måndag 30 november 2009

Lita inte på kungen...

Gryning. Inte över Kalahari, men väl över Kalefjärden i de vilda utmarkerna mellan Sörmland och Östergötland. Om inte Gud glömt dessa utmarker , så tycks åtminstone Kungen ha glömt dem...

För tre veckor sedan beslöt nämligen familjens kvarvarande familjeråd att återknyta bekantskapen med den Malliga Morgontidningen. Prenumerationen på Svenskan hade gått ut, och Den Malliga Tidningen erbjöds på prov en månad för den stillsamma summan av 49 kronor via ett företag som kallas Tidningskungen. Genom detta nätbaserade företag bjuds allsköns tidningar och tidskrifter ut på ett smidigt sätt.

Sagt och gjort. Vi beställde, efter demokratiskt fattat beslut. Tidningskungen skickade en ordningsam bekräftelse via e-post. I detta meddelande kunde man läsa följande:

"Eftersom Dagens Nyheter utkommer med 355 nummer per år dröjer det vanligtvis mellan 1 - 2 veckor innan det första numret av tidningen kommer. "


Detta var ett mystiskt meddelande. Varför skulle det dröja mellan 1-2 veckor innan en tidning som utkommer med 355 nummer per år dimper ner i brevlådan?

Familjerådet kontaktade Tidningskungen och fick ett än mer mystiskt svar:

"Hej och tack för ditt meddelande! Den uppskattade leveranstiden är ett automatiserat svar som inte alltid stämmer med verkligheten. Dagens Nyheter är ju en dagstidning och det brukar bara ta några arbetsdagar innan det första numret kommer."

Således: först ett meddelande om att det dröjer några veckor innan DN behagar komma på grund av att den kommer ut varje dag... Och sedan ett meddelande om att det går fortare än så eftersom den kommer ut varje dag.

Jag har visserligen aldrig varit monarkist, men kan ändå tycka att namnet Tidningskungen förpliktar.
Nu är vi inne på tredje veckan utan att Den Malliga Tidningen finns i brevlådan.

Familjerådet funderar nu på om det är Citymail som fått i uppdrag att dela ut den. Det skulle i så fall kunna vara en förklaring... Citymail meddelade nämligen för en tid sedan att man nu ämnade dela ut post även i sådana utmarker som i trakten kring Kalefjärden i de vilda utmarkerna i gränslandet mellan Sörmland och Östergötland. Man meddelade detta via ett reklamblad i brevlådan.

I detta reklamblad kunde man läsa en glad intervju med en Cityman, en sådan som delar ut posten för Citymails räkning. Den arme Citymannen intervjuades och svarade bland annat på frågan "Vad kännetecknar en bra dag på jobbet?" och svarade: "Att jag hittar alla brevlådor".

Erfarenheter säger att alla dagar inte är bra för Citymännen. Brev till familjen - mestadels fakturor och annat onödigt - vars distribution Citymail fått ansvar för kan man få hämta lite varstans i bygdens brevlådor.

I den lilla reklamfoldern som berättade om att Citymail skulle påbörja sin verksamhet även i våra utmarker meddelades också stolt att företaget har en god miljöpolicy. Man delar nämligen bara ut posten tre dagar i veckan. För miljöns skull, hävdade man.

Kanske har man så här inför det stora klimatmötet i Köpenhamn skärpt upp sitt miljöengagemang och beslutat att bara dela ut post ett par gånger per år. Det skulle i så fall kunna förklara den uteblivna tidningen, om det nu skulle vara så att Citymail skulle fått ansvaret att dela ut tidningar.

Men Familjerådet tror nog mest på att det är Tidningskungen som brister. Familjerådet har som sagt aldrig haft så stor tilltro till kungar, bortsett från rockkungen förstås. Och själv är jag medlem i Republikanska Föreningen.

Dimman ligger ännu tät över Kalefjärden. Liksom över Tidningskungen, vars svar på frågan `var är tidningen?´ vi nu inväntar.

