tisdag 3 november 2009

Poker med bara lankor

Fredrik Reinfeldt har träffat Barack Obama för att tala om klimatfrågan. Det gick trögt. Lika trögt som det går inom EU, där ledarna allt mer tappat intresset.

Inget annat var att vänta. Man är nämligen fast i en dogm: vi kan bara genomföra sådana klimatåtgärder som inte rubbar tillväxten och som inte håller tillbaka konsumtionen.

Istället för beslut och åtgärder spelar man därför poker, håller på sina kort, bluffar för att se vad andra gör, ber till högre makter om att det sista kortet skall ge en oslagbar hand.

Tittar vi realistiskt på det så sitter vi med lankor allihop. Och vad värre: ju sämre korten blir desto mer jublar medierna över att "ekonomin vänder", "tillväxten kommer igång" - och snart jublar man över att "julhandeln slår nya rekord". Deras synapser är dåligt utvecklade - skrev om det här.


Jag undrar varför inte världens ledare diskuterade frågan för tjugo år sedan. Redan då stod det klart vad som var på gång. Nu kommer vi inte att klara det lågt ställda mål, som den politiska världen beslutat om: temperaturen får höjas högst 2 grader.

Det finns inga politiska beslut som tyder på att målet skall uppnås. Inte ett enda. Varför låtsas man som något annat? Snart kommer man att ändra målsättningen från högst 2 grader till högst 2-3 grader - med motivet att "det visade sig att situationen var värre än vi visste, och vi har ännu inte fått åtgärderna på plats trots betydande ansträngningar".

När miljöministrar och statschefer med bekymmerrynkor uttalar att de gjort betydande ansträngningar och tagit viktiga beslut är det, med förlov sagt, rent skitprat.

Beslut och åtgärder har nämligen alltid underställts dogmen om evig tillväxt. Konsumtionstillväxten är helig.
 • Det är, för att dra ut konsekvenserna, viktigare att McDonald pytsar ut nya engångsleksaker varje vecka i HappyMeal, än att minska riskerna för översvämningar i Bangladesh.
 • Det är, för att dra ut en liknande konsekvens, viktigare att vi kan köpa och slänga kläder i allt snabbare takt än att förhindra att djur och växter utrotas.
 • Det är, för att ta till något riktigt känsligt, viktigare att Timell och Co får oss att köpa nya kök än att vi försöker vara nöjda med de vi har.
Världens blogg hänvisar förresten till en artikel i Los Angeles Times. Rubrik: Var ska jag ta vägen? Och det är just det som saken handlar om. Var ska klimatflyktingarna ta vägen? 10 miljoner har redan tvingats lämna sina hem på grund av klimatförändringar.

Men vi, här i den materiellt övergödda delen av världen vi vet var vi ska ta vägen: Till den fyra fotbollsplaner stora köpladan i Ullared. Det ger jobb och tillväxt. Halleluja.

PS - med sorg i hjärtat...
Med politisk sorg i hjärtat blir jag allt mer övertygad om att det just nu är bättre för den globala klimatpolitiken att Fredrik Reinfeldt är svensk statsminister än om Mona Sahlin vore det. Reinfeldt tycks vara övertygad om klimatfrågans dignitet - kallas Klimattalibanen av sina EU-kollegor - och jag tror honom när han ger starkt intryck av att inse klimatfrågans vikt: "Vi måste hitta den positiva energin hos alla politiska ledare som vill något, få dem att sluta att gömma sina åtaganden och få dem att kliva fram", sade Reinfeldt efter mötet med Obama. Han inser att det inte är rimligt att spela poker längre.

Det är trist att Reinfeldt accepterat en så ohyggligt svag miljöminister, från ett parti som varit en främmande fågel i Europa. (Man försökte en gång komma med i European Greens med platsade givetvis inte.)

