lördag 7 mars 2009

Alla barn i början...

Även ledamöter i Svenska Akademien måste börja någon gång. Elin Wägner gjorde sin offentliga debut i Folkskolans Barntidning 1896. Hon var 13 år och det var ett år kvar tills hon skulle hamna i skräck; en grupp adventister hade kommit på besök och berättat att den yttersta domen var i antågande.

Hon hade lyssnat noga på de vuxnas spådomar om att såväl ryssen och koleran var i antågande. Till detta kom nu yttersta domen. Hon svalde budskapet om denna lika motståndslöst som koleradropparna som hon fick på en sockerbit. Koleran kom inte, ryssen kom inte, men det tusenåriga riket var mycket nära. Guds vrede skulle hon inte komma undan, för hon tillhörde ju herrskapsklassen...

Men det är en annan berättelse.

Här är Elin Wägners första uppsats.

Hennes sista arbete finns här. Och analys av hennes absoluta testamente, där hon vävde samman kvinnors rätt, miljö och fred till en ideologisk väv finns här.

3 kommentarer:

  1. Jättefin Elin Wägnerblogg du har!

    SvaraRadera
  2. Ja! Jag håller med. Läser på den lite då och då och läser om Väckarklocka ung. vartannat år. Viktigaste boken oxå i mitt liv. I somras hittade jag ett signerat ex i ett antikvariat i en liten by utanför Falun. Det var stort!

    SvaraRadera
  3. Ja du Birger. Jag hör gamla kufar berätta om hur de blev skrämda med Jesus' återkomst. Jag har visserligen tänkt att trodde man inte på Gud var det väl inget man var rädd för och trodde man på Gud var det väl mest roligt att Jesus skulle komma tillbaka? Men OK, uppjagad och skrämd av sadistiskt nit kan man förstås bli utan att tro "på allvar".

    Ungefär som jag och barnen i min generation blev skrämda av vuxenvärlden med Stjärnornas krig, kärnvapen och utplåning.

    Och som barnen idag blir skrämda med "The Day after Tomorrow", med klimatkatastrofer och undergång.

    Varje generation har sitt ;). Men observera att man inte i någondera fallet kan avfärda en varning bara för att några profeter "spelare över" och verkar GILLA att skrämma människor.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.