måndag 24 augusti 2009

Caster Semenya

Caster Semenya tog guld på 800 meter för damer i Berlin. Hon beskylls för att vara man, ynkliga medtävlare behandlade henne som luft. De blev utklassade. Därav krav på könstest.

Men egentligen sprang inte Semenya så ohyggligt fort. Hon slog inte världsrekord. Men hon var lika överlägsen som Usain Bolt. Bara 18 år gammal. Respekt! Vilket är svårt att känna inför korkade överklassglin som hon till höger, även om det tydligen är så man skall se ut...

36 kommentarer:

  1. Varför skulle det vara fel på att komma ur överklassen?

    Mvh
    Rikemans son

    SvaraRadera
  2. Rikemans son undrar varför det skulle vara fel att komma ur överklassen. Vem har sagt att det är fel?

    SvaraRadera
  3. Jag fattar inte alls kopplingen mellan Hilton och Semenya. Hur dök Paris upp på Birgers radar? Nå även toppenbloggar behöver väl bottennapp lite då och då.

    SvaraRadera
  4. Att det skulle påstås vara fel att kommar ur överklassen? Nej det har ingen påstått.

    Men formuleringen "korkade överklassglin" leder väl ändå tanken till något negativt, något som inte är bra, eller?

    Rikemans son

    SvaraRadera
  5. Pelle: man skall tydligen se ut som Paris Hilton för att uppfattas som kvinna. Borde man inte göra könstest för att se om hon är riktig eller bara en silikonfigur?

    Korkade överklassglin är väl inte så kul. Men alla överklassglin är väl inte korkade. Men det finns en del av den sorten vid Stureplan... ;.)
    Skrev om det här:
    http://schlaug.blogspot.com/2007/03/snorvalpar-p-stureplan-fibblar-miljoner.html

    SvaraRadera
  6. Det finns givetvis korkade underklassglin också...och medelklassglin. Det finns alltså korkade och icke korkade glin, oavsett hur socioekonomiskt högt eller lågt man befinner sig på det här samhällets olika överlevnadsstegar. Själv var jag ett halvfattigt medelklassglin, som försökte leva upp till poesins och musikens befriande kvalitet, men hamnade sedermera med Birger i den gröna revolutionens riksdagsgrupp. Då var det allvar. Nu har vi både lämnat både riksdag och parti. Kan man vara gubb- och gumglin? D.v.s. börja bli trött på alltihop och all denna ofattbara dumhet i världen?
    PWL

    SvaraRadera
  7. Schlaug!

    Hon har ätit bra med mat Semenya. Riktiga proteinladdningar för att få fart på bodyns muskler.

    SvaraRadera
  8. Första gången jag såg denna kvinna slog det mig: Hon måste vara man! Något mera okvinnligt har jag nämligen inte sett. Flera personer i min omgivning, både män och kvinnor, sa detsamma. Men verkligheten är komplex och jag och alla andra har nog helt fel...

    SvaraRadera
  9. Schlaugs stora poäng är att hon inte sprang så fort, utan att det bara var för utseendets skull man började tjafsa. Trean, engelskan, bar sig oerhört illa åt på pallen.

    SvaraRadera
  10. Men Birger, om det nu skulle visa sig att hon är dopad med könshormoner - sannolikheten för det är väldigt stor -, så vore väl det ganska taskigt mot alla de idrottstjejer som tränar med justa medel, för att nå framgång inom idrotten. Hur som helst ska alla betraktas som oskyldiga innan motsatsen bevisats, så även män som anklagas för våldtäkt, och Semenya.

    SvaraRadera
  11. Rätt sagt 17:09, även det där om våldtäktanklagelse.
    Där står ju ofta ord mot ord. Det är kanske även ibland så att tjejen ångrar sig efteråt, eller söker pressa ut pengar, och anmäler.

    SvaraRadera
  12. Dopad med könshormon... Då skulle hon väl försökt uppträda mer "feminint" för att komma undan. Nej, det hela är häxjakt, riktigt äcklig och förnedrande häxjakt!
    Rutger

    SvaraRadera
  13. Idag har Birger i alla fall en väldigt bra krönika införd på ledarsidan i sin ortstidning.

    Den manar till växling från tillväxtsamhället till utvecklingssamhället.

    Artikeln följs omedelbart av en jätteannons, som manar till köp av nya bilar. Vilken "symbios" ;-)

    SvaraRadera
  14. Det finns "manliga" kvinnor och det finns "kvinnliga" män. Konstigare är det inte. Inte alla män kan bli duktiga kulstötare.

    SvaraRadera
  15. Nää Birger, nu tappar du i trovärdighet om du framhärdar. Jag reagerade INNAN loppet, när de panorerade lineup, det var något som var fel, absolut.

