tisdag 2 juni 2009

Allt är faktiskt inte fel bara för att Reinfeldt säger det...

Lite trött är jag allt på den rödgröna oppositionen. Vilket inte innebär att jag skulle vara mycket mindre trött på den sittande regeringen. Vars sämsta drag är ideologiskt betingad utförsäljning och oförmåga att förstå de reella effekterna av påtvingade neddragning inom kommunerna.

Oppositionens sämsta drag är att man - nu i någon sorts rödgrön enighet - reagerar från knäskålarna så fort någon minister uttalat sig. Det är det som gör politik så hopplöst fri från intellektuellt samtal.

Jag uppskattar att Fredrik Reinfeldt har modet att säga det som rimligen måste sägas, och som också borde sägas av gröna företrädare: "Om man har förmåga att bygga 18-19 miljoner bilar i Europa och det säljs elva miljoner, då kan inte alla politiker säga att alla jobb skall vara kvar".


Detta faktum gäller även om alla de miljoner bilar som byggs i framtiden kommer att vara så kallade miljöbilar.

Jag är, uppriktigt sagt, glad över att Mona Sahlin inte fått igenom sin vilja, åtminstone som den getts uttryck i retoriken. Hennes retorik, uppbackad av hennes rödgröna vänner, ter sig nästintill lika hämningslöst som sossarnas i Tyskland när de nu vill ge statsbidrag till en... varuhuskedja!

Allt för att hålla uppe konsumtion och jobb - utan förmåga att inse att vi rimligen inte kan upprätthålla vare sig konsumtion eller jobb för dess egen skull. Det måste ju rimligen tillföra samhället något vettigare än bara omsättning och volymer. Dessutom råder det ju, vad jag hört, inte brist på vare sig smink, skor, teveapparater, kalsonger eller leksaker i Tyskland...

Den rödgröna oppositionen kastar sig också, ibland på grund av politikers väl utvecklade ryggmärgsreflex, över Jan Björklund. Men även han kan vid enstaka tillfällen faktiskt säger något vettigt. Som till exempel att alla barn, oavsett föräldrarnas uppfattning, har rätt att lära sig simma och att få undervisning i sex och samlevnad. Men tro det eller inte: oppositionen hoppade på Björklund också för detta!

Det gjorde man också när Björklund pläderade för att alla inte behöver en gymnasieutbildning som direkt syftar till akademiska studier. Nej, självfallet inte! Jag vill påminna om att MP var motståndare till att alla yrkeslinjer skulle bli treåriga. Men nu verkar man snarare anamma den socialdemokratiska oviljan att uppskatta skickliga yrkesarbetare, oavsett deras akademiska studier. Ett samhälle fungerar inte om vi alla skall tvingas till jobb som kräver akademisk utbildning - det fungerar i vart fall lika illa som ett samhälle där man inte ges möjlighet att som vuxen läsa in det som krävs för att senare i livet ta sig in på högre utbildning. Vilket faktiskt ingick i Björklunds förslag. Alldeles utmärkt!

Lite info med anledning av politikers ryggmärgsreflexer:
Det har visat sig att klassiska ryggmärgsreflexer bara delvis är medfödda. De modifieras under den tidiga utvecklingen under inflytande av de sinnesstimuli som man utsätts för - i t ex politiska ungdomsförbund. Man har länge vetat att många reflexer kan påverkas av inlärning, något som resulterar i s.k. betingade reflexer. Det klassiska exemplet är Pavlovs hund som lärde sig associera en klocksignal med mat. Till slut utsöndrade den saliv när den hörde klocksignalen, även om den inte fick någon mat. Inom politiken sker samma sak när motståndarna uttalar sig, dock med den skillnaden att saliven är utbytt mot fördömanden.

23 kommentarer:

  1. Bra Birger, så är det!

    MP är på tok för tafatt numera. Den som såg på SVT Kunskapskanalen i går kväll, kanske märkte hur relativt mild Gahrton var mot Ja till EU-sidan. Det framgick att ja-sidan hade vunnit kampen genom att utmatta motståndarna. Sålunda ämnade han inte längre kräva ett utträde.

    Inte ett ord om Ingvar Carlssons utsaga 1984, då han menade att ett ja till EU skulle innebära att vi själva fick bestämma Sveriges öde. Ett nej skulle betyda att andra bestämde över oss. Men, det förhåller sig nog tvärt om.

