onsdag 5 november 2008

Så har begreppet "svart" använts

Så är då American Idol 2008 över. Vinnare korad. Ledaren är utsedd. Berättelsen om Den Förste Svarta Kandidaten slutade lyckligt.

Hur är det egentligen med ordet
svart, som ju används i Sverige mer genomgående än orden afroamerikan, färgad eller något annat? Historien kring begreppen ser ut så här:

Efter inbördeskriget och en bit in på 1900-talet användes termen färgad (colored). Den svarta medborgarrättsrörelsen under 50-talet, med ledare som Martin Luther King, föredrog ordet Negro. När rörelsen radikaliserades på 1960-talet började man använda ordet Black, som ju bland annat förekom i Black is beautiful och Black Power.

Under 70-talet började man uppfatta begreppet "svart" som negativt, och termen Afro-American myntades. Under 1980-talet ersattes den med African-American. I slutet av 90-talet började man plocka bort bindestrecket med hänvisning till att ingen ville vara en "bindestrecksamerikan" (a hyphenated American) , således blev det korrekt att använda begreppet African American.

Snart räcker det förhoppningsvis med American.

Bilden föreställer Jesse Jackson, hans tal och hans retorik gav mig under många år rysningar av entusiasm. Snodde, under mina år som politiker, en hel del retoriska bilder från honom, vilka säger jag inte. Men han har bland annat formulerat följande: Hotet är stort, men hoppet är större. Det är bättre med bra skolor idag, än med dåliga fängelser imorgon.

18 kommentarer:

  1. Birger, Obama är inte svart. Han är mulatt. Hur kan det komma sig att nästan alla inom medievärlden säger att han är svart? Man kunde ju då lika gärna säga att han är vit, eftersom hans mor är vit.

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt 09:41.
    Media som är den som sätter dagordningen har bestämt att det är finare att säga svart än mulatt.
    Och politiker, både nuvarande och fd gör allt för att vara PK.
    Så får vi innerligt hoppas att Obama inte blivit president enbart på grund av sin hudfärg utan på grund av det som finns längst upp.

    SvaraRadera
  3. Och så kan vi konstatera att de grönas kandidat fick 0,1 procent av rösterna. Framtidsparti?

    SvaraRadera
  4. Jag gillar egentligen inte att svara på kommentarer som saknar avsändare, genom ett namn eller så.

    Men, till Anonym 09:41 vill jag ändå betona att jag nog inte någon gång (tror jag) skrivit om Obama som svart. Jag har konsekvent, det är i alla fall meningen, skrivit Berättelsen Om Den Förste Svarte Presidentkandidaten. För det är en berättelse, som ställts mot andra berättelser, i detta presidentval.

    SvaraRadera
  5. Mulatt är ett ord som knappast används.

    Men i princip är det ju rätt, Obama är inte mer svart än vit.

    Att amerikanerna hellre säger african amerikan kommer väl av att de vill komma bort från den gamla rasistiska föreställningen att minsta lilla svarta blod i dig (farmors mormor...) gör dig till en svart. En svart med en förfäder som är vit kallas ju aldrig vit.

    Dessutom sade någon på holländsk TV att 2050 kommer vita att vara i minoritet i USA (vad man nu menar med vit...). Men vad spelar det för roll. Det räcker med att vara American.

    Men jag tycker det är fascinerande att USA har valt en president som har en "vit" amerikansk mamma och en "svart" afrikansk pappa.
    Med tanke på att i början av det årtionde då både jag och Obama föddes hade "svarta" inte rösträtt i USA. Det är inte så förfärligt länge sedan...
    Jag förstår att Jesse Jackson lipade av glädje i morse.

    SvaraRadera
  6. Hur fan vet du allt?
    "Anonym"

    SvaraRadera
  7. Vet någon, vad/vem/vilka som bestämmer PK?

    N.

    SvaraRadera
  8. Ja N, till allas vår glädje så är det iallafall inte du.