Risken att Sahlin ägnat ett svenskt ordförandeskap i EU till jobbfrågan istället för klimatfrågan är överväldigande. Klimatet verkar vara ett vitt ark för Socialdemokraterna. Kanske hade jag ändå rätt när jag under Göran Perssons tid hävdade att han var den ende i den socialdemokratiska partitoppen som hade intresse för miljöfrågorna. Begreppet "Grönt folkhem" var hans, inte Socialdemokraternas.

27 kommentarer:

 1. Din tilltro till socialdemokraterna verkar vara noll och intet. Är det partiet som sådant eller är det partiledningen i stort eller Sahlin själv?

  SvaraRadera
 2. Själv blev jag så arg när jag läste om de låga målen man tydligen siktar på att jag skickade ett ilsket mail till Reinfeldt... ska skicka ett till Obama med. (nått måste man ju göra). Själv tror jag absolut mer på Sahlin än Persson, mer än Reinfeldt med för den delen. Men jag kunde inte låta bli o tänka att det borde varit Wetterstrand som tog dusten med gubbarna i EU och med Obama, gärna senaten med för den delen...

  SvaraRadera
 3. Två fel gör inte ett rätt, Birger. Gårdagens inlägg var lysande, men nu räcker det med Reinfeldt-pimpning.

  En statsminister som leder en regering som skriver om miljöbalken när det inte passar ihop med företagens önskningar:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=12063

  skjuter de svenska klimatmålen i sank, intensifierar skogsbruket, sänker anslagen till biologiskt mångfald och därmed gör så att Sverige inte ens uppfyller de lågt ställda krav att värna biologisk mångfald som vi bundit oss till, vägrar skydda de sista gammelskogarna, investrar i nya vägar, motorvägar och helt onödiga "förbifarter" OCH propagerar för utbyggd kärnkraft, samt uranbrytning kan inte ens med en mycket stor låda smink (inte ens någon storpack från Ullared...) få någon att tro att han bryr sig om klimatet.

  Vi har en urusel miljöminister men han är inte skuld till allt detta. Han har fått klä många skott för moderatpolitik som de inte själva vill stå för. Ytterst är det ju moderaterna som styr regeringen oavsett ministrarnas färg i de andra departementen.

  Att Reinfeldts retorik går längre än Sahlins, är väl en tröst i allt elände, men visar sig ju på intet sätt i resultatet. På detta sätt är Sahlin i all sin jobbförvirring åtminstone långt mycket hederligare än Reinfeldt. Hon låtsas i alla fall inte att hon gör något för miljön. Hon hycklar inte om sin okunnighet.


  Att Reinfeldt försöker få världens länder eniga inför klimatmötet är ju det minsta man kan begära av honom i höst och det hade nog varje EU-ordförande fått jobba med den här hösten. Även Sahlin. Och det kan väl ändå inte ursäkta hans tillkortakommanden (understatement)på hemmaplan?


  Jag misstänker att du försöker skrämma S till handling genom dessa jämförelser med Reinfeldt - och om det lyckas är det fantastiskt - men dessvärre bidrar det nog än mer till den glorifiering som Reinfeldts egna PR-makare så gärna vill sprida om honom, eftersom han nu, i grevens tid, börjat PRATA klimat. Det ska vi nog passa oss för. Får vi fyra år till med alliansregeringen har vi inte längre någon chans att göra något åt klimatet.

  Och om förväntningara sänks så till den grad inför klimatmötet för att vi "anpassar" oss till Reinfeldts låga nivå då är vi riktigt illa ute...

  Stick gärna hål på S-blåsan, men låt då alliansen gå igenom samma genomlysning!

  I stället borde de gröna rycka upp sig ett par megawatt och föra fram sin RIKTIGA politik - vilken allt fler människor längtar efter. Så ökar väljarstödet till MP och de kan lansera Wetterstrand som statsministerkandidat. Det är som jag ser det den enda lösningen på den gordiska knuten i svensk tappning anno 2010. Om inte någon vågar knacka på Sahlins dörr och berätta hur det ser ut därutanför vill säga...

