söndag 22 november 2009

Söndagsbönen...

Tror ni att det är från en minaret eller från en predikstol som man ber att Obamas liv skall bli kort och att hans barn ska bli faderlösa och hans hustru änka?

Är det från moskéer i Iran eller från kyrkor i Texas? Tror ni att den bön man använder, riktad till Gud, är hämtad från Koranen eller från Bibeln?

Svar: Det är den kristna högern som dragit igång kampanjen Pray for Obama och använder sig av Psaltaren 109, vers 8 och 9.

Där kan man läsa: "Må hans liv bli kort och en annan överta hans syssla." Och "Må hans barn bli faderlösa och hans hustru änka."

Och så säljer man tröjor och leksaker, lagom till jul, med detta budskap på.

"I kväll inser jag också att det inte är så stor skillnad mellan de extrema yttringarna av islam och liknande inom kristendomen. Vi ska nog akta oss från att slå oss för bröstet.", skriver Monica Kolkman, som väl snarast är kristhumanist, på sin blogg där jag också hittat detta teveinslag om eländet:

Ibland känns det lugnast att fira jul till Tomtens ära, religioner tycks mig livsfarliga. Att låta korsfästa sin son var förresten inte speciellt humanistiskt - att det från predikstolar kan hävdas att det är kärlekens budskap att korsfästa någon, om ens sin symboliska son, tycks mig för övrigt aningen märkligt.

PS! Har du svårt att hänga med i engelskan så har den här bloggaren gjort en kort översättning av några passusar.
Och de aktuella hatiska verserna i Psaltaren hittar du här (1917 års översättning) och här i modern tappning.
Nåja, ett gott råd kommer här denna gråtunga söndag:

24 kommentarer:

 1. Det är bara att önska Obama ett långt och verkningsfullt liv.

  Går du i kyrkan i dag, så be för honom!

  Det är synd om Gud, som inte får vila på vilodagen, utan måste lyssna på alla dessa motstridiga böner.

  SvaraRadera
 2. Elin Wägner - återuppstå!sön nov. 22, 09:44:00 fm

  Med sådana anhängare till religionen behöver vi ju snart inte Sturmark längre. Jag ser detta drag som ett led i den senaste upplysningskampanjen om vad bibeln egentligen har med Gud att göra.

  Den som vill ha fler genomlysningar av vad som egentligen står i bibeln rekommenderas Robert Crumbs illustrerade utgåva av Första Moseboken. Oslagbar - och allt är sant! Finns även på svenska nu.

  http://www.crumbproducts.com/

  Om Gud över huvud taget finns så borde denna ligga närmare Elin Wägners gud än någonting som står i bibeln. Får vi hoppas för allas vår skull.

  Men ur politisk synvinkel, så bör nog Obama se upp framöver. Fy sjutton! Och Sverige som under regeringarna Bildt och Reinfeldt aningslöst fått ta del av den amerikanska högerns slagord i översatt form bör nog se upp lite extra. Risk föreligger att denna retorik (som vanligt mutatis mutandi) förs in i den svenska valrörelsen...

  SvaraRadera
 3. Hittade ett inlägg på DN som också är riktat till en del som brukar hänga på den här bloggen. Bl.a neoliberal agenda m.fl.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-kronika-konspirationsteorier-1.999257

  SvaraRadera
 4. Det är något djävulskt med de religiösa. Människa, gråt!

  Aningslös

  SvaraRadera
 5. Du skriver:
  "Att låta korsfästa sin son var förresten inte speciellt humanistiskt - att det från predikstolar kan hävdas att det är kärlekens budskap att korsfästa någon, om ens sin symboliska son, tycks mig för övrigt aningen märkligt."
  Skakande aha-upplevelse!

  SvaraRadera
 6. All religion är ett sattyg, Birger. Det värsta med religion är att vi lämnar huvudet på hyllan.

  SvaraRadera
 7. Nåja, vi ska nog akta oss för att generalisera och inte lasta HELA kristna högern i USA för vad en del galna tar sig för; lika lite som vi ska lasta alla muslimer för vad extrema islamister gör.

  Men om den kristna högern i USA INTE gör som Frank Schaeffer i videon uppmanar dem till; dvs står upp som en man/kvinna och protesterar mot denna galenskap, då förlorar de givetvis totalt i trovärdighet.

  Själv tycker jag inte att religioner är livsfarliga. Det är människor som är livsfarliga, när de använder religioner men också ideologier för sina egna, mer eller mindre galna syften.
  Att lämna huvudet på hyllan är något en människa själv gör. Skyll inte på Gud.

  En människa som inte tar ansvar för sina gärningar är livsfarlig, oavsett vad det är som driver han/henne att göra det.

