onsdag 23 april 2008

Tre Berättelser slåss om makten...

American Idol 2009 går vidare. Berättelsen om Den Första Svarta Kandidaten som kan bli president ställs mot Berättelsen Om Den Första Kvinnan som kan bli president. Vinnaren av detta slag ställs mot berättelsen om Mannen Som Varit Torterad Krigsfånge, John McCain.

Sedan blir det mesta sig likt. Den största besvikelsen, hos miljoner unga amerikaner som inte förstått politikens villkor, lär det bli om Obama vinner. Härlig retorik, men en retorik där lyssnaren kan lägga in så mycket av sina egna föreställningar att besvikelserna inte kommer att utebli.
Kanske är det ändå bäst att han vinner, besvikelserna kanske kan bli första steget för att krossa det absurda tvåpartisystem som råder i USA. En gnutta framtida hopp för De gröna, där Cynthia McKinney, som har lämnat demokraterna, ställer upp som presidentkandidat. Hennes hemsida hittar du här. Hon är berättelsen om Den Första Färgade Kvinnan som ställer upp som grön presidentkandidat.

13 kommentarer:

  1. Det är enligt min mening bättre med tvåpartisystem än med exempelvis den politiska röra som finns i Sverige. Även vi går mot tvåpartisystem - mp, v och s är ett vänsterblock, allianspartierna ett högerblock. När vi i dag går till valurnan röstar vi på det parti vi gillar bäst. Men EFTER valet gör partierna upp bakom ryggen på dig. Vad som kommer ut härav vet ingen på förhand. Så har det fungerat med miljöpartiet i många val. En röst på det opålitliga partiet är en röst på... vad? EFTER valet kan ju miljöpartiet göra upp antingen med vänsterpartierna eller med de borgerliga partierna, eftersom miljöpartiet ideologiskt inte hör hemma på någon av de kanterna utan i stället kallar sig GRÖNA... Man lurar alltså väljarna att köpa grisen i säcken.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det svenska systemet som det i praktiken ser ut i dag är den bästa kompromissen som finns.

    Å ena sidan har vi ett tvåpartisystem, alliansen vs. SVaMp, å andra sidan har vi ett flerpartisystem där man som väljare kan vikta om maktbalansen inom de båda blocken för att på bästa sätt uppfylla sina egna preferenser.

    Det man borde göra är att öka och tydliggöra V och Mp's regeringsansvar när deras sida vinner. Antingen genom att de inte som vanligt beter sig som madrasser utan faktiskt vägrar allt som inte innebär regeringstaburetter, eller genom att man kräver att en majoritet av riksdagen ska rösta för en regering för att den ska tillträda, istället för att som nu endast kräva att en majoritet inte ska rösta mot den.

    Sen när Sd antagligen kommer in 2010 kommer det bli ett fantastistkt underhållande kaos. Man kommer ju inte ifrån att för oss som inte gillar hockey och tjurfäktning är politiken den bästa blodsporten. :)

    SvaraRadera
  3. anita s:

    Det finns för- och nackdelar med alla representativa valsystem. Inget uppfyller helt kraven på att vara demokratiska och frågan är om det går att åstadkomma något sådant. Jag tycker det svenska systemet är bättre, eftersom det tydligare avspeglar folkets faktiska åsikter. I USA är det väldigt många som inte har en kandidat att rösta på överhuvudtaget och det är en bidragande faktor till det extremt låga valdeltagandet. Vidare är det så att alla kandidater har sina egna valplattformar som kan skilja sig ganska mycket även inom partierna. Detta gör det ganska rörigt och det blir väldigt personfixerat.

    Sen är det väl även i USA så att man inte riktigt vet vad man får. Väljarna blir nog inte alltid nöjda med resultatet i ett tvåpartisystem heller...

    SvaraRadera
  4. Din gröna presidentkandidat har väl ett ganska tvivelaktigt förflutet, hur var det med hennes inställning till terrordådet mot de två tornen??

    SvaraRadera
  5. Riktar Cynthia McKinney speciellt till små barn?

    SvaraRadera
  6. Nej, hon riktar sig till boende i USA...

    SvaraRadera
  7. niklas:

    Ha i åtanke att det flerpartisystem vi har med minoritetskoalitioner är en spegelbild på hur små stater ser ut(oftast), det är en väg vi valt för flera decenier sen och som speglar vår koordinerade marknad system till skillnad mot US,England etc som är stater som är betydligt mer liberalt uppbyggda..

    Sluta kritisera hur systemen ser ut, de kommer ändras men inte så radikalt som vissa vissa förutspår, se hellre till att de politiska systemen fungerar i bästa mån utifrån sina egna ramar/villkor.

    SvaraRadera
  8. GRÖN kandidat kan vem som helst vara som håller sig på jorden. Sedan avtar färgen avta ju längre upp i hierarkin man själv väljer sig att befinna sig. Jag gillar modellen, grön svart kvinnna.Den "garanterar" att hon är en klar motpol till den traditionella amerikanska modellen.
    Ingen risk att hon är ett hot mot JIm Mcain som tillhör motsatsen. MEN hon är ett ALTERNATIV för dem som tror något annat.

    SvaraRadera
  9. Marknaden styr!
    Girigheten styr!
    Anpassningen styr!
    Vi sitter i släpvagnen
    och låtsas vara demokrater.
    Hörde en knappnål falla och drabba.
    Luften PYYYSER ur USA.
    Jag som är obegriplig.

    SvaraRadera
  10. Jag tror Leonora B. Fulani var först.
    http://www.guide2womenleaders.com/Candidates1870.htm

    SvaraRadera
  11. Leonora B. Fulani rerpesenterade inte de gröna utan American New Alliance Party.

    SvaraRadera
  12. McKinney är definitivt dödsstöten för de gröna. Hon är mycket mer aktivist för svartas rättigheter än för miljön. Hon har en etablerad rasiststämpel och framstår som lite lätt galen. Att hon skulle öka miljömedvenheten i USA är tyvärr uteslutet.

    SvaraRadera
  13. Ett sätt att berätta jordens historia är att utgå från vad som är hälsosamt för Jorden, människorna och framtiden vilket då i Aktuellt och Rapport skulle innebära att man utgår från en önskvärd framtid, när man Rapporterar om Aktuella händelser eller skeenden!
    Grön filosof

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.