    Sedan loppet, det var hennes sätt att röra sig, bete sig. Därefter henne segergest, dubbel bicepsspänning. Du har säkert förklaringar på allt Birger, om jag känner dig rätt, politikertakterna sitter väl i. Men det är en helt annan sak att argumentera med trovärdighet.

    En bild säger mer än hundra ord, argumentera mot dessa bilder i stället.

    http://www.expressen.se/sport/Friidrott/1.1682085/onormalt-hoga-varden-pa-semenya

    SvaraRadera
  16. Förlåt fel bild (fast jag sade ju bilder, pluralis)

    http://i.thisislondon.co.uk/i/pix/2009/08/semyanaPA1_415x458.jpg

    SvaraRadera
  17. En art har förorat förståndet!

    SvaraRadera
  18. Korkade överklassglin har all rätt i världen att finnas till, man det är onekligen svårt att känna respekt för dem.
    De borde rimligtvis ha växt upp med en omgivning som gav dem alla chanser i världen att lära sig dölja sin korkadhet. Många av dem verkar i stället - som Paris Hilton och Stureplanspacket - göra allt de kan för att visa upp den för allmänheten.
    Jag - som vuxit upp i underklassen - har också svårt att känna respekt för de underklassglin som glatt exponerar sig i pinsamma "reality" TV-program.

    Caster Semenya? Det finns ett regelverk angående idrottares kön: är hon, enligt de regler som finns, kvinna så är det inget att tjafsa om.

    Denna diskussion är i alla fall mera utvecklande än det som tidningarna fylldes med för några år sedan: längden på idrottskvinnors naglar.

    SvaraRadera
  19. Ursäkta! Rad 1 ovan: ej "man", men "men"!

    SvaraRadera
  20. Vid det här laget har väl alla(också den gode Birger) förstått att ett könstest varit på gång sedan innan CS sprang sitt lopp i VM. Efter upptäckten av tre gånger så höga testoteronhalter än vad som normalt finns hos en kvinna.

    Det var bara det att saken "läckte ut" innan tävlingen.

    För övrigt är det ju inte Paris Hiltons "prestationer" som man uppskattar utan hennes utseende. Inget fel med det.

    SvaraRadera
  21. Paris Hilton är ful, ja full för den delen med. Riktigt ful & full.
    Äckelstina. Usch!


    / Realist

    SvaraRadera
  22. Från det ena till det andra, så är det nog på tiden att Sverige får en ny dagstidning, eller åtminstone en veckotidning av dagstidningskaraktär.

    Detta för att fylla ut det vacuum som finns idag.

    Att Birger skulle bli en pärla som chefredaktör är vi kanske överens om.

    SvaraRadera
  23. Det intresanta är inte om Semenaya är man eller kvinna, utan hur alla kommentatorer bestämt sig för att det är "fel" och något "inte stämmer" när någon med icke-feminina drag kallas kvinna.

    Vi är många kvinnor som inte är feminina. Och det är många män som inte är maskulina. Tänkt på vad som gör en kvinna feminin? Det är ofta en hel del attribut som inte har med biologi att göra. Jag kan med min kädlsel, smink, sätt att gå, välja om jag ska behandlas som man eller kvinna. Oftast får jag mycket större respekt när folk tror jag är kille. (Är inte ens androgyn. Fråga vilken skådis som helst och fatta att vi LÄR OSS vad som är kvinnligt och manligt. Det är inte nödvändigtvis naturligt.)

    Det föds också en hel del personer med obestämt kön. Det finns länder där det i passet finns tre alternativ - "F", "M" eller "other".

    SvaraRadera
  24. Paris skulle lätt kunna tas för en ung grabb om hon inte valt att se ut som en kvinna. Men då skulle hon också bli socialt utstött.

    SvaraRadera
  25. Anonym 22:24 - kan rekommendera Second Opinion.

    SvaraRadera
  26. Kommmentarerna om våldtäkt ovan tar inte hänsyn till vad bevis och motbevis innebär. I andra mål är det inte lika vuktigt med fysiska bevis, eftersom jurister tilltros sakkunskap när det gäller att bedöma trovärdighet i utsagor, andra omständigheter, mm. I våldtäktsmål riskerar en kvinnas trovärdighet och en mans brist på trovärdighet inte betyda någonting bara för att hon inte har sönderrivna trosor.

    Det går som kvinna ofta inte att göra fysiskt motstånd mot en man. Statistiken talar för att de kvinnor so mförsöker har mycket större skador efter våldtäkt (som trots motstånd genomförs) än kvinnor som inte gör fysiskt motstånd. Att inte göra motstånd är ett sätt att rädda livet. Fråga läkare, psykolog, polis eller i ämnet utbildade domare (det finns experter på våldtäktsmål men utbildningen för domare startade för ett par år sedan bara, och studenterna kan se uppenbara brister i erfarna kollegers hantering av våltäktsärenden).

