onsdag 8 april 2009

Tillväxt och berusning

Ekonomisk tillväxt tycks vara viktigare än allt annat. Det är det mest frekventa ordet bland politiker. Fyra procents tillväxt tycks vara det eftersträvansvärda. Men vad innebär det?

Låt oss säga att dagens ekonomi har omfånget av en vinbox. Med fyra procents tillväxt fördubblas ekonomin på 18 år.

Det betyder att vi har 2 boxar efter 18 år

Och 4 boxar efter 36 år...

... och 8 boxar efter 54 år

16 boxar efter 72 år

32 boxar efter 90 år

64 boxar efter 108 år

128 boxar efter 126 år

256 boxar efter 144 år

512 boxar efter 162 år

1024 boxar om 180 år

2048 boxar om 198 år

4096 boxar om 216 år

8192 boxar om 234 år

16 384 boxar om 252 år

32 768 boxar om 270 år

65 536 boxar – 288 år

131 072 boxar om 306 år

262 144 boxar – 324 år

524 288 boxar om 342 år

1 048 576 boxar om 360 år

2 097 152 boxar efter 378 år

4 194 304 boxar efter 396 år

8 388 608 boxar efter 414 år

16 777 216 boxar efter 432 år

33 554 432 boxar efter 450 år

67 108 864 boxar efter 468 år

134 217 725 boxar efter 486 år

268 435 456 boxar om 504 år... mycket berusning blir det...

27 kommentarer:

 1. Pedagogiskt fulländat!
  Emil

  SvaraRadera
 2. YES! ÄLSKAR DIG, BIRGER!!! KOM TILLBAKA TILL POLITIKEN!!!!

  SvaraRadera
 3. Viss TILLVÄXT är bra. Mer kultur, mer tid för barnen,mer tid att organisera och inventera hemmet, mer tid att hitta nya vänner och umgås med de gamla,mer tid att läsa, mer tid i naturen,mer tid för planering av vettig mathållning. Detta kräver mindre med betalt arbete och en massa onödiga transporter för att fullfölja det.
  Det tar bara en massa TID och ett uppkört konsumtionsbehov skapas att organisera samhället efter det betalda arbetet. Det skapar inte mer LYCKA iallafall.

  SvaraRadera
 4. Så där räknas väl inte ekonomisk tillväxt? Om man har fyra procents tillväxt kan det väl inte fördubblas på 18 år? Vad har du fått det ifrån?

  SvaraRadera
 5. Anonym 11:52 tror som så många andra att ekonomisk tillväxt mäts på annat sätt an exponentiellt. Men så är det inte. Schlaugs retoriska tabell är helt i sin ordning.
  Tyvärr har man i den ekonomiska och politiska världen inte förstått att det finns två andra sorters tillväxt:
  den fysiska (snabb tillväxt i början, sedan stagnerande) eller den reala tillväxten, som kan innebär att den ekonomiska volymen i reala kronor växer med säg 1 mrd per år.
  K Vall

  SvaraRadera
 6. Tja, utan ekonomisk tillväxt hade du ju inte kunnat sitta här och kritsera densamma. Så enkelt är det, Birger! Du tycks ha en blind fläck som innebär att du gång efter annan sågar av den gren du sitter på. Vad tror du t.ex. att din idol Elvis hade kunnat uträtta i ett samhälle utan ekonomisk tillväxt? I dag rasar tillväxten, och det går ut över många människor. En förfärlig tragedi. Tar du ansvar för det? Tänker du efter innebär ekonomisk tillväxt eller utveckling ingenting annat än utveckling för mänskligheten – vi får det ständigt bättre på alla plan. I princip har detta pågått i 100 000 år, dessförinnan var även vi helt utlämnade åt naturens blinda nycker. Det du kan kritisera är tillväxtens innehåll och inriktning, men utan tillväxt står vi oss alla slätt. Eller kan du trolla fram godsakerna, Elvis t.ex.?

  SvaraRadera
 7. Anders O bör kanske svara på frågan: Är det möjligt med evig ekonomisk tillväxt?

  SvaraRadera
 8. Eftersom tillväxten redan pågått i 100 000 år, kan man säga att med mänskliga mått mätt är tillväxten evig.

  Detta är dock inget svar på frågan. Ett lämpligare svar är följande. Ja, tillväxten är evig. Men då måste man hålla i minnet att tillväxtens egentliga väsen inte utgörs av kvantitet utan av kvalitet. Tillväxten rymmer således oändligt många tillväxtvägar som tillsammans utgör tillväxten. Då det inte finns någon gräns för människans påhittighet, blir antalet tillväxtvägar oändligt. Följaktligen är då även tillväxten oändlig och evig.