    Gahrton sa inget om det faktum att det finns kärnvapen lagrade på EU-territoriet. Ej heller om penga-utflödet från vår statskassa, varav en del går till vinodlare och tobaksodlare inom EU. Varför är MP så passivt i dessa frågor?

    Programmet hade f.ö. en slagsida till EU-vännernas favör. Ty ingen politiker från ut-trädespartierna (V & SD) var inbjuden.

    SvaraRadera
  2. En av fördelarna med Birger är väl att han inte, till skillnad från Anonym kommentar här ovan, ältar Ja och Nej till EU-medlemskap. Den frågan berör inte EU-valet. Det är en nationell fråga. Gahrton har för övrigt hävdat att han aldrig krävt utträde efter det att folkomröstningens resultat blivit klart. Det lönar sig inte att älta vad som har hänt!
    Patrick G

    SvaraRadera
  3. Jag håller med till fullo! Kritiskt tänkande är ju inte synonymt med att kritisera allt.

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg som vanligt Birger, dock undrar jag vad du menar när du säger att alla inte behöver akademisk utbildning. Människor föds inte rationella och civilt ansvarskännande utan måste gradvis utveckla det sinneslag som är nödvändigt för ett fredligt, demokratiskt samhälle. Familj, samhällskultur, etc, bidrar definitivt till detta men utbildningen i sig är också viktig.

    Utbildning borde in bara ses som ett instrument, som ett medel för att nå ett materiellt mål utan är också nyckeln till personlig utveckling - och alla personer behöver utvecklas för att samhället i stort ska fungera.

    SvaraRadera
  5. Absolut, Daniel, visst är det så att alla behöver utvecklas. Men att tvinga in tonåringar, som är mer än skoltrötta, tre år i tre års förakademisk utbildning är bara ett sätt att få dem att avsky studier, istället för att låta dem utveckla en praktisk skolning för att sedan ta sig an mer akademiska utbildningar när lusten kommer. Utan lust lär man sig mycket lite, och tyvärr också ofta på fel sätt.

    SvaraRadera
  6. Till Birger! Jag hörde talas om ett radioprogram där du varit intervjuad och som hade varit så bra. När jag nu ringde till Sveriges Radio för att veta vad det hade varit så berättade de att du skall vara med i ett annat program nu i sommar. Kan du inte använda din blogg till att också berätta om när du är med i radio och teve, det vore ju roligt för oss som följer dig och finner inspiration i det du skriver och säger!
    Gertrud

    SvaraRadera
  7. Du är en jävla borgarbracka!

    SvaraRadera
  8. Ungefär som en maträtt mår bra av lite salt, lite sött, lite surt och kanske lite beska mår man/jag bra av att lyssna från olika håll. Appropå diskrepansen mellan biltillverkningskapacitet och efterfrågan kan en liten nypa, Johan Norberg krydda anrättningen. "Kreativ förstörelse" kallar han det visst.

    Upprrättelse av praktiskt arbete känns helt rätt !

    Borgarbracka ??? Person med hög integritet skulle jag säga.

    SvaraRadera
  9. Frågan om FRAMTIDENS JOBB ligger naturligtvis hur vi förväntar oss konsumera. Vi hamnar och bor där JOBBEN FINNS men KONSUMTION SKER ÖVERALLT.
    Att SÄLJA kräver inte mycket utbildning, att FÖRHANDLA lite mer.
    Som miljöpartist håller jag med en del i Birgers inlägg men inte i allt.
    Som MP-företrädare gäller det att SÄLJA budskapet, men som konsument kan jag vara mer moderat eller kommunist än budskapet. Här kommer förhandlaren in. Hur många är beredda att SÄNKA sin lön av dem som ställer upp till riksdagen nästa år och skänka överskottet till behjärtansvärda projekt och ändamål. Då lever man efter budskapet.

    SvaraRadera
  10. Älta eller inte älta......det är frågan.

    Det ända historien lärt Människan är att hon inte tar lärdom av den.
    Vilka bra skolor Människan har!

    Skolor & universitet ska man nog akta sig för vilket belyses av följande ord: Den vise är inte lärd. Den lärde inte vis.

