller miljön. Jag menar dessutom att inget mått kan få totalt dominera.

  SvaraRadera
 5. Anders Wijkman befinner sig i en liknande sits som Birger Schlaug hade en gång i tiden.

  Wijkman lär alltså knappast få med sig sitt parti i detta kloka tänkande. Men kanske tror han, trots allt, att KD ska ändra sig.

  Annars vore det läge för BS och AW att ta ett kliv in i det nyfödda Globalpartiet och ge detta ett välkommet handtag, dvs en insats för miljön och oss alla.

  Efter en tid, när MP gjort sig ointressant, kommer en rad äkta gröna att strömma över till GP. Tänker närmast på Fridolin och Schlyter.

  Det är väl förresten nu i januari som GP ska presentera sina frontalnamn. Hoppas att där även finns många kvinnor.

  SvaraRadera
 6. Hoppas på verklig jämställdhet hos GP, alltså LIKA MÅNGA kvinnor och män i toppen.

  SvaraRadera
 7. 17:01

  Det lär vi få veta redan denna månad. Spännande!

  SvaraRadera
 8. Wijkman är en dilettant som bytt parti oftare än jag bytt skjorta, skulle aldrig läsa något av honom.

  SvaraRadera
 9. Ropsten

  SNUSKGUBBE!

  SvaraRadera
 10. Intressant artikel och mycket hoppingivande att den här nödvändiga kritiken även kommer från borgligt håll, även om det skulle förvåna mig om det har gehör på bred front. Lite lustigt dock att en kristdemokrat säger att inget är skrivet i sten (gamla testamentet är ju fullt av gamla profetior), men vi får inte förlora hoppet, oaktat hur dystert olyckskorparna kraxar. Jag ser framför mig en stor matris med mängder av sins emellan korrelerande parametrar, vars determinant utmynnar i en maximering av mänsklig lycka och minimal miljöpåverkan.

  /Jocke

  SvaraRadera
 11. De fåtal politiker som är insatta och ekonomer som vet älskar att blanda ihop BNP med tillväxt i ekonomin för att förvilla folk vad ekonomisk tillväxt egentligen är.
  BNP är absolut INTE ett mått på tillväxt i ekonomin, utan ett mått på den ekonomiska aktiviteten. TILLVÄXT i ekonomin ÄR ökad skuldsättning av dem som är befinner sig inom en viss valutas utbredningsområde. Kort sagt i Sverige skuldsätts svenskar. Tillväxten i ekonomin MÅSTE öka HELA tiden eftersom alla pengar skapas mot en räntebärande skuld, så även årligen de till räntan på alla redan utestående skulder. Det MÅSTE alltså skapas nya pengar varje år för folk ska kunna betala räntan på sina redan beviljade lån helt enkelt. Detta system kallas Fraction reserv banking och tillämpas av alla länder i västvärlden. Systemet fungerar bra i en värld där man evigt kan öka uttaget av energi och råvaror, men blir totalt omöjligt i en ändlig eller begränsad värld och sådana är ju de flesta världar även vår. Anders Wijkman är en av få politiker som vet, men han väljer av någon anledning att tiga, fråga mig inte varför.

  Tror ni mig inte?
  Läs Nils Fagerbergs C: uppsats om den Svenska valutan, finna att ladda ned på nätet, mycket lärorik.
  /Farfar

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendasön jan. 17, 11:46:00 em

  Kan bara instämma första Anonym.

  Självklart är inte BNP samma sak som välfärd/välstånd. BNP är ett mått på hur mycket det produceras i ett land, varken mer eller mindre.

  Däremot korrelerar BNP/capita ganska väl med andra välfärdsindikatorer som tex. spädbarnsdödlighet, medellivslängd mm. Men inte ens dessa indikatorer är några absoluta sanningar. Medellivslängd säger tex. inget om livskvalitén och spädbarnsdödligheten kan ju vara högre i ett land därför man är duktig på att rädda för tidigt födda(som ökar på statistiken för de som dör första levnadsåret).

  Vad som är ett bra liv är väldigt individuellt och låter sig inte fångas i ett nationellt siffervärde.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.