  Tänker vi efter är det precis så det fungerar i verkligheten. Ett enda exempel räcker: En gång i tiden spelade man in den första skivan. Det blev sedan många tusen skivor med samma musik och samma orkester och kanske sångare. Tillväxten blev således magnifik och alla tjänade på detta. Men bara till en viss gräns! För att upprätthålla och öka på tillväxten kom andra skivor, andra orkestrar och andra sångare. Nytt, nytt, nytt! Bättre, bättre, bättre! Skönare, skönare, skönare! Mer, mer, mer! Och så vidare – i all oändlighet! Det är tack vare denna utveckling som vi kan lyssna på Elvis och många tusen andra artister som vi gillar. Det är också tack vare denna utveckling som vi har ett sådant fantastiskt samhälle som vi har i dag. Att förstöra dessa välståndsskapande mekanismer vore ren dårskap och måste därför förhindras.

  SvaraRadera
 9. Anonym: 11:52
  Birger har kanske fått det från denna formel. 1,04 upphöjt med X = 2
  X gånger log1,04 = log2
  X=log2/log1,04 = 17,67
  Slopar vi onödigt exakta decimaler, så får vi svaret, ARTON.

  SvaraRadera
 10. Anders O. Snälla, kan du inte visa någon förståelse för frustrationen som många känner, nämligen att matriell tillväxt inte skapar större tillfredsställelse med livet?
  Du återkommer till de 100.000 åren. Ungefär 99,5 % av den där tiden levde vi i någons slags harmoni med resten av livet på jorden. Det här med "tillväxt" är ett mycket sent påfund. Visserligen var vi okunniga om sakernas tillstånd. Men var det hela världen ? Är det så befängt att längta tillbaks till ett sådant tillstånd ?

  SvaraRadera
 11. Eric! Alternativet är väl inte att längta tillbaka till en helt annat tid, alternativet är väl att inse att det finns annan tillväxt än den ekonomiska, det vill säga den som ligger utanför det vi konsumerar och som Birger brukar beskriva som fri tid, kultur och social närvaro, eller något sådant.
  Andres och andra tycks mena att välståndsökning är detsamma som ekonomisk tillväxt i alla lägen, så är det naturligtvis inte.

  SvaraRadera
 12. BNP
  Berika Nationen På framtidens bekostnad, med en orimligt snabb förbrukning av ändliga resurser. Framtida generationer får kanske fråga sig: "Vart tog civilisationen vägen?"
  Dubbelt så korkat blir det, när man inser att jakten efter oavlåtligt ökad tillväxt och ökad konsumtion, samt modeväxlingar i allt snabbare takt, skadat och skadar miljön, klimatet och det mänskliga psyket. Dumhet är vår arvedel?
  Vad behövs? En global dialog om vad som ska minska, (besinbilar och arbetstid). Vad som ska förbjudas, (militära flygplan, kärnvapen, klusterbomber, napalmbomber och fosforbomber. Vad ska öka? Antalet cyklar, cykelvägar och lokal produktion och boende. Vad ska delas på, jo det nödvändiga arbete som bör utföras samt det globala ansvaret. Vad ska straffbeskattas, jo "allt" som inte har en lislängd på 80 år, skatten ska öka så att det som bara lever i ett år, ska beskattas med 100%. Jag har glömt plast som ska förbjudas. Jag tänker speciellt på snöskovlar av plast som inte tål kyla! Har jag glömt något? Jo, "0energihus" och "0enrgifabriker." Allt ska inte lösas idag. Kostruktiva synpunkter?
  Roland Lidén

  SvaraRadera
 13. Hipp säger bra saker! Det är just i dessa, som tillväxt är viktigt.

  I det materiella är det återväxt som gäller för såna som...

  ...Gröna tankar

  SvaraRadera
 14. Eric,

  Om den materiella tillväxten hade tillmätts mindre betydelse för människors livskvalité än vad den faktiskt gör, då hade jag trott dig. Men se dig omkring, visst är den jätteviktig!

  Ja, visst levde vi i ”någon slags harmoni med resten av livet på jorden” under mycket lång tid. Men PRINCIPEN för utveckling var redan utmejslad för 100 000 år sedan, nämligen detta att människan efter eget huvud skapade sig en alldeles egen tillvaro. Detta vår någonting nytt. Du kan naturligtvis längta till en mycket primitiv tillvaro där medellivslängden är kanske 30 år och all bekvämlighet är lika med noll. Men är det inte mycket, mycket mer spännande att blicka framåt!? Jag tror nämligen att vi befinner oss alldeles i början av vetenskapens tidsålder.

  SvaraRadera
 15. Föga konstruktivt, Roland Lidén. Utanför den mentala grotta du sitter i finns världen!

  SvaraRadera
 16. 17:37 Ja men Hur länge!

  SvaraRadera
 17. Roland Lidén är en klok karl...

  P.Gr.