    SvaraRadera
  27. Jag tror snarare att det är Paris "prestationer" än hennes utseende som uppmärksammas. Hon är ju som nån så fint skrev här ovanför inte precis uppseendeväckande snygg. Jag tror inte heller att hon ses som en modell för hur kvinnor "ska se ut" som Birger påstår. Hon har ju inga plastiga jättelökar!

    För övrigt skulle Semenya givetvis ha diskats för att hon fällde kenyanskan i semifinalen (försöksheatet?). DET var osnyggt.

    SvaraRadera
  28. ""Vi är många kvinnor som inte är feminina. Och det är många män som inte är maskulina. Tänkt på vad som gör en kvinna feminin? Det är ofta en hel del attribut som inte har med biologi att göra""

    Det har inte med saken att göra att en del kvinnor inte är särskilt feminina, debatten spårar som vanligt ur. Nästan ingen kvinnlig kulstöterska är speciellt feminin, inte efter mina mått mätt i alla fall.

    Det finns t.ex. en avgörande skillnad på Semenya och de manhaftiga kulstöterskor vi ser i varje mästerskap. Man får direkt en helt annan känsla när man ser Semenya, om ni verkligen inte uppfattar det har ni mycket låg sesibilitet, alla jag känner säger samma sak, det är helt klart annorlunda med Semenya.

    Det är något med hennes utstrålning, ansikte, uttryck, muskeldefintion, sätt att gå, röra sig gester, blick, ja massvis med saker. En del av dessa saker kan man skönja hos en del kulstötesrkor, men inte alls i en sådan conentration.

    Jag tror uppriktigt att en hel del spelar dummare än vad de är, för att vara angivet politiskt korrekta. Inga könsfrågar skall ju diskuteras och kvinnligt, manligt mittimellan, allt är lika ok och ve den som ifrågasätter, den ägnar sig åt gamla konservativa normer. Men det är ju för fan inte det som är frågan, utan att man skall tävla på lika villkor, men den frågan är det ingen i detta politiskt korrekta träsk som bryr sig det minsta om.

    Min tröst är faktiskt att folk på gatan tycker betydligt mer som mig, än de som ger uttryck för sina tankar här. Och nu kommer någon att även bestride detta, bara en gissning, men innerst inne vet ni att det stämmer.

    SvaraRadera
  29. "Det går som kvinna ofta inte att göra fysiskt motstånd mot en man. Statistiken talar för att de kvinnor so mförsöker har mycket större skador efter våldtäkt (som trots motstånd genomförs) än kvinnor som inte gör fysiskt motstånd."

    jag fattar inte vad detta har med ämnet att göra, men jag måste rätta detta. Det är HELT FEL! De kvinnor som göra motstånd klarar sig påfallande ofta från att våltäkten fullbordas överhuvudtaget. De som ändå åker dit mår bättre (inte så dåligt) än de som inte gjort motstånd. Det kan faktisk vara skillnaden mot att må dåligt resten av livet och att komma över traumat.

    Gör motstånd, sparka, skrik, riv, klös, kör fingrarna i ögonen på gärningsmannen och sedan spring. ALL forskning jag tagit del av visar att det hjälper och att det inte stjälper.

    Läste precis en bok om Krav Maga där det stod att det man absolut INTE skall göra är att passivt låta sig våldtas, det hänvisades till Södersjukhusets statistik och insamlade polisrapporter en masse.

    Ovanstående råd var det sämsta och skadligaste jag någonsin tagit del av. Bloggsfären har sina baksidor.

    SvaraRadera
  30. Robsten,
    Ovanstående var inte ett råd. Det var statistik från kvinnorjouren på Södersjukhuset, som tar emot de flesta av alla väldtäktsoffer som överhuvudtaget tar sig till sjukhus per dag i Sverige.

    Krav Maga är en av världens mest avancerade kampmetoder (framtagen av israeliska armen). Självklart finns det chanser för en kvinna som är bra på Krav Maga slå sig fri från en man som inte kan Krav Maga.

    Men det är ett faktum att kvinnor som redan är överfallna inte kan göra fysiskt motstånd. Pga av att det faktmet ständigt förnekas och osynliggörs har vi också manliga domare som kan fortsätta avså från hänsyn till trovärdiga historier, snarare än lägga ner fall i brist på sönderrivna trosor.

    SvaraRadera
  31. Robsten blir upprörd över kritiken mot att det feminina ses som det kvinnliga och skriver "Det är något med hennes utstrålning, ansikte, uttryck, muskeldefintion, sätt att gå, röra sig gester, blick, ja massvis med saker." Precis. Och Robsten har bestämt sig för att detta maskulina sätt är manligt och att en riktig kvinna inte bete sig så. Som kvinn avet jag att dte är mycket lätt att växla över från att röra sig som en man och röra sig som en kvinna. Hur det går till är något vi lär oss socialt, för att slippa bli trackade av sådana som Robsten.

