lördag 31 oktober 2009

Sagt i veckan

"Så länge man är 15 innanför pannbenet är det lika kul ändå".

"Jobben är medel och mål."

Det ena har Glenn Hysen sagt med anledning av att han fyller 50 år. Den andra har Mona Sahlin sagt med anledning av att det är kongress.

Båda citaten känns lika deprimerande. Rent av skrämmande. Som om Halloween firats hela veckan...

29 kommentarer:

 1. Vi ska inte korta arbetstiden - vi ska skapa fler och bättre jobb", säger hon.
  Det fungerar kanske ett tag till om vi gör en stor konsumtions- och tillväxtbrasa av det som finns kvar av våra ändliga naturresurser.

  Birgers blogg är ingen spel- och bettingsajt men jag hade utan vidare satsat en stor slant på att Mona kommer att fortsätta att säga eller tycka att:

  Det är positivt att konsumtionen kommer igång och att folk vågar konsumera igen

  Vilket innebär att hon menar:

  Att det är bra att alla tar sitt ansvar och utnyttjar sin fritid till överkonsumera – det skapar jobb och tillväxt – en arbetstidsförkortning kan ju få folk att få idéer om att det finns andra värden i livet än konsumtion.

  Om det kommer obehagliga följdfrågor på t ex denna blogg kan Mona eller hennes försvarare säga:

  Ja fast vi menar egentligen att man ska öka konsumtionen av små vindkraftverk och grön teknologi. Vi kan be alla företag och reklamindustrin att vara snälla och sluta med att göra reklam för andra saker. Det är ju i alla fall vi politiker som bestämmer och förresten så tycker vi att vi kommit långt mot en hållbar utveckling – bilisterna pumpar däcken, vi köper energilampor och dricker t.o.m. ekologiskt kaffe på planet till Thailand.

  SvaraRadera
 2. Leif, naturresurserna är inte ändliga. Var har du fått det ifrån? Det finns lika mycket materia i dag som när människan började gå på två ben. Det som är viktigt i sammanhanget är möjligheterna att omvandla meterien till resurser för människan, och här blir vi allt bättre. Naturens material blir således en resurs åt människan i det ögonblick vi kan utnyttja materialen, före den tidpunkten är materialen ingen resurs. I praktiken innebär detta att resurserna växer, vilket ju också stämmer överens med hur vår tillvaro ser ut i dag. Under exempelvis den långa stenåldern utgjorde det mesta av naturens materia inga resurser eftersom man saknade möjligheter att tillgodogöra sig materien. Det som senare skedde var som bekant en fantastisk vetenskaplig, teknisk och ekonomisk utveckling, till gagn bl.a. för oss som i dag kan ägna oss åt bloggandets konst...

  SvaraRadera
 3. Jesper Jäderkvistlör okt. 31, 01:49:00 em

  Jag har uppfunnit en apparat med en tratt där man matar in all universums MATERIA och sen kommer det ut RESURSER i andra änden som skapar TILLVÄXT för oss människor!

  SvaraRadera
 4. Bertil Nilsson, hur många jordklot har du på lager? Själv känner jag bara till ett, och här är då naturresurserna ändliga. Inte skapas det ny koppar, uran eller järn. Oljan är ett annat bra exempel. Läs på om Peak Oil så kan vi fortsätta diskussionen sen.

  SvaraRadera
 5. Och var finner du levnadsglädjen, om icke i sammanlevnad och samarbete med vänliga och trofasta medmänniskor, om icke i kärleken och vänskapen och i den barnsligt friska och glada inbillningskraften, som gör faran till ett äventyr, mödan till en lek, döden till en port, som öppnar sig till leende ängder?

  O den alptunga dumhet, som tror sig vinna lyckan annanstädes! Vart jag går, betäcka självmördare, som lidit av denna dumhet, i allt flere hekatomber min väg. Vart jag går, finner jag livsleda, ofta parad med lågt sinnelag, bland dem, som tillvunnit sig guldet, och missnöje, förtvivlan, onämnbart elände bland dem, som icke förvärvat det. Nej du, så visst som det finnes en sanning och så visst som de djupaste sanningarna aldrig kunnat uttryckas bättre än i symbolisk form, så visst är, att sägnen om Grottekvarnen är sann, att hon ännu går, att hon varder med vart år tyngre, kräver större arbetskrafter, kräver i mån av dem en vildare fart kring sin axel, och att hon, var skulden än ligger, maler ve och förbannelser i ökad mängd över vår jord. Månne endast över denna eländiga planet?