Vem vet, kanske svaret blir:

"Eftersom det inte är skottår kan det dröja fyra veckor innan första numret av en tidning som utkommer med 355 nummer per år delas ut till ny prenemurant, om detta inte sker med Citymail för då lagras tidningen av miljöskäl för att delas ut en gång per månad. Av Posten. Välkommen att prenumerera på fler av de tidningar vi erbjuder. Av tekniska skäl kommer ni aldrig att se skymten av dem med anledning av att de kommer ut mellan 12 och 355 dagar per år."

Men, som sagt, än har vi inte fått svar. Har bara fått ett meddelande: "Vi kommer att höra av oss". Tidningsmaffian?

19 kommentarer:

  1. Det där har jag också råkat ut för. Skitdåligt! Men väldigt kul skrivet. Högt och lågt blandas på din blogg, alltid med samma goda humör! Med din blogg till frukost behövs nästan ingen tidning!

    SvaraRadera
  2. Dagens skratt. Tack! En bra start på en hård vecka!
    Mona

    SvaraRadera
  3. Hoppas att Citymail läser din blogg! :-D

    SvaraRadera
  4. Varför inte ta en prenumeration på die Zeit i stället, Birger?

    Den kommer en gång i veckan men räcker till läsning oftast i långt mer än en vecka. Välskrivna artiklar som går på djupet där vår tids ödesfrågor åtminstone får plats att bre ut sig - ofta med vettiga perspektiv - inget tvång att tävla med kvällspressen om mest TV-bevakning osv. Dvs allt det som de svenska morgontidnignarna nu lämnat bakom sig.

    Eller vad sägs om rapporteringen (se nedan) om de stora samorganiserade studentstrejkerna runt om i Tyskland som fått i princip alla tidningar från höger till vänster att hålla med både studenter och universitetsanställda att neoliberalismen och deras planekonmiska tänkande nu bör gå i graven för gott - inte bara på universiteten...

    http://www.zeit.de/2009/49/Studentenbild

    Men problemet med utbärningen kvarstår naturligtvis oavsett tidning ;-)

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agendamån nov. 30, 10:04:00 fm

    Vad de vill säga är att det tar dem några dagar att fixa med all administration och eftersom DN utkommer så ofta så är det troligare att ni kommer märka av det. Hade ni beställt en månadstidning så hade oddsen att de hade hunnit fixa klart med det administrativa innan nästa nummer kommer ut varit större. Låter inte som ett speciellt kundfokuserat företag, låter snarare som offentlig sektor. Tur dock att vi har en fri marknad, så du och jag kan välja bort de som inte klarar att leverera en bra service.

    Men varför envisas med att köpa papperstidningar? Du kan köpa såväl DN som SvD som elektroniska PDF-tidningar. Det är bättre för miljön. Tacka tillväxten för vi har fått se en utveckling bort från papperssamhället.

    SvaraRadera
  6. Oj, oj - jag tror Familjerådet begått ett misstag. DN är mest annonser. Och så har de inte så mycket tennis - hälsar maken. Stor kram från Sara!

    SvaraRadera
  7. Hörru, Neoliberal: Än så länge ska morgonblaskan vara av papper av mentala och nostalgiska skäl. Inte minst beroende på att tiden bakom skärmen är långvarig ändå, ögonen blir trötta och blaskan charmlös...

    Sara: Jo, Svenskan har dille på tennis, av nostalgiska skäl, från den tid då tennis var den dyrbara sporten för vitklädd överklass.

    Anso: Tyskan är inte min bästa gren, tragglar mig fram i förståelsen och ännu mer i det gramatiska pratet.

    SvaraRadera
  8. Av miljöskäl ska du i alla fall enligt DN:s vetenskapsredaktion läsa tidningen i pappersformat, om jag minns rätt så är miljöpåverkan större efter tio minuters Internetsurfande än efter att ha producerat en papperstidning. Lite samma grej som tågen i Tyskland, att åka tåg i Tyskland har samma miljöpåverkan som att åka fyra personer i en normalstor bil och större miljöpåverkan än att åka buss. Allt bygger på varifrån energin kommer från.

    En stilla undran också. Var bor du egentligen Birger? Vingåkers kommun är ju en del av Södermanlands län, men har tidigare läst att du bör i Östergötland.