    SvaraRadera
  32. Vissa blandar fakta och myter för att få folk att tro på skitsnack om alltifrån invandrare till hur kvinnor borde vara.

    Kom inte och påstå att Södersjukhusets statistik talar för att kvinnor som gör fysiskt motstånd blir mindre skadade. Det är lögn. Det är en mänsklig reflex att att bli "fryst" i sina rörelser för att kunna rädda livet. (Dvs passivitet är absolut inget VAL, vilket Robsten också verkar tro.) Däremot stämmer det att de som klarar att göra fysiskt motstånd (även om det inte lyckas för det är verkligen svårt mot någon som redan har överfallit en och är mycket starkare) mår bättre psykiskt efteråt.

    Krav Maga och andra självförsvarsmetoder kan säkert hjälpa många kvinnor att ta sig ur situationer men det är ju också så att kvinnor skuldbeläggs om vi skadar motståndaren. Män är hjältar, kvinnor är bitchar och i brist på bevis får kvinnor hel askkulden för både vådtäkt och mannens skador. Kvinnor förväntas försvara sig "feminint" dvs. skydda sig själva men inte ta plats nog att skada mannen.

    Dett aär inget råd heller, bara något som de flesta som har erfarenhet vet (inte samma sak som "mannen på gatan" som Robsten "vet2 håller med honom).

    SvaraRadera
  33. Aven har gor sig normen pamind: det tas for givet att kvinnlighet och snygghet ar samma sak i kommentaren om Hilton.

    Sa alla kvinnor som inte ar kvinnliga finns alltsa inte. Snarar eosynliggors helt.

    Paminner om modernt manligt motstand mot feminismen (ofta uttalat som att desa modiga man gar mot strommen som vagar kritisera feminism vilket de i sjalva verket far en jakla massa cred for). Det moderna manliga motstandet ar att kvinnor oft ahar det BATTRE an man eftersom de kan utnyttja sin kvinnlighet och fa fordelar. Dvs kvinnlighet och kvinna ar samma sak for dessa man. Alla andra kvinnor ar inte pa riktigt och de snygga kvinnorna (de riktiga) tvingas spela kvinnorollen (vara snygga) for att overhuvudtaget ha en chans att bli synliga. Mannen har fullstandigt tappat greppet om att dessa kvinnor anpassar sig till deras egen kvinnosyn och at tdet kvinnliga ar en myt snarare an nagot givet eller naturligt.

    SvaraRadera
  34. ""Och Robsten har bestämt sig för att detta maskulina sätt är manligt och att en riktig kvinna inte bete sig så.""

    Nix, det har jag inte. Jag tog upp ett resonemang med de kvinnliga kulstöterskorna som ni bekvämt bara lämnade därhän, för det kullkastar nämligen ditt antagande.

    Sedan skrev jag väl att jag reagerade spontant vid panoreringen vid lineup. Semenya hade lika gärna kunnat komma sist vid denna tidpunkt, jag hade aldrig hört om henne innen, men jag reagerade som sagt spontant redan då.

    SvaraRadera
  35. ""Det är en mänsklig reflex att att bli "fryst" i sina rörelser för att kunna rädda livet. (Dvs passivitet är absolut inget VAL, vilket Robsten också verkar tro.)""

    Många gånger har man inget val nä, det stämmer. Hjärnan reagerar på extrem stress med antingen fight eller run alternativen. Ibland kan man inte styra detta, särskilt om man är ovan med våld och mentalt oförberedd. Inlägg som de ovan hjälper till att människor skall reagera med "run" alternativen och alla presumtiva våldtäktsmän myser sannolikt om de läser detta, de vill ju möta så hjälplösa offer som möjligt.

    De yttre signalerna på hot går från våra sinnen till talamus vidare till amygdala för att hamna i hypotalamus. Hypotalamus aktiverar antingen fight eller "run" respons. Hot som byggs upp långsamt går från sinnena till hippocampus till talamus och ofta kan man påverka om man själv skall reagera med fight eller "run" respons, speciellt om man är mentalt förberedd.

    Nästan all erfarenhet och undersökningar visar att man klarar sig bättre om man reagerar med fight-respons. En fight respons kan också innebära att man medvetet väljer att springa om man bedömer chanserna som goda vid en sådan åtgärd.

    SvaraRadera
  36. Folk som tittade på Semenya och tänkte att "det där är en man" kanske har en aningens för heteronormativ umgängeskrets. Dock, umgås man bara med kvinnor som ser ut som Paris Hilton, då kanske man inte vet bättre.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.