  SvaraRadera
 8. "En människa som inte tar ansvar för sina gärningar är livsfarlig, oavsett vad det är som driver han/henne att göra det"

  Det gäller väl politiker i allra högsta grad. DE har ju inget ansvar & tar inget ansvar.
  Frågan är om de ens kan ta ansvar?

  / Realist

  SvaraRadera
 9. Samma kristna amerikanska höger utgör de starka lobbarna bakom politiken i Israel, som Obama till deras raseri har försökt påverka i något mer rättvis riktning. Det är alltså inte en stark judisk lobby utan en kristen (som också gör anspråk på det heliga landet, vilket man tror sig få tillgång till sedan Gud dödat alla andra där). Samma fanatiska syn finns bland vissa högerkristna i Sverige.

  Annelie

  SvaraRadera
 10. Kampanjen använder sig , åtminstone på t-shirten på bilden, bara av vers 8 (och inte av vers 9)på Psaltarpsalmen 109. Den säger alltså inte något att hans barn ska bli faderlösa och hans fru änka. Fokus ligger naturligtvis på den avslutande delen av vers 8 om att "en annan överta hans syssla".

  Jag gillar Obama och har svårt för en hel del hos den kristna högern. Jag har även svårt för en självgod svensk vänster som medvetet misstolkar de högerkristna. Kampanjen försöker att vara lite rolig och vitsig, men balanserar på en slak lina och jag personlig ogillar den. Men att försöka få det att de högerkristna ber att Gud ska döda Obama tycker jag är en grov misstolkning.

  SvaraRadera
 11. Markus,

  Högerkristna använder sig av vers 8och 9 i en kampanj mot Obama - knappast en misstolkning då att de agerar i enlighet med just de verserna, dvs. öppet visar att de önskar att Gud ska döda Obama.

  Ge gärna exempel på hur högerkristna medvetet misstolkas i Sverige (av vänster eller inte).

  Annelie (inte vänster)

  SvaraRadera
 12. Ytterligare ett exempel på religiös fundamentalism vars följd vi alla förr eller senare måste ta del av. De religiösa grupperingarna är väl organiserade och ekonomiskt starka.
  Motståndet måste bli tydligare. Humanisterna gör ett försök att bli en del av motståndet mot att religiösa dogmer mot allt förnuft ska styra våra liv. Birger, jag tycker att du borde stödja Humanisterna i st f att ta avstånd på de grunder du framförde i "Existens" senast. Du skulle bli en stor tillgång. Dessutom verkar grunderna för ditt motstånd i mina ögon bagatellartade (och ibland tveksamma) i förhållande till vad ett starkt Humanisterna skulle kunna uträtta i samhället.

  Torsten Andersson

  SvaraRadera
 13. Humanisterna kan stödjas när de visar någon som helst humanism. Inte har de (i Sverige) tagit ställning för något bara emot. Om det är en slags allmön humanism som de lockar med (utan att visa det i handling) så finns det ändå ingen anledning att stödja en organisation som bara stödjer värderingar som ändå delas av de flesta.

  SvaraRadera
 14. Religioner är till skillnad från Gud människors verk. Om man tycker att människor kan vara livsfarliga när de använder sig av religion, ja då är det religionen som är livsfarlig.

  Sedan tycker jag det är dumt att blanda in Gud som en del av religion... Ser religioner som ett sätt att tolka Gud, använda sig av Gud och relatera till Gud för dem som utan religion inte klrarar av att ta Gud för självklar. (Och hävdar att vi ickereligiösa är ateister eller agnostiker eftersom det är det enda som återstår i många religiösas värld.) Jag har en självklar relation till Gud och kan leva som en troende i min vardag, tack vare att jag inte är bunden av något som helst religiöst, som binder mig vid dogmer och får mig att tro att vissa tillfällen, varelser och platser är mer gudomliga än andra.

  SvaraRadera
 15. Markus, början av Ps 109:8 kan ju knappast tolkas som ngt annat än att man vill att Obama skall dö. Och kampanjemakarna underskattar grovt människor om de tror att de automatiskt ska ta för givet att endast andra delen av versen "gäller". Och läser man vidare, alltså även vers 9, så får man ju bilden och budskapet helt klart för sig.

  Tror inte alls att kampanjen försöker vara vitsig.
  Nu är det ju inte heller bara "en självgod svensk vänster" som "misstolkar", vilket Tv-inslaget visade, utan även delar av "den kristna högern" i USA.

  Och även om vi skulle "misstolka" uppmaningen, så räcker det att EN galning ska ta den på allvar...

  SvaraRadera
 16. Hej Birger,

  Jag uppskattar din blogg och känner igen mig ofta, även om jag är moderat och konservativt kristen. Du har goda tankar och jag respekterar dina åsikter.

