onsdag 9 december 2009

Språkrör kandiderar för Piratpartiet

Anders Nordin efterträdde mig som språkrör när jag avgick efter valet 1988 - språkrör fick på den tiden inte sitta i riksdagen, så Eva Goës och jag var bara valda fram till valdagen.

Makt korrumperar. Och hur blir förankringen i partiet för det språkrör som sitter i riksdagen? Blir man inte så uppslukad av kristallkronor att man tappar fortfästet? Så resonerade vi på den tiden.

Nu kandiderar Anders till en plats på Piratpartiets riksdagslista inför nästa års val.


Han var en bra kollega i partiledningen, redig. Han var med när vi gjorde historia, när Miljöpartiet som första nya parti på 70 år kom in i riksdagen. Han slapp dock vara med när Miljöpartiet som första parti åkte ur riksdagen tre är därefter. Anders var, tillsammans med Fiona Björling, språkrör i ungefär ett och ett halvt år.

Jag fick en halv fjällko, som levt ett gott liv, av honom vid något tillfällen. Han bor kvar på gården i Altersbruk i Piteå kommun. Han har jakar. Nu har han fått rätt av Kammarätten i en strid med länsstyrelsen. Där ansåg byråkraterna att hans jakar skulle ha ligghall... I trakterna av Himalaya är det inte brukligt att jakar nyttjar ligghallar. Vilket berättas här.

Anders satt också i riksdagen en kort tid som ersättare för Åsa Domeij. Nu funderar han på hur man skall lägga piratperspektiv på de frågor som kommer upp i riksdagen. Det vore kul om han kom in igen. Faktiskt. Kniper det får jag åka upp och mata jakarna.

9 kommentarer:

  1. Vi har haft en massa rörisar som ingen kommer ihåg. När kommer boken som berättar mp:s historia? Kan du inte skriva mer på bloggen?
    Hasse

    SvaraRadera
  2. Hur många språkrör är kvar som medlemmar i miljöpartiet? Är Björling kvar? Vem var hon? Vilka var det som var språkrör när ni åkte ur riksdagen igen? Det var också nån skäggig typ. Alla har vi glömt. Var några värda att minnas? I historieböckerna kommer bara Schlaug och Wetterstrand att vara kvar.

    SvaraRadera
  3. Minns också att Per Garton var med i tidernas begynnelse.

    SvaraRadera
  4. Det är dags att ta strid mot den fanatiska miljö- och klimatrörelsen!

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/08/g-sta-walin

    SvaraRadera
  5. Boken om mp:s historia finns redan. Den heter "Maskrosbarn - Miljöpartiets första tjugo år" och gavs ut 2001. Det är en antologi där både Birger, Per Gahrton, Eva Goes, Lars Norberg och andra som var med vid partiets början skriver om hur det egentligen var. Naturligtvis finns det tabeller över gamla rör också, för alla kalenderbitare!

    Läs en del av texterna här http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12378&number=67836, eller beställ hem på närmaste bibliotek!

    SvaraRadera
  6. Hoppas att han kommer in, då! Jag vet inte vem han är, men jag tycker inte det är dumt alls att förena miljöpolitik med tex upphovsrättsliga och patentfrågor. Jag vet att Miljöpartiet också sysslar med det, men deras profil i dessa frågor har inte varit så tydlig, tycker jag.

    SvaraRadera
  7. De e fler som e inne på Sluggos blogg än på miljöpartiklarnas sajt ryktas det i Rosenbad med omnejd. De e ju kul för Sluggo den gamle sluggern med snett för Peter den Store och hon modellen som e så snygg.

    SvaraRadera
  8. Antag att jag identifierar mig med jorden och med människor som samarbetar med varandra och med sitt hem på jorden, sin planet, då blir det av synnerlig vikt att identifiera de människor som jag möter, som vänner eller fiender, för att de inte bara helt omedvetet ska ta kål på mig.

    SvaraRadera
  9. Det var många som lämnade MP, när ledningen bytte kompassen mot "anpassen", dvs anpassningen till S.

    Det började väl med stödet till sossarnas beslut om att skicka trupper till Afghanistan, eller hur Birger?

    Sedan kom Wetterstrand att (tillsammans med Person och Ohly) underteckna en debattartikel, där man krävde ökad tillväxt.

    Har för mig att det var i den vevan som Birger mönstrade av MP-skutan, och fler medlemmar följde efter. Även några i ledningen, t.ex. Pohanka.

    Men istället har nya medlemmar tillströmmat och fyllt de hål som de flyende skapade. Nytt folk, som inte vet, hur det gick till då MP föddes. Inte vet, hur sossarnas Linje 2 i folkomröstningen om kärnkraften narrade oss. Inte vet, hur "Ja till EU" förde oss bakom ljuset inför inträdet.

    Därför går det nutida MP villigt med på Sahlins väg.

    Ja, det skulle vara roligt om det komme ett tillägg till boken om MP, där vi kan läsa om den senaste utvecklingen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.