måndag 26 oktober 2009

Polisöga och Bodströms Dataöga...

Idag för 109 år sedan föddes Karin Boye.

Hon är värd att fundera lite över. Hon har något att säga oss. Om storebrorssamhället.

Nätfigurer i olika åldrar, som gillar fri fildelning och ogillar övervakningssamhället, har något stort att hämta hos Boye.

Dessutom är hennes mest kända dikt - Visst gör det ont när knoppar brister - en hyllning till Elin Wägner på hennes 50-årsdag. Bara det!

Kallocain heter boken om övervakningssamhället.


Den borde tillhöra grundkursen i demokrati i svenska skolor. I den stat som Boye berättar om finns ett elektriskt polisöga i varje hem, och varje familj har en piga som skall rapportera till staten.

Statens kontroll blir total när Leo Kall uppfinner drogen Kallocain. Drogen får människor att erkänna sina innersta tankar. Det visar sig att människor längtar efter friskt luft, tillit och frihet utan övervakning.

Människors längtan utgör ett hot mot Staten. När Staten nu får veta vad människor innerst inne tänker så inför man en ny lag: Lagen om sinnelagets brottslighet.

Piratpartiet borde göra boken till sin bästa propaganda... Likheten mellan Polisögat och Bodströms Dataöga är förskräckande stor. Så här såg MP på Storebror, och själv blev jag inkallad till Myndighet för att förklara mig, och få förklarat för mig Den Goda Statens avsikter.
Anm:
Visst gör det ont när knoppar brister ingick i Karin Boyes diktsamling För trädets skull som kom ut 1935. Men den tillägnades Elin Wägner tre år innan, publicerad i en festskrift (Bergsluft) som kom ut till hennes femtioårsdag.

14 kommentarer:

 1. Om det ögat blir likt ögat på bilden, så må det gärna ta plats där hemma. :-)

  Skämt å sido. Boye är viktig att läsa. Samma division som Wägner.

  Grönare tankar

  SvaraRadera
 2. Centerpartisten Oscar Fredriksson pratade en del om Kallocain på senaste Freedom, not Fear:

  http://oscarfredriksson.blogspot.com/2009/09/anforande-vid-freedom-not-fear.html

  SvaraRadera
 3. Det var alldeles för länge sedan jag läste Kallocain, inser jag.

  SvaraRadera
 4. Smygande och stillsamt glider vi in i Storebrorssamhället medan vi utropar att det inte gör nåt för vi har inget att dölja. Människan är naiv, heder till Birger som stod upp redan när folkbokföringen inleddes! Som så ofta tycks han legat tjugo år före, Som en god Vattenman född i slutet av januari...:-)

  SvaraRadera
 5. När du nämner Bodström går tanken osökt till de mediedrev han utsatts.
  Rätt eller orätt men hans partiledare Mona Sahlin har faktiskt, enligt lista på
  tv4:s hemsida en frånvaro år 2008 med 100% och Alice Åström (V) 60 %.
  Vad är förklaringen till detta och varför anses det inte PK att tala om varför är alla med dator kan läsa listorna?

  SvaraRadera
 6. Och, för de som inte läst Kallocain, vilken rekommenderas starkt, så finns den helt gratis på Projekt Runeberg: http://runeberg.org/kalocain/

  SvaraRadera
 7. Här kommer lite kulturellt med anledning av att den politiker som äger denna blogg tycks vara inte bara miljövän utan även kulturvän. Så ovanligt! Här kommer Fröding:

  Grönt! Gott,
  friskt, skönt vått!
  Rik luft, mark!
  Ljuvt stark,
  rik saft,
  stor kraft!
  Friskt skönt
  grönt!

  SvaraRadera
 8. Börja släktforska, Birger, så upptäcker du att övervaknings- och kontrollsamhället tillhör historien. Det var kyrkan och religionen som stod för det. Vi lever i ett underbart och fritt samhälle i dag, om vi vill se det i ett perspektiv. Men buset ska hållas efter!

  SvaraRadera
 9. Ska inte låta bli...mån okt. 26, 07:23:00 em

  När den blågröna planeten
  ser sig själv
  med hjälp av det blågröna ögat
  som ser sitt själv
  så kanske tiden inte är till ända
  så om vi vill, kan saker börja hända
  "själv kan" jag inte låta bli

  tangenterna

  SvaraRadera
 10. George Orwell skrev inte om Sovjetunionen, utan om ett framtida England. Pga konflikt med andra länder måste England bli ett kontrollsamhälle och så är det idag.

  SvaraRadera
 11. Man kan också säga att Sverige sket på sig, när Bush och Bildt tappade huvudena!!

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Fiktion - det vill säga en tillrättalagd saga - skall vara obligatorisk läsning?

  Varför inte lika gärna göra filmen Equilibrium till obligatorisk? Exakt samma upplägg... och lika meningslöst. Skillnaden är att med den senare får man åtminsone lite action, stil och hålligång.

  Att skrämma med skräckvisioner har människor gjort i alla tider. Men så länge som det är frågan om en fantasivärld har det ingen till ringa relevans för debatt och beslutsfattande. Det torde säga sig självt att beslut för verkligheten skall förankras i verkligheten och inte sagor.

  Av samma anledning tycker jag det är ganska patetiskt att människor anser att 30 år gammal stand up comedy är ett viktigt inslag i kärnkraftsdebatten anno 2009. Varför skall en debattör vars styrka låga i skicklighet att behandla det svenska språket, men vars kunskaper om ämnet han avhandlade var klart undermåliga, så stor vikt nu 30 år senare?

  SvaraRadera
 14. Suck... nedrans Blogspot. :( Rättelse. Sista meningen skall vara:

  "Varför skall en debattör, vars styrka låg i skicklighet att behandla det svenska språket men vars kunskaper om ämnet han avhandlade var klart undermåliga, ges så stor vikt nu 30 år senare?"

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.