  (Inledning till Den Nya Grottesången)

  SvaraRadera
 6. Det finns bland alla bör och borde
  ett måste för alla
  Alla måste lära att sörja för världen.

  När människorna nu fått makt nog
  att ställa till världssorg
  då är tiden inne
  att bota världssorg i tid
  innan all naturen blir
  sorgebarnet för alla.

  Detta kallas omsorg i tid.
  Den verkliga sorgen
  som i tid ser och inser.

  profetiska rader ur
  Dikter ur ljus och mörker

  SvaraRadera
 7. Bertil, du som inte tycks se några problem med dagens abnorma utnyttjande av jordens resurser, har säkert någon enkel lösning på nedanstående lilla resultat som exempel på vår gränslöshet?

  http://svtplay.se/v/1737478/dokument_utifran/en_ocean_av_plast

  SvaraRadera
 8. Ja, Birger, nog är detta deprimerande.

  Deppigt är det också med radioekots ideliga hamrande idag, om att kärnkraften är på gång igen. Nyhetsuppläsarna lät så glada över denna nyhet, att man riktigt hörde vilket läger de tillhörde. Motsvarande lycka kunde skönjas i TV.

  Idel kärnkraftsvänner intervjuades, inte en enda motståndare. Du blir kanske den ende opponenten i Nyhetspanelen, och den förste i SVT som tillåts vara kritisk mot denna hemskhet.

  SvaraRadera
 9. Ja, Birger, nog är detta deprimerande.

  Deppigt är det också med radioekots ideliga hamrande idag, om att kärnkraften är på gång igen. Nyhetsuppläsarna lät så glada över denna nyhet, att man riktigt hörde vilket läger de tillhörde. Motsvarande lycka kunde skönjas i TV.

  Idel kärnkraftsvänner intervjuades, inte en enda motståndare. Du blir kanske den ende opponenten i Nyhetspanelen, och den förste i SVT som tillåts vara kritisk mot denna hemskhet.

  SvaraRadera
 10. Till Kerstin

  Det räcker mer än väl med det jordklot vi har. Det består av materia och energi. Vi använder bara en bråkdel av allt detta.

  Du har en statisk och endimensionell syn på tingen. Det fungerar inte så i verkligheten. Om du menar att naturresurserna är ändliga, vart menar du då att de tar vägen? Jag hävdar på det bestämdaste att vi har samma materia i dag som vi hade när vi lärde oss att gå upprätt. Det som bestämmer om en materie också är en resurs avgörs av vår tekniska utvecklingsnivå och priset på marknaden. Oljan är ett bra exempel. Den låg i marken i hundratals miljoner år, tills någon kom på att den går att använda till en mängd nyttiga saker. Alltså: oljan blev en resurs. Samma sak med flintan under stenåldern. Den fanns där under mycket lång tid som blott materia. Men så kom någon på att man kunde tillverka exempelvis pilspetsar av den – flintan blev en resurs. Om och om igen visar människan att resurserna faktiskt är oändliga; det handlar om uppfinningsförmåga, teknisk utveckling och pengar. Resurser är således någonting som vi skapar. T.o.m. vårt avfall betraktas ju numera som en resurs. Det vi tillverkar blir resursbas för nya produkter. Materialkretslopp kallas det. Vi behöver inte vara oroliga för att materien ”tar slut”, det gör den aldrig. Och vi skapar hela tiden nya resurser.

  SvaraRadera
 11. Bertil Nilsson är en reptil i klass med många ankor...

  SvaraRadera
 12. Men tänk, om... OM, Bertil Nilsson har rätt..?

  Det har han antagligen inte, men försök då påvisa HUR han inte har rätt!

  SvaraRadera
 13. Hur Bertil inte har rätt

  Väckarklocka
  Spillran av ett moln
  Vid trädets fot
  Resan till Jorden
  Jordens och själens överlevnad

  Om du tillgodogör dig innehållet i några av dessa böcker, och för övrigt har ett öppet sinne för jordens fortlevnad så har du inget annat alternativ, när ögonen går i kors, än att förena dig med Biosfären.
  Jag är redan där och kommer att stå dig bi.

  Jag skulle väldigt gärna se
  att jag fick vara med i att skapa en värld och en by där jag kunde leva på jordens villkor i samarbete med andra medvarelser.

