måndag 30 juni 2008

Kd:s riskting... f´låt: riksting

Ett parti utan själ? Kan det möjligen vara den bästa beteckningen på det kristdemokratiska partiet modell 2008?

Partiets häpnadsväckande fräckhet saknar motstycke i svensk politik: att i valrörelsen lura till sig väljare på löftet om sänkt bensinskatt, sedan glatt erkänna att "det var ju valrörelse", därefter lika glatt utropa att man vill ha högre bensinskatt...

Vad är egentligen politik för ett sådant parti? Inte har det med etik och moral att göra i alla fall. Snarare med Kiviks marknad.
I själva verket kan man ha fått så många röster från bensinkramande gråsossar så att Alliansen vann valet.

Vad värre: Kd anser, som enda parti, att barn blir till i det ögonblick då spermien möter ägget. Att avveckla detta liv är då, per definition, mord. Att i sitt partiprogram förorda en lagstiftning som tillåter det man uppfattar som mord ter sig för mig som det mest makabra man kan tänka sig.

När de övriga partiledarna från Alliansen dyker upp på kd:s riksstämma är det med breda leenden, och hurtiga utrop. Men i syfta att låta leendet förvandlas till öppet gap så fort man kommer i slutna rum, så man kan svälja sin lille obskyra kollega. Eller pressa ur varje ideologisk tanke ur det parti som mer än de flesta partier grundades på en djupt genomtänkt värdegrund. Det lustiga är att partiledningen låter det ske, är jakten på statsrådsposter, värda så mycket? Försöken att göra skämtet med fastighetsskatten - åtskilliga där jag bor kommer att betala högre skatt efter kd:s "framgångar" - till bevis på sin förmåga att avveckla skatten känns bisarrt.

När det gäller samkönade äktenskap så slingrar man sig som maskar. Skälet till att man ogillar detta är att man tror att Gud skulle ogilla detta, att det står i Bibeln. Men det vågar man inte säga. Istället hittar man på tusen och ett svepskäl. Så fegt!

Stå för det ni tycker! Om nu en stor majoritet av oss andra tycker att ni är fnoskiga så får ni ta det. Står ni inte för vad ni tycker ens i era egna kärnfrågor - för det kan väl inte vara att sälja ut Stockholmsbörsen som är den stora ideologiska frågan? - är ni ju fullkomligt meningslösa på den politiska kartan.

Förresten: kd besöt på sitt riksting att någon form av kompensation till glesbygd skall utgå för höjd bensinskatt - förslag till detta, med analyser och uträkningar, finns sedan ett tiotal år redan i miljöpartiets program, så det är bara att ta efter.
Och för mp kan det nog vara lärorikt att följa kd:s öde som litet regeringsparti i en koalition där andra dominerar.

7 kommentarer:

  1. Sissta skakningarna från ett miljlöparti som känner sig omkört? Jaja du fick ju ca 50 % av texten rätt i alla fall...

    SvaraRadera
  2. Idag var det ord och inga visor, minsann! Birger skriver så det osar, och det har han rätt till, ty maken på fräck politik (kd) får man leta efter. Men den som letar, han finner deras make.

    Ty "Ja till EU"-lägret var nog en parallell ifråga om lurendrejeri. Med falska förespeglingar lyckades de, med en hårsmån, få vågskålen i folkomröstningen att tippa över
    till ja-sidans favör.

    Med tiden kom så Mp:s språkrör och belönade skojarna, genom att ansluta sig till deras läger. Kd är alltså inte ensamma i politikens "Kiviks marknad".

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  3. Nå, tror du verkligen att kd vann några röster på löftet om sänkt bensinskatt? Jag vet åtminstone en röst som de förlorade pga det.

    Att Wijkman nu får större inflytande i partiet är ju alldeles utmärkt!

    SvaraRadera
  4. Medan Kd dröjer kvar i skalmejan, kommer en tanke om gudsbegreppet. Detta heta, ja explosiva, ämne blir väl aldrig färdigventilerat. Men är det egentligen så viktigt, i det här sammanhanget, om man tror på en gud (eller ett antal gudar) å ena sidan, och ett tomt rum, å den andra? Religiositet kontra ateism, är det detta som är den största frågan?

    Vore det inte mer fruktsamt att samtala om tron (här: förvissningen) på en andlig dimension, alltså en fysiskt osynlig värld?

    Ber därför få ställa frågan: Är det möjligt att bejaka en andlig värld, utan att tro på en/flera gud/ar? Kan man alltså vara ateist och samtidigt erkänna andligheten?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  5. Tänk om du kunde använda din helt fantastiska energi till någonting konstruktivt, Birger Schlaug! I stället ägnar du dig åt ett evigt kritiserande av än det ena än det andra. Vad i hela fridens namn uppnår du därmed??? Vad är det för behov hos dig som därmed tillfredsställs???

    SvaraRadera
  6. Den som tror, att Birger bara ägnar sig åt samhällskritik, vet inte ett smack om Birgers otaliga andra sidor. Man kan faktiskt börja med att flytta blicken lite åt vänster, exempelvis. Där hittar man bland annat en bild på boken om Elvis. Sen kan man ägna en tanke åt en annan storhet i den spalten, Elin Wägner. Och utan bloggens högra sida med konstruktiv samhällsanalys från Birgers penna, vore allt tillvaron något fattigare. Tack, Birger!

    SvaraRadera
  7. Hur får man tag på det där förslaget, med beräkningar och analyser, på hur glesbygd kan kompenseras för höjd bensinskatt? Jag tycker det är en bra idé, och har själv argumenterat för det - men utan att veta att Mp haft förslaget i sitt program.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.