onsdag 18 mars 2009

Kriminaldrama blev en av de stora svenska romanerna

Gillar du de stora ryska berättarna? I så fall kan jag tipsa om en roman som heter Vinden vände bladen.

Har du inte hört talas om den kan det bero på att den är skriven av en svensk författarinna som valt att låta två kvinnor vara centrala gestalter i romanen.

"Min avsikt var att skriva en roman från sekelskiftet om en banvakt som hette Värdig och som mot Statens järnvägars ledning kämpade för den lägre personalens rätt att organisera sig och tvinga fram anständiga anställningsvillkor", berättade Elin Wägner om denna bok.

Men det blev så mycket mer! Det blev ett kriminaldrama, omfattande över tusen år, baserad på flera verkliga händelser. En av svensk litteratur riktigt stora romaner.


Banvakten Värdig hade sett hur hög och låg SJ-personal på stal material som skulle användas för banans underhåll. En dag inträffade en allvarlig olycka på grund av att de ruttna sliprarna inte blivit utbytta. Banvakten tog då kontakt med en advokat för att ge offentlighet åt det som skett. Men han kom aldrig tillbaka. Han hittades massakrerad på sin dressin.

Polisförhören antydde att han varit onykter då olyckan inträffat, att han somnat på rälsen. Men hans änka och barn var övertygade om att han blivit röjd ur vägen därför att han visste för mycket. De överlämnade allt material - polisförhör etc - till Elin Wägner, som spann sin roman kring två släkter med början hos tillfångatagna karoliner i Sibirien till det upplösningen av det aktuella kriminaldramat.

I Svensk Litteraturskrift från 1948 avslöjar Elin Wägner hur boken kom till. Här finns hela artikeln!

Och här är min recension av själva boken.

7 kommentarer:

  1. Bra liknelse med de stroa ryska författarna! Detta är en av de få svenska böcker som håller den klassen, såcäl vad gäller moraliska dilemman som omfång och berättarkonst.
    Bea

    SvaraRadera
  2. "Vinden vände bladen" rekommenderas å det allra varmaste!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt att du lagt in så många undangömda texter på Wägner-sidan.
    Wägner-fan

    SvaraRadera
  4. Känns som man missat något i sin uppfostran.
    Får väl ta några veckor ledig för EW-studier.

    SvaraRadera
  5. Hurrar också för alla dolda Wägner-sidor som kommer fram! Mycket bra blogg. Är Wägnerstatyn på gång Birger? Och var ska den stå? Hedersplats i alla städer?

    SvaraRadera
  6. Tutti Frutti får man väl säga om denna kulturella MIX av rockńŕoll och finkultur...

    SvaraRadera
  7. Anonym som undrar om statyerna: Omröstningen är inte klar än, när vet jag inte. Och därifrån till staty kan det nog vara långt...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.