    / Vis

    SvaraRadera
  11. Jag håller med dig om det mesta du skriver här, Birger, men vad gäller obligatorium utan undantag för sexualundervisningen i skolan måste jag hålla med ÖverlevareEtt av de stora problement som landet har att brottas framöver med är de horder av politiskt korrekta drönare till människor som den av socialdemokraterna uppbyggda propagandamaskinen Sverige spottar ur sig. Att den lilla grupp elever som idag har undantag från sexualundervisning skulle tvingas anta den politiskt korrekta synen även inom det området vore inget annat än ett nederlag för den fria tanken, i varje fall med de omständigheter som råder på området idag.

    Skolan skall förmedla en balanserad syn i åsiktsfrågor, men vad gäller sexualundervisningen finns inte tillstymmelse till balans, det är bara den politiskt korrekta synen på sexuell frigörelse och abort som presenteras.

    SvaraRadera
  12. Avajadi tycker inte om att skolan skall ge information om sex och samlevnad, utan skriver att skolan inte skall delge åsikter om detta till barnen. Det kan jag hålla med om, men det är förskräckligt om inte skolan skall få undervisa i hur mannen är funtat, hur kvinnan är funtad, hur barn kommer till, vilka skydd som finns etc. Detta bör inga föräldrar i världen har rätt att stoppa sina ungdomar från att få veta, vilket religion eller kultur eller släkt de än tillhör.
    Z.

    SvaraRadera
  13. Jo, det är bra att älta styggelser som inträffat i historien, såväl små som stora.

    Till de större räknas Förintelsen givetvis. Till de mindre kan vi nog lägga Carlssons övertalning dagarna innan folkomröstningen 1984


    Om han inte hållit det talet, då hade vi troligen varit i samma sits som Norge, dvs haft ett skapligt avtal med EU, men ändå kunnat bestämma det mesta själva.

    SvaraRadera
  14. Med det språkbruket du använder, blir då inte obligatorisk treårig gymnasieutbildning en fråga om elevens "rätt" till treårig skola? Rätta mig om jag har fel, men så jag förstått det så föreslår inte Björklund att utvidga någons rätt till bestämmande alls, allt man föreslår är att inskränka föräldrarnas (och elevens) rätt att bestämma vilken utbildning eleven ska kunna få dispans för. Inte helt samma sak, men lite på linje med när aborginerna tvångsskolerades i Australien.

    SvaraRadera
  15. Det mest förvånande är väl ändå att just de personer som reagerar med ryggmärgsreflexen oftast saknar ryggrad?

    SvaraRadera
  16. Johan, Björklunds förslag var att varje elev skulle kunna välja två eller tre års yrkesutbildning, varav tre år skulle ge akademisk behörighet. De som väljer två är har rätt till att senare läsa in det som fattas. Alla har således rätt till tre år, men kan välja två. Schysst!

    SvaraRadera
  17. Anonym 18:14, jag tror jag uttryckt mig lite otydligt. Visst tycker jag att eleven själv ska få välja mellan två eller tre års utbildning.
    Det jag menar är att ifall man menar att elever ska tvingas delta i kurser som de själva eller deras föräldrar menar strider mot deras religion/kultur och kallar det för ett slag för elevens "rätt" till dessa kurser, isåfall så måste ju rimligtvis det att tvinga folk att gå treårig utbildning också kallas för elevens "rätt" till treårig utbildning.

    SvaraRadera
  18. Har läst flera inlägg i och med att ungdomsförbunden hämmar nytänkande och skapar rätt och fel och vi och dom tänkande. Något som jag för övrigt tror stämmer i många fall.
    Dock så finns det ju inte några större valmöjligheter för samhällsintresserade som söker efter likasinnade personer.
    Om man då tar avstånd från ungdomsförbunden och inte får stimulans för sitt intresse som kanske svalnar. Och ens egna förvåga blir begränsad.