    Varför är "anonym" så intresserad av att klassificera Obama som mulatt, svart, vit eller kines? Jag antar att du är samma anonym som varit inne på det här spåret i andra kommentarer också. Kan du inte bestämma dig om du gillar karln om du inte vet vilken "kategori" han tillhör?


    /PELLE

    SvaraRadera
  9. Pelle!

    Jag bryr mig inte om ifall presidenten är svart, vit, röd, blå, grön eller gul. Jag bara retar mig på att man kallar honom svart. Han är ju precis lika mycket vit, eller hur? Av vilken anledning kallar man honom svart? Varför är detta så viktigt?

    SvaraRadera
  10. Det är tydligen finare att vara svart än vit

    SvaraRadera
  11. Nu gläds förmodligen en majoritet svenskar över Obamas seger.

    Vad skulle Sveriges monarkister, som också sägs vara i majoritet, tycka, ifall USA stiftade en lag som, likt den svenska, skulle reservera stadschefsjobbet åt en viss släkt?

    N.

    SvaraRadera
  12. Ja, om man gjorde det amerikanska statschefsjobbet lika symboliskt som i Sverige (där knappt ens uttalanden om vargjakt och barnporr godkänns) skulle jag gladeligen reservera det åt släkten Bush eller Clinton. Ärftlighet inom en släkt - utan miljardkampanjer vart fjärde år - är ju ett sätt att garantera att även sådana som är ännu mer puckade än George W (dom finns, säkert även inom släkten Bush) får en chans att agera galjonsfigur. Mer representativa för folket, alltså, än dessa supermediala, verbala (jodå, även George W är faktiskt det!) och slimmade - hur ska en vanlig tjockis kunna bli president? - presidentkandidater.

    Men givetvis ska det röstas om systemet först - precis som vi i Sverige för länge sedan borde ha haft en folkomröstning om kungahuset. Resultatet är ju givet på förhand (det är väl därför inte ens republikanerna driver det) men rätt ska vara rätt.

    SvaraRadera
  13. Förtydligande: Resultatet är givet på förhand i både en amerikansk folkomröstning om släkten Bush som statschefer (NEJ!) och i en svensk folkomröstning om kungahuset (JA!). Därför driver varken de svenska republikanerna (anti-monarkisterna) eller de amerikanska republikanerna (dom där som inte är demokrater?) kravet på sådana folkomröstningar.

    SvaraRadera
  14. En folkomröstning om monrkin i Sverige måste förstås föregås av kampanjer, debatter, studiecirklar och statlig neutral upplysning. Republikanerna måste få lika mycket programtid i medierna som monarkisterna.

    En gissning är, att efter en sådan process blir styrkeförhållandet ett annat än nu. Till republikens favör.

    SvaraRadera
  15. Pelle här ovan är ju riktigt rolig.

    Men, Pelle, du kan inte vara tvärsäker på att du talar för alla.

    Förresten så vet ju var och en, att det är just Pelle som bestämmer vad som är jourhavande PK.

    SvaraRadera
  16. Såg någonstans att Obama heter Hussein som mellannamn.
    Är det någon annan bloggläsare som hört detta?

    SvaraRadera
  17. Att diskutera monarki eller republik i Sverige är överspelat.
    Vår beslutanderätt är överlåten till Bryssel, och nu tycker ju även mp att detta är rätt och riktigt.
    Allt prat om möjlighet att påverka är just prat.
    Vad bryr sig en stor sammanslutning om flera hundra miljoner om vad ett litet land på
    9 miljoner tycker?
    Detta förstår varje tänkande människa.

    SvaraRadera
  18. Europas Förenta Stater, USE, kommer alltså att få ett presidentämbete? Eller, vad menar 08:57?

    I så fall skulle monarkerna få ställa sig i a-kassekön. Men vår kung kanske inte är med i någon a-kassa? Tur för honom, att Socialen finns.

    Till demokratin hör ju majoritetsbeslut. Alltså kan denna modell missgynna Sverige och andra "randfolk" i en superstat som USE.

    För övrigt har Republikanska föreningen kongress den 15 november. www.repf.se

    N.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.