  Är inte detta, det minsta! jag kan begära av mina medmänniskor?????

  SvaraRadera
 14. Bertil Nilsson - har du läst på om Peak Oil som jag tipsade om? Det verkar inte så, tyvärr. Jag vet inte hur jag ska kunna diskutera med dig när vi står så långt från varandra i vår världsåskådning.

  SvaraRadera
 15. Kerstin? Var står en kvinna idag?
  Var står människan idag?

  Vem ska beskriva belägenheten, utifrån Darwins, eller utifrån ett perspektiv där där vi utgår från jordens framtid.

  Kortfattat.
  En natt fick jag ett lånekort.
  Vi ärvde inte Jorden av våra föräldrar, vi har den till låns av våra barn.
  Om lånekorten missbrukas bör de återkallas.

  SvaraRadera
 16. Är detta världens ansikte, så blir i alla fall jag, väldigt rädd för att rekonstruktionen, av världen blir väldigt svår!

  SvaraRadera
 17. Jo, det fanns en person som i radio tilläts visa motvilja mot de nya kärnkraftsplanerna.

  Det var Maria Wetterstrand som i Lördagsintervjun i P1, sa itelligenta saker.

  Synd att hon samtidigt är för EU.
  Därför behövs ett komplement till MP i Riksdagen. Ett parti som vill ta Sverige ut ur unionen.

  SvaraRadera
 18. Ja 07:47 vem startar detta parti?

  SvaraRadera
 19. Till 07:47 och 09:55: Är det inte bra att driva kampen mot atomkraften även på EU-nivå? Vårt eget Vattenfall bygger atomkraft för fullt ute i EU, samtidigt som man bygger ut kolkraften lika mycket. Vi behöver samarbeta i Eu med andra partier för att lösa de frågorna. Mp:s gamla anti-Eu-linje var inte fruktbar, och den saken insåg medlemmarna - därför ändrade vi åsikt i frågan på vår kongress i Skövde.

  P.Gr.

  SvaraRadera
 20. RC 22:09 (31/10) Var det där verkligen riktat till mig? ;-/

  SvaraRadera
 21. Kerstin
  Det var INTE riktat till dig.

  Den mycket allvarligare frågan är!
  Klarar vi av att ta steget över till att övergripande och decentraliserat styra och förvalta och leva på vår planet.
  Global jordlära, mognadexamen lånekort som kan återtas om ledningen som sedan länge är fallen från sin lattitud, fortsätter att dumma sig!

  SvaraRadera
 22. RL/RC, hur går det med den egna bloggen?

  SvaraRadera
 23. Birger, kan du inte ta bort bilden på äckelstina? Eller i vartfall kluddra över ansiktet, TACK!

  / Realist

  SvaraRadera
 24. Hur går det med den egna bloggen?
  Vem frågar?
  Hovera från en helikopter?
  En gubbe från en stubbe i skogen?
  Som Clark Kent, obemärkt genom livet.
  Åren räcker och blir över,
  medan det ömsesidiga stödet och självbekräftelsen saknas.
  Kunskap om hur kulturer, när kulturer har fungerat, finns i överflöd, som inspirationskälla, för hur kulturer har fungerat, när kulturer har fungerat.
  Men ett, som jag idag ser det, oöverstigligt problem har uppstått,
  problemet med Dig och Mig.
  Att börja en blogg med:
  "Människans integrering, av sig själv till sin hemplanet, är den viktigast självuppfostrande uppgift som människan har i dag."

  Lyckas vi dåligt med den uppgiften,
  så är vår arbetsdag SLUT PÅ JORDEN.

  Jag funderar på en egen blogg?????

  Gärna synpunkter!

  SvaraRadera
 25. Synpunkt: Jag gör båda tummarna upp för att du skaffar en egen!

  SvaraRadera
 26. På egen hand kan jag inte göra upp med världen!

  SvaraRadera
 27. Tja, jag tycker att var och en får fixa sitt eget forum för den egna agendan... Respektlöst mot Birgers blogg att köra ett eget race här... Och vi ska ju inte snylta på andra, heller hur? Varken på planeten eller människor...

  SvaraRadera
 28. Tja
  När du blandar ihop din egen låghet med min respekt för BSs blogg och att inte snylta på andra, så upplever jag att avståndet mellan dig och mig är ungefär lika långt, som avståndet är på vår planet, mellan nordpolen och sydpolen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.