    SvaraRadera
  19. En slags mental handlingsförlamning
    har inträtt, när det gäller att skapa en förtröstan på att vi kan skapa en rimlig framtid. De egoistiska, individualistiska människor som har skapat vår vansinniga ekonomi har vi nu satt att styra världen. Arbetslinjen, vad är detta för svammel. En av poängerna med den ekonomi som Jorden och människorna lider under är ett hänsynslöst utnyttjande av människor och natur. Där ingår automatisering, kortare livslängd på tjänster och produkter, effektivisering och sparkande av människor. Det djävulska med den nuvarande oordningen är att den som dristar sig till att bara försöka hävda att det behövs ett KLotmedvetande och dessutom, under dess paraply visa att en annan Värld är möjlig, skulle av omgivningen, skickas till dårhuset, för sitt eget bästas skull och för omgivningens harmonis skull, och där med hjälp av kortslutningar med höga spänningar bli av med sina spännande slutledningar.
    Att referera till Kristus eller Marx eller Mill blir som att försöka stödja sig på en historisk krycka. Ska vi ha någon framtid, så måste historieskrivingen utgå från möjliga framtider. I den beskrivningen ingår de pågående katastrofer som vi just nu genomlider. För mig skulle det innebära ett hopp om de flesta vågade inse i vilka oroande faser Vi befinner oss. Inte från förnekelse till säck och aska, utan till att Vi kan. Då behövs nya insikter, nya Världsbilder, nya ledare, nya samhällsformer och höll jag på att säga nya människor som jag tydligen har sagt.
    Varför så drastisk? Tiden är knappare än de flesta tror!
    Vad tror Du själv?
    Sänkt arbetstid. Dela på det arbete som behöver göras. Produkter som vi själva kan reparera. Datorernas grunstruktur ska bygga på almänna trafikregler och inte på att en Pajas i USA terroriserar datavärlden. Data ptogram ska gå att uppdatera i 50 år. Detta kommer att uppdateras och återuppstå i lämpligt sammanhang!

    SvaraRadera
  20. Alla gröna företrädare reagerar inte med ryggmärgsreflexer. Här är en som både pratar om att konsumindre ("vi måste växla ner, inte försöka växla upp igen genom mer hokus pokus") och att det är korkat att hålla liv i bilindustrin med konstgjord andning. Läs här: http://jakopdalunde.wordpress.com/2009/06/02/overkapacitet-i-bilindustrin/

    Det finns hopp, Birger! :-)

    SvaraRadera
  21. Bra bild och bra skrivet som vanligt, Birger. Ett exempel på ryggmärkstänkandet i den politiska ideologin visade radions OBS-redaktion den 1.6. när man intervjuade Francois Fukuyama, eftersom det är 20 år sedan han kom ut, med sin uppmärksammade tes om historiens slut. Att se något som inte har hänt, som viktigt att focusera sig i media om, tyder på en tankekris hos de, som tror att de har ett ständigt tolkningsföreträde i samtiden. Kanske dags att fråga Fukuyama om historiens fortsättning istället, när han snart får en ”visiting” professorstjänst i Aarhus. Kan jag som gräsrotsoutsider tänka.

    Nu på 2000-talet finns ju även för akademisk elit, chanser att ordentligt lära sig räkna till två, när såväl historiens paradoxspel mellan modernitet och postmodernitet, som bibelns paradoxsamverkan mellan lag och evangelium, i högsta grad är aktuella. Och kanske skeendet med naturen och oss människor, nu är nära mittpunkten i Guds krökta rumtids, ”eviga” 8. Kanske det inte innebär tidens slut utan mer är en vändpunkt. Där två rumtidsliga ringar får sitt innehåll av dels gudomens dom över att vi i vår gudsbortvändhet hellre följer Mammons vägar. Dels å andra sidan, ges nåden när vi i vårt mänskliga val, väljer att tro. Våra olika karaktärer är det nog som gör att vi antingen väljer plikt, lag och straff och en möjlig, hyfsat rättvis upprättelse i nödvändighetens rike, eller nåd, försoning och kärlek i frihetens rike.

    Såväl bibelns lag som det sekulära samhällets lag syns slå följe i den nya tidens omväg, efter ena ringen i 8:an mot ett ”kärvare rike”. Alltmedan de troende når Guds rike i en direktväg efter andra ringen. Derrida förstod att den lagiska ”högre rättvisan” inte var postmodernitetens sak. Och i likhet med Jesus, Marx, Marcuse och Hesse, var han nog ute efter att den vanlige medborgaren skulle nå fram till en alternativ värld, och ”återvunnet paradis”. Så den italienske filmarens syn på Sverige, Sweden, som såväl inferno som paradiso, i Fredrik Lindströms TV-program, Världens modernaste land, är nog giltigt,
    relativt sett.

    SvaraRadera
  22. Bra skrivet, håller med fullt ut.

    Dessvärre är sanningen att denna retorik som hugger på allt och alla kommer vinna många röster.

    Trist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.