  Och sen undrar jag vart vi klimatflyktingar som redan flytt från Ullared ska vägen? Vi som flydde Ullared eftersom ett samhällsklimat som gick ut på att konsumera sig genom livet, med politiker som hade ökad konsumtion och tillväxt som enda mål, inte gick att leva i...

  /f.d. Ullaredbo...

  SvaraRadera
 4. Det går inte att genomdriva stora livsstilsförändringar på grundval av en bluff. Birger, läs på om klimatteorierna! Inom några år har alltsammans rasat och då ska det bli intressant att se dagens hysteriker krypa till korset. Vi är nu på väg in i ett tillstånd, där boten blir värre än soten. Arma mänsklighet!

  SvaraRadera
 5. Anonym 08:50: Partiledningen.

  Anso: Vet inte var ni ska ta vägen... Tyskalnd? :-)

  Hoppas du såg markeringen av "just nu" (det vill säga som ordförande i EU) och "klimatpolitiken". Jag tror inte heller att hans partivänner är så förtjusta i klimatköret. De skäms nog snarast för att han blir smädad som Klimattaliban av EU-folket...

  SvaraRadera
 6. Det tycks som att Schlaug har en del poäng när det gäller Reinfeldts klimatkör. Vilket är jävligt tråkigt eftersom Reinfeldt blir den som får stå med byxorna nere när det visar sig att klimatfrågan är en bluff. Jag tänker inte rösta på moderaterna så länge Reinfeldt håller på med sitt klimatprat.

  SvaraRadera
 7. Se serien om Ullared på TV5 varje måndag! Första avsnittet hittar ni här, om ni missat det: http://www.kanal5play.se/program/play/ullared-s01e01

  Shoppa loss! Ha lite kul!

  SvaraRadera
 8. FY FAN! Jag såg programmet om Ullared och anser att människorna bör försvinna från jordens yta. Vi är inte värda att som art existera.

  SvaraRadera
 9. Jodå, visst såg jag markeringarna, Birger. Men det föreföll ändå vara lite för fina ord i samma meningar som Reinfeldt och ord får ju så lätt vingar...

  men ok. "Just nu", kan jag väl hålla med om, men "klimatpolitiken" behöver ju ett helhetsgrepp och där kan jag då som sagt inte se att han gjort mycket väsen av sig ännu...

  Ja, suck jag får väl stanna här ett tag till då. Sedan kanske vi kan enas om att skicka hela köpladan till de utbrända trakterna kring Afrikas horn och låta jubelidioterna vallfärda dit i stället. Då har afrikanerna gått om plats att slå sig ner på i Ullared och då kanske jag med kan återvända... Skogen är tyvärr redan skövlad för att ge plats åt templet och det mesta av den forna åkermarken är nu parkeringsplatser (varför i Hälsingland har man byggt utton miljoner parkeringsplatser bredvid varandra på ytor som gott och väl motsvarar en mindre stad... i Tyskland har man åtminstone vett att bygga parkeringsplatserna UNDER byggnaderna så man slipper se dem) men det kanske börjar regnar manna från himlen igen. Det vore dumt att sluta hoppas i alla fall...
  :-)

  SvaraRadera
 10. De 3 slutsatserna vid "konsumtionstillväxten är helig" är helt underbara, eller dråpliga, eller fasansfulla.

  Och sen det där om att justera målsättningar om gradantal som passar när det gäller utsläppsminskningar. Mig tycks det också som att årtal, inte bara grader, funkar bra att kompromissa med. "Njäeeh, vi lyckas inte med ett gemensamt beslut när det gäller 2050, men 2070, då, då ska vi lyckas o minska utsläppen ännu lite mer faktiskt!! Eller förresten, 2080, då ska vi lyckas, o då ska vi minska ännu ännu mer. Vi försöker tänka långsiktigt." Yeah, right...