  Det här inlägget verkar inte riktigt ligga i din stil. Vill man hitta galningar är det inte svårt att hitta alla möjliga sorters, bl.a. dom som önskar Obamas död med en Bibelvers. Men det bevisar ju egentligen ingenting, förutom kanske att några människor använder ett lösryckt textställe som lika gärna kunde kommit från Mein Kampf för att hävda sin rätt. Men tror du verkligen att Bibelns budskap är att Obama ska dö?

  För att vara så öppen och villig att tänka nytt verkar det som ett gott tips till dig att försöka förstå vad Kristendomen egentligen säger, istället för att hävda att Gud dödade sin son på ett kors. Tror du verkligen att 2,3 miljarder skulle följa en sådan Gud och vara historiens mest framgångsrika "förening"?

  Läs lite i Markusevangeliet om du har tid. Det kan hjälpa.

  SvaraRadera
 17. Andreas: Nej, det är klart jag inte tror.
  Monica: Visst är det så att delar av den kristna högern uppmanas att ta avstånd från de yttersta funamentalisterna, det är ju kontentan av teveinslaget.
  Torsten: Du uppfattar att jag tog avstånd från Humanisterna - men det finns väl mellanting mellan att älska och att ta avstånd? Jag tror att de norska exemplet är ett bättre forum för samtal.
  Markus: Jag tror att den försonande uppfattning du har gentemot den typ av högerkristna som driver kampanjen av dem uppfattas som ett godkännande, ett sätt att legitimera en hållning som kan leda till mord på en president. Det där med att kampanjen skulle vara "rolig och vitsig" är kanske ett sätt man kommer att försvara sig med om den leder till att någon sjuk människa, i sin religions namn, mördar. Precis som högerextrema politiska rörelser - ta Palmehatet som exempel - hävdade att deras hatkampanj "var på skoj". Eller när "vuxna" vänstermänniskor som förskönar våld i teorin och sedan försöker skylla ifrån sig när unga tagit steg och praktiserat det.

  SvaraRadera
 18. Anders Kjernald,

  man får hoppas tat du läsre Bibeln noggrannanr eän du har läst Birgers blogg idag. Han påstår nämligen inte att det är Bibelns budskap att Obama ska dö, och detta är dessutom en rätt saftig anklagelse du kommer med.

  Den kristna högern, den längst ut på högerkanten, bevisar väldigt mycket genom att vara oerhört tydlig i sina budskap. Det finns inget att tolka in här, och det gör inte heller Birger.

  Det handlar INTE om en liten grupp galningar, utan om en av de absolut starkaste krafterna inom amerikansk politik.

  SvaraRadera
 19. Jag håller tummarna för Obama. Jag är glad att han lever fortfarande och hoppas han får leva länge. Jag har just läst hans första bok, Min far hade en dröm, börjat på hans andra. Den är mer krävande, för jag vet för lite om USA:s politiska historia för att hänga med, men jag ger mig inte. Han är ett under och jag tycker han är värd fredspriset, även om jag blev förvånad att fler upptäckt vad han redan hunnit göra.

  SvaraRadera
 20. Jag såg: Always Look On The Brigt Side..
  Jag som i hemlighet med flera är vigda till Himmelen, kände en Lisa.
  Vad som pågår mot Obama, får mig att tänka på högerns angrepp på Olof Palme.
  Bestört och maktlös och besviken på världen är väl orsaken till varför jag skriver?

  SvaraRadera
 21. Bibeln, dvs gamla testamentet, är inte detsamma som kristendom.

  GT är snarare judendom.

  SvaraRadera
 22. Detta är självfallet groteskt och fullständig galenskap. Dock blir jag alltid lika förvånad när jag ser dylika saker, var fanns kritiken mot alla de minst lika groteska övertrampen som gjordes i kritiken mot Bush?

  SvaraRadera
 23. Måns,

  Det finns inga övertramp som inte kritiseras i USA, om de inte begås av sittande regering och hemligstämplas. Varför skulle det?

  Den kristna högern gör ju just det du efterlyser, kritiserar Bushs kritiker. De tycker det är groteska övertramp att jobba för rätten till abort, tex. Så var det redan under Bush.

  Mna hade också en hatkampanj mot Gore som gick ut just på at tfå hans policy att se ut just som övertramp. Kampanjen gick ut på at tfå folk att tro at than var psykiskt sjuk etc.

  Övertrampen tycks ligga just hos högern.

  Eller är det något särskilt du tänker på, andra "övertramp" eller övertramp som inte kritiseras hos demokraterna?

  SvaraRadera
 24. Vet inte om det jag skrev missförstods eller inte. Det jag benämnde som "groteskt och fullständig galenskap" var att man i den politiska debatten de facto önskar en politiska motståndare i döden. Det är enligt mig fullständigt avskyvärt.

  Det jag ville påpeka var att detta belyses mycket mer när det gäller Obama än vad det gjorde med Bush. På något obegripligt sätt verkade många som i vanliga fall är helt normala anse att man mot Bush kunde häva ut sig vad som helst.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.