måndag 14 december 2009

Klimatskeptiker anfaller på hal is

Klimatskeptiker anfaller från flera håll. Ilsken morgontelefon och morgonpigg mejlström utöver det vanliga."Där ser du", säger och skriver dom. "Isbjörnarna hotas inte alls av koldioxid utan av miljögifter". Och så kommer en mer eller mindre upprörd drapa om Climategate, och en drös länkar.

Allt detta upprörda bry efter att ha hört på radio idag, om att forskare på Svalbard "avslöjat" att miljögifter, snarare än klimatet, hotar isbjörnarna. Vetenskapsradion uttryckte det som att "forskare varnar nu" för miljögifter. Suck. Men, kära klimatskeptiker, det är alls inget nytt, det är bara slarvigt uttryckt av journalister.

Redan 1990, i boken Miljön, makten och friheten, beskrev till och med jag konsekvenserna för isbjörnarna av vårt sätt att leva och de utsläpp vi gjorde oss skyldiga till. Bland annat skrev jag: "Tystnaden om de svenska utsläppen beror på att de som utsätts - isbjörnarna - inte kan protestera".

Och det värsta är att det var gammalt redan då... Att sedan isarna smälter gör inte saken bättre.

Här finns förresten min krönika i dagens BT - på temat "Vi lurar oss själva i Köpenhamn". Hur går det för demokratin om det blir diktaturens Kina som fixar klimatet? Och varför gillar politiker att miffla med siffrorna?
Kan det vara nå´t att läsa vidare om?

12 kommentarer:

 1. Saklig alternativ information om klimathotet.

  http://vimeo.com/8023097

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för, som vanligt, intressant krönika i BT! Den fråga du tar upp om Rysslands syn på klimatförändringarna, hur utbredda är de bland ryska forskare?

  SvaraRadera
 3. Hur mycket kostar en retorikkompensationsenhet?

  SvaraRadera
 4. Tillhör de ålderdomliga som försöker att regelbundet komma ut i skogen. Enligt media lämnar så många som uppåt hälften av Sveriges befolkning inte stadsmiljön.
  Nåväl under en skogspromenad kom tanken hur det skulle vara om politiker och byråkrater "gick före" i klimatfrågan. Tänk om VIP-arna i Köpenhamn hade sagt att de beslutat att kontrollerat minska ner sina flygresor och EU:s företrädare beslutat att sluta med pendlingarna mellan Bryssel och Strasbourgh!
  Vad tror loggläsarna om detta?
  Min tanke är att den lilla människan många gånger följer den stora dito i spåren. Det är väl så detta kupiösa semesterflygande kommit i gång.
  Detta kommer dock med 99% säkerhet ej att ske. Är beredd att hålla med BS att det vore bättre med inget avtal än ett dåligt sådant. Hörde på TV i går kväll en amerikan som framförde i mitt tycke vettiga tankar. Han sa bl.a. att det antagligen blir ett till intet förpliktigande avtal som sedan höjs till skyarna medan "utvecklingen" traskar på som vanligt.

  SvaraRadera
 5. Vi kommer inte att få se något vettigt avtal i Köpenhamn, men ett tillräckligt bra för att kunna gå vidare. Här är idag dålig stämning sedan afrikanska stater lämnat mötet med krav som blir svåra att godkänna för andra. Kineserna sitter på något, kanske vill de övertrumfa Obama. De ser luriga ut,
  Ben Cartis

  SvaraRadera
 6. 20 år innan Al Gore satte i gång den nuvarande klimathysterin började jag "borra" i frågan. Jag upptäckte då snabbt att några hållbara bevis för koldioxidens i dag utpekade förödande effekter inte fanns. Det ser fortfarande likadant ut - inga bevis. Jag tror dock att vi inom några år kommer att få se mera rättvisande klimatmodeller än dagens tämligen primitiva modeller. Koldioxiden ingår i ett ytterst komlicerat samspel tillsammans med många andra faktorer. Sedan kan man undra om inte climategate innebär början till slutet för det nuvarande spektaklet. Mer och mer kommer fram, ja det är helt otroligt det som pågår. I svenska medier syns dock inte så mycket härav. Där har man ju sedan länge kastat vetenskapsjournalisterna överbord liksom den kritiska granskningen. De s k klimatskepitikerna och klimatrealisterna kan se tiden an. Världen kommer inte att gå under - det som däremot väntar alla klimatalarmister vågar jag inte tänka på.

  SvaraRadera
 7. Tack Per-Åke W !!! Kunde inte sagt det bättre själv..instämmer till fullo

  SvaraRadera
 8. Per-Åke, det är bara att hoppas att du har rätt. Men tyvärr tror jag inte att du har det. Personligen blev jag övertygad redan för drygt 20 år sedan, inser att det finns en del oklarheten, en del osäkerhet, men finner ändå att det mest rimliga är de slutsatser som klimatpanelens majoritet dragit.

  Även om det visar sig att du har rätt, finns det ett värde i att fasa ut fossila bränslen och satsa på ny teknik. Kan vi dessutom vinna att människor omprövar sina liv, funderar över hur man lever och inser att konsumtionsnormerna är åt h-e, så är mycket...

  SvaraRadera
 9. Ang Per Åkes inlägg.
  Jag tror heller inte att jorden kommer att gå under. Däremot tror jag att den kommer att bli i sådant skick att människan inte kan leva vidare. För naturen vore det det bästa som kunde hända med tänke på människans negativa påverkan.

  SvaraRadera
 10. Jag håller på planekonomin, hade varit lite roligt om den skulle visa sig bäst. Å sen ang.föregående. Ja finns ju inget bättre för jorden och alla dess partiklar om människan inte skulle överleva. Håller med dig att nog inte jorden går under, hur skulle det gå till. Om jag inte minns fel så under planetens födelse så va väl jorden smällfull med obunden koldioxid. Den mådde nog som allra bäst då. Och om det nu skulle börja växa på sibiriska tundran, hur mycket kol skulle inte det binda, vi kanske har förlorat andra delar först men so what.
  //Björn

  SvaraRadera
 11. Vi lurar oss själva i Köpenhamn.

  Vi lurar oss själva inte bara i Köpenhamn, utan överallt, hela tiden.

  Det är Kapten Konkurs som styr och han styr inte bara över Ryssland och USA.
  Kapten Konkurs är väl närmast att jämföras med en arketyp som sitter under håret och styr de flesta människors förstånd.

  Det handlar om våld och besinningslös förbrukning av ändliga resurser och kommersialisering av människans förstånd.
  Min bild av vår situation just nu kan liknas vid, att vi är omedvetna celler som lever i en näringslösning, vi blir fetare och fetare och fler och fler och släpper lite avföring i maten och när näringen tar slut så dör vi.

  GOD JUL

  SvaraRadera
 12. För de som mistänker CRU:

  Are the CRU data “suspect”? An objective assessment.

  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/12/are-the-cru-data-suspect-an-objective-assessment/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.