  SvaraRadera
 18. Jag fick en gång en saga "kejsarens nya kläder" berättad för mig. Den var rolig, men kunde den vara sann? Ja, 40 år senare förstår jag att så är det...och som ett mantra hör vi dem med en speciell lyster i blicken upprepa: Tillväxt,
  tillväxt, tillväxt....

  Eva på landet

  SvaraRadera
 19. Eva, då är vi ungefär lika gamla??

  SvaraRadera
 20. Hipp.
  Vet inte hur oöverens vi är. Men jag tycker (faktiskt) vi kan ifrågasätta tillväxtidealet helt och hållet. Vi är biologiska varelser. En 200.000 år gammal konstruktion. Med vissa behov. Olika beroende på ålder och personlighet. I det här totala tillväxttänkandet som råder (som inte bara innefattar ekonomisk tillväxt utan i din vidare bemärkelse) skall vi övertygas om att dessa behov hela tiden ökar. Jag tror inte det. Släpper man det tänket blir det uppenbart att det som verkligen betyder något är väldigt konstant över tiden. Att finnas till för sina barn, att ingå i en naturlig gemenskap osv. Det här hindrar inte alls att man får utlopp för mänsklig påhittighet och kreativitet. Men säg för den skull inte att vi har behov av tillväxt.
  Anders O
  Jag tror tyvärr vi är väldigt oöverens. Att människan redan för 100.00 år levde i en föreställning om "en egen tillvaro efter eget huvud" är knappast sant. Medvetande i dagens betydelse har inte mer än några tusen år på nacken. (Tor Nörretranders "Märk världen" ger god inblick i det ämnet).
  Det känns tungt när du skriver att vetenskapen är räddningen. Jag tror det i så oändligt mycket högre grad handlar om attityd, inställning, mognad. Sök inåt istället för utåt.
  Visst. Matriell standard (inte tillväxt!) betyder mycket för livskvalite.. Men bara till en viss gräns. Man blir inte mer än mätt som Tomas Hylland brukar säga.

  SvaraRadera
 21. Eric
  Vi får fortsätta på alla möjliga spår!

  SvaraRadera
 22. Vi har nu en helt otyglad avveckling av vår hemplanet. Tre vilda hästar stog i min trädgård.
  Jag kan ännu inte förklara, en häst sprang, när jag öppnade dörren.
  Jag förstår att det handlar om att ta något slags ansvar, att rida sina springare, men än så länge förstår jag inte bättre.
  Tänk om en grupp pensionärer skulle ta sina drömmar på allvar. Då skulle saker kunna hända!

  SvaraRadera
 23. Att spela pajas, får man bjuda på!

  SvaraRadera
 24. Jag tycker väldigt mycket om såna här enkla pedagogiska uppställningar som visar på absurditeten när det gäller tillväxt. Och i min dagdröm ser jag framför mig riksdagssalen full av riksdagsledamöter som sitter och skruvar på sig och svär irriterat för att de har tvingats sitta inlåsna i salen och betrakta siffrorna under hela 3 lååånga minuter.
  Frågan är väl om människor i dagens moderna KUNSKAPSsamhälle (kunskap som t ex förmåga att kunna försörja sig själv genom odling av mat är ej medräknad) verkligen ids att räkna så här långt? Eller blir de uttråkade och förbannade redan efter att de kommit till raden "32 boxar efter..."?
  Sorry, jag var lite gnällig o sur idag. Menmen...

  SvaraRadera
 25. Allt ifrågasatt!fre apr. 10, 12:28:00 fm

  Gnällig? det är bara förordet till vad jag är! Jag tror att människan har anpassat sig till våld och en snabb förbrukning av ändliga resurser. Lösningen kanske blir våld och en oändligt lång mental och fysisk anpassning till att samvara med kretsloppsresurserna. Vi bör rusta oss för det värsta och sträva efter det bästa! Det sista som övergav mig var optimismen. Hur gör jag nu då!
  Jesus var Guds son på Roms villkor!

  SvaraRadera
 26. Oj.
  Efter ett tag av denna ständiga tillväxt borde vi komma till en punkt då ökat tillväxt blir helt onödig och rentav kontraproduktiv.

  Den punkten har vi redan nått.

  SvaraRadera
 27. Neoliberal Agendasön apr. 19, 02:32:00 em

  Kul att du äntligen har förstått hur viktigt tillväxt är, ökar tillväxten med ett par procentenheter/år så blir det stor effekt efter några årtionden.

  För 150 år sedan jobbade 80% av befolkningen långa dagar inom jordbruket, men ändå var det många som svalt, medan idag jobbar mindre än 2% och vi har mat i överflöd. Övriga personer i ekonomin jobbar med att producera andra varor/tjänster samtidigt som arbetstiden har kunnat kortats.

  Länge leve tillväxten!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.