    SvaraRadera
  9. Måns, jag bor i Östergötland, någon kilometer över gränsen från Sörmland, närmare bestämt i Finspångs kommun, men närmaste "större" ort är Vingåker. Därav är postadress och riktnummer samma som till Vingåker.
    När jag bodde i Sörmland satt jag för övrigt på Östergötlands mandat i riksdagen, och när jag väl bott i Östergötland ett tag så åkte jag in på sörmländskt mandat. Det har med antalet personröster att göra.

    SvaraRadera
  10. Jag kan bekräfta att det är City Mail som handhar alla fakturor från DN. Fråga min granne, hon vet.
    Robert - Stockholm

    ps.
    City Mail skulle inte få slänga mina sopor i sopnedkastet om dom så bad på sina bara knän. Vilka sopor.

    SvaraRadera
  11. vad, synd. Men om utvecklingen fortskrider som hittills bland de svenska morgontidningarna är det nog värt en kvällskurs i tyska ;-)

    Dessutom får man ju info om Europa som snart kanske inte gives på annat sätt...

    http://www.journalisten.se/kronika/20739/skribenterna-aer-tidningens-sjael

    SvaraRadera
  12. Herzlich willkommen, Birger!

    Tschüß!
    Grünere Gedanken :-D

    SvaraRadera
  13. Bra kolumn av Lars Berge om konsumtionssamhället i dagens SvD:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3872067.svd

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agendatis dec. 01, 08:46:00 fm

    Av miljöskäl ska du i alla fall enligt DN:s vetenskapsredaktion läsa tidningen i pappersformat

    Intressant. Har du en länk? Det går ju åt en hel del energi för en tidning om man tar in hela kedjan(hugga ner träden, frakta timret, bleka pappret, snurra pressarna, köra ut tidningen, frakta bort pappret och eventuellt återvinna det).

    Energiförbrukning från internetsurfande tycker man inte borde vara så hög med tanke på det låga priset för en uppkoppling, 5-10 kronor per dag. Att tåg inte är så miljövänligt som man kan tro, kan jag förstå, men att skicka lite ljus i fiberoptiska kablar och hålla i gång en dator 10 minuter skulle ha värre miljöpåverkan låter otroligt.

    SvaraRadera
  15. Johan - jävlar vad bra skrivet av Lars Berge!

    Måtte världen och mp vakna!

    SvaraRadera
  16. Fruktansvärt bra av Berge. Tyvärr sker det ju inte särskilt mycket efter sådana inlägg som så kraftigt avviker från tidningens "vanliga" agenda.

    DN:s så kallade alibikolumnister bl.a. Andreas Malm och Nina Björk har ju inte direkt ändrat den tidningen - eller Sveriges "officiella" hållning om tillväxt och konsumtion något nämnvärt. Men jag slutar aldrig hoppas att världen ska vakna. Det borde nämligen ske relativt snart om vi ska ha någon chans.

    mer om fenomenet i denna krönika:

    http://www.etc.se/24561/genvaeg-till-radikal-debatt/

    SvaraRadera
  17. Det spelar nog ingen roll, hur många kloka skribenter vi har (Berge, Robsten, Schlaug etc.), så länge de stora opinionsbildarna går den eländiga vägen.

    Det finns paralleller i andra sammanhang också. Medierna släpper ex:vis fram skolmedicinens företrädare och håller tillbaka naturmedicinens. I Fråga doktorn, SVT1, ser man ner på homeopatin, utan att den får en chans till genmäle. Så är det med statstelevisionens deklarerade "opartiskhet".

    I vaccinationsfrågan intervjuas endast de läkare som är för massvaccinering, medan de kritiska läkarna (jo då, såna finns!) nonchaleras.

    Man kan peka på den ena samhällssektorn efter den andra. Mönstret är detsamma.

    Den tredje statsmakten har muskler minsann, och den går huvudsakligen i kommersens tjänt.

    SvaraRadera
  18. samma dag på SvD:

    http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3877417.svd

    SvaraRadera
  19. Neoliberalagenda:
    Har sökt en hel del på DN:s webb men hittar den inte. Var en artikel skriven av Karin Bojs. Den stora energiförbrukning när det gäller Internet skulle jag tro är den energi som dras av datorn man använder för surfandet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.