  O till sist angående Ullared-såpan på kanal5. Jag kände bara svagt till att folk tydligen åkte till den där orten för att shoppa, men förstod inte riktigt vad som var så speciellt med stället eller shoppingen i sig. Därför tittade jag faktiskt inledningsvis med intresse på det första programmet i serien. Efter några minuter kändes det dock som att vara med i en dålig mardröm och jag fick litegrann uthärda att verkligen se klart programmet. Mina intryck var: Är det så här långt människan har nått i sin utveckling på jorden hösten år 2009? Hur kan folk frivilligt fylla sina liv med att vilja köa i timmar för att komma in på ett MAXI-ÖB? Och även om det följande är ett personligt påhopp så kunde jag inte undgå att iaktta att de flesta (?) av Ullareds-shopparna rultade omkring i varuhuset och var mer eller mindre överviktiga. Men jag antar att de bara är en "produkt av sin tid" när mat fullproppad med tillsatser och socker är billigast och marknadsförs mest.

  Sammantaget var det i alla fall helt degenererande att se, men ändå ett värdefullt bidrag till historieskrivningen om vad en stor del av svenskarna år 2009 har som favoritresemål och favoritsysselsättning. Puh...

  SvaraRadera
 11. Det var det värsta program jag sett, vad är vi för något??? Civiliserade? Förmodligen inte. Idioter? Kanske. Barn av en vulgär tid när Konsumtion utgör Livete. Stackars jävlar!
  Micke

  SvaraRadera
 12. Heja på Birger!Provocera oss, det behöver vi om vårt parti skall få ändan ur vagnen i klimatfrågan.
  Det du skriver gör ont, men ut kan komma något gott! Du ska veta att det finns mänga inom s som vill mer!
  Sosse

  SvaraRadera
 13. Tack för erkännandet av Fredriks ärliga försök att få med sig EU och USA. Det värmer när en "fiende" kan ge beröm. Respekt!

  SvaraRadera
 14. Fredrik säger: "Vi måste hitta den positiva energin hos alla politiska ledare ...". Grönflummigt newage? Upplärd av Eva Goes?

  SvaraRadera
 15. Zack - nu är vi liksom inte "fiender" i denna fråga. Det finns bara mer eller mindre insatta, mer eller mindre förberedda, mer eller mindre förnekande, mer eller mindre egoistiska osv. Det vore bra om ALLA partier kunde inse detta och kappas om att slå de andra på fingrarna i fotboll eller brännboll i stället...

  Och om Reinfeldt "lyckas" med det han har i uppdrag på klimatmötet. Då jublar vi allihop oavsett tidigare partifärger...

  SvaraRadera
 16. För att komma tillrätta med klimatet behövs politiska beslut om åtgärder som ingen poltiker blir omvald på. Det är detta som är grunden till politikernas velighet. Verkligheten kommer att hinna före politikerna. Varför skall vi förresten ha politiker som bara ställer till? Dom får vi vanliga dödliga försörja till ingen nytta.

  SvaraRadera
 17. Harald Anderssonons nov. 04, 05:39:00 em

  Någon här ovan skrev:

  "FY FAN! Jag såg programmet om Ullared och anser att människorna bör försvinna från jordens yta. Vi är inte värda att som art existera."

  BIRGER, VILKET ANSVAR HAR DU FÖR SPRIDNINGEN AV DEN GRÖNA FASCISMEN?

  SvaraRadera
 18. Harald Andersson!!!

  VEM HAR ANSVAR FÖR SPRIDNINGEN AV KONSUMTIONSSAMHÄLLET?

  OCH VEM TAR ANSVAR FÖR DEN?

  / REALIST

  SvaraRadera
 19. Realist
  Vi människor har blivit en geologisk kraft.
  Mycket motvilligt så växer motsvarande ansvar och senkommet förstånd i våra hjärtan och huvuden.
  Jag anar att det håller på att ohjälpligt, gå på tok.
  Instinktivt, vidgas min känslighet till att omfatta hela jorden och framtiden.
  Stackars jag, söker uppnå ett globalt medvetande och skapa samhällen. Och tiden rinner iväg.
  Instinktivt söker jag alla möjliga kunskaper.
  En fasansfull insikt är att, medmänniskorna, (många) inte vill se oss som en del av biosfären, inte vill ta ansvar och inte vill lära sig vad som krävs!

  Jordens bil, styrs inte längre av människan som ju satt sig i baksätet och konsumerar framtiden!
  I förarsätet sitter den osynliga handen och styr allt till det bästa. Detta är sådant som överhetens dårar tror på.
  Träffande var det när en Grön Kvinna sa, att den politik som förs idag är:
  "Den kalla handens politik"

  SvaraRadera
 20. Bäste Harald, inte ett dyft. Grön ideologi och fascism är motpoler.

  SvaraRadera
 21. Neoliberal Agendators nov. 05, 12:12:00 fm

  Jag undrar varför inte världens ledare diskuterade frågan för tjugo år sedan. Redan då stod det klart vad som var på gång.

  Man kan ju kolla in de prognoser som IPCC gjorde för 20 år sedan och se hur de stämmer med verkligheten. Som ni ser har vi med råge underskridit deras mest gynnsamma scenario, om man tar in att temperaturen snarast har fallit de de senaste 2-3 åren.

  De hade fel då, varför skulle de har rätt nu? Temperaturen idag är på samma nivå som för 30 års sedan.

  Hur många gånger ska man få skrika vargen kommer?

  SvaraRadera
 22. Neo...
  Medan förståndet och ansvaret och intresset för global kunskap har avtagit emedan erotiska omedvetna kommersiellt styrda drifter har ökat.

  Hos vissa ... är vissa nivåer på samma nivå som för trettio år sedan!

  SvaraRadera
 23. @Neolib. kan du inte åka ner och visa dina diagram för dem som nu flyr undan hettan och torkan och undrar vart de ska ta vägen? De är säkert intresserade av att få reda på att vi inte behöver oroa oss alls utan det här är ju bara rent hittepå. Sicken tur! Då är det ju bara att vända tillbaka och slå sig till ro igen...

  SvaraRadera
 24. Vad är det som är så konstigt att Alliansen har den bästa miljöpolitiken? Det är ju något alla med insikt vetat i lång tid.

  SvaraRadera
 25. Bäste Fundersam: Är det någon som sagt att Alliansen har bäst miljöpolitik? Men då måste man väl ändå vara oförmögen att läsa deras förslag och ovilliga att se det som man genomför. Rovdjurspolitik, strandskyddet, kringfart Stockholm, förslaget att jävlas med de som producerar egen el... Etc.

  SvaraRadera
 26. Det räcker med att kolla på dagens regeringsbeslut att säga ja till Nord Stream. De rödgröna har gått i taket gemensamt, men vad hade Sverige för alternativ? Ingen seriös svensk regering hade kunnat fatta något annat beslut. Detta visar med all tydlighet att Sahlin/Ohly/Eriksson är enbart intresserade av att driva plakatpolitik och ingen realpolitik.

  Miljön blir inte bättre av att man står på skriker, miljön blir bara bättre genom konkret handling!

  Sverige skulle kunna skicka Wetterstrand till Bryssel och driva en ny svensk miljöpolitik. Men vad tror du resultatet skulle bli? Reinfeldt driver en progressiv miljölinje där man tar steg i rätt riktning, för detta blir han kallad miljötaliban men han har ett högt anseende i hela EU. Med Sahlin/Ohly/Eriksson skulle Sverige spela upp sig på läktaren direkt, ingen skulle ens behaga lyssna det minsta, på vilket sätt blir miljön bättre av det?

  Angående dina kommentar:
  Rovdjurspoltiken, är övertygad om att den inte kommer justeras av de rödgröna, S är för beroende av landsbyggsrösterna i Sverige.
  Strandskyddet, har ingen uppfattning.
  Förbifart Stockholm, S är för beroende av Stockholmsrösterna för att våga röra den.
  Elen, vet inte på vilket sätt miljön blivit bättre av att det röker ännu ur danska och polska kolkraftverk. Tack GP!

  SvaraRadera
 27. Jag har aldrig förstått varför folk spelar poker och vad betyder det för dig? ledsen att jag vet bara skraplott spel

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.