lördag 29 mars 2008

Röster

En gudomlig sångröst har ett eget språk, ett språk alla kan förstå utan att förstå ett enda ord. En gudomlig röst litar man på oavsett om den sjunger jazz, gospel, blues, soul, opera eller rock.

Den
bär med sig drömmar, smärta och längtan. Kärlek, vrede och saknad. Den kan bära allt. Mahalia Jackson, Édith Piaf, Aretha Franklin …

Eller varför
inte Lucinda Williams som med sin spruckna röst låter spänningen mellan rock, country och blues förvandlas till något nästan heligt. Eller mannen på terrassen som fick blodet att sjuda och tårarna att rinna.


Det här var ett utdrag ur boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac. Mannen på terassen låter så här i en kortversion för dig som inte pallar operasångare mer än 28 sekunder, klicka här.

För dig som blev tagen är det bara att gå vidare:



Om Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac kan du läsa här.
Jussi Björlingmuseet hittar du här.

33 kommentarer:

  1. Skillnaden på Hans å Greta å jesus?

    SvaraRadera
  2. Tack Jussi för denna underbara start på dagen! Tack Birger för din medhjälp, så dessa sköna toner hittade vägen till öronen våra!

    Osökt kommer nu tanken in på det gudomliga. Många är vi som söker bevis för existensen av en högre intelligens, även kallad Intelligent design, Allmakten, Gud etc. Men vi hittar ingen, och blir då lätt ateister. Men, tänk om vi har sökt på fel sätt och på fel ställe? Gud låter sig nog inte stoppas ner i ett provrör på labbet. Men såväl provröret som labbet ingår möjligen i gudsplanen, eller hur man nu ska formulera sig.

    Oavsett hur alltet hänger ihop, så fick alltså min ande/själ en härlig resa upp i skyn, medelst Jussi som pilot och Birger som konduktör ;-) Tack!

    Nyfiken grön

    SvaraRadera
  3. Tjena Birger. Det var ju mastigt. Gillar inte opera och sånt, håller mig till alla annat, men Björlings stämma var nästa läskigt bra. Du har väl rätt i att det hänger på rösten.
    Mikke

    SvaraRadera
  4. Jävlar va häftigt! Ryser, lyssna på slutet när mannen drar på så jag fick tårar i ögonen. Ska ladda hem.

    SvaraRadera
  5. Elvis, van Morrison och Jussi Bjorling. Brett register, Birre!
    Maureen, Californien

    SvaraRadera
  6. Birre, var kan man få tag på sådana CD:n?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  7. Vackert!
    Men om en utvecklingsfobi som din hade fått råda, hade det i dag inte varit möjligt att lyssna på Jussi Björling. Har du tänkt på det?

    SvaraRadera
  8. Mig veterligen känner inga gröna utvecklingsfobi för vindkraft, bränsleceller, solceller, kultur eller att ta livet på större allvar än att göra shopping till livets högsta värde. Är det bara konsumtion som är utveckling, eller???

    SvaraRadera
  9. Anonym 13.27 avser antagligen utvecklingen av ljudåtergivnings-tekniken. Om den måste vara industrimässig, så följer väl en del miljösargande inslag, t.ex. petrokemi för att framställa plasten i CD:na. Säkert annat elände också. Eller hur, Birger?

    SvaraRadera
  10. Svar till Anna:

    Även vindkraft osv innebär konsumtion och ekonomisk tillväxt. Hur tror du utvecklingen fortgår - med planekonomi? Och vem ska bestämma vad som får konsumeras? Din filosofi leder till grön fascism!!!

    SvaraRadera
  11. Kul att ni gillar Jussi. Den här inspelnignen av ND är nog den bästa som någonsin gjorts - vågar påstå att den är skyhögt bättre än alla andra inspelningar av alla andra artister.

    Gröna tankar: länka till Jussi Björlingmuseet - du hittar länken längst ner på mitt blogginlägg.

    13:27 - Utvecklingsfobi? Inte alls. Tvärtom. Det är avveckling jag ogillar.


    Anonym 17:55 - Fårstår inte varför du blandar in planekonmi i debatten. Det som driver tillväxten idag är konsumtion, det är därför samhället totalt satsar näramre 50 miljarder kronor varje år i reklam, som är en livsstilspropaganda där värderingen är köp, köp, äg, var inte nöjd.

    Aldrig tidigare i historien har så mycket resurser som idag satsas på propaganda. Faktiskt. Det lustiga är att så många, som sitter mitt i detta, inte ser det. Mankan tycka att det är bra, man kan tycka att det är dåligt - men att inte se det är värre...

    SvaraRadera
  12. Herregud va läckert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mona

    SvaraRadera
  13. Du kör ju med DIN livsstilspropaganda, Birger! Är den bättre? Nix! Utvecklingen skulle stoppas och därmed skulle du framkalla ett enormt lidande och en enorm miljöförstörelse. Alla icke utvecklade samhällen förstör miljön, redan vikingarna gjorde det.
    50 miljarder - i förhållande till vaddå? Säger alltså ingenting!
    Planekonomi blir det väl om DU ska bestämma vad folk ska konsumera.
    Nej, låt människorna själva få välja som i dag. De som tröttnar på att konsumera kan göra annat. De som vill konsumera får göra det. Vi får definitivt ett bättre samhälle med större tolerans. Det är individen som ska välja, inte livsstilsprofeter med utopiska ideal (vilka förr eller senare slutar i tyranni).

    SvaraRadera
  14. Visst har jussi fin röst men tacka vet jag Elvis och IIDivo...

    SvaraRadera
  15. Kloker har inte fattat att det är en jävla skillnad på en som bloggar, dit folk söker sig, och 50 miljarder kronors satsning per år på reklam runt hela våra liv, från vaggan till graven, från morgonradion till kvällsblaskan och teverkanalerna. Köpfrid, säger jag bara. Frid!
    Bugger

    SvaraRadera
  16. Värlen behöver en planmässig anpassning, håll nu i er, därför att detta har en MODERAT författare skrivit. Sven Fagerberg hette han. Han gjorde det i sin bok: "Resan till jorden". Oändlig tillväxt på ett begränsat klot är omöjligt, korkat, förödande, välj själv?
    Han beskrev hur flugor i ett begränsamt utrymme förökar sig tills syret tar slut och alla dör, med flera ex. Han beskrev också ett barns utveckling där viktökningen tar fart, för att i artonårsåldern plana ut. Oändlig viktökning skulle bli grotesk.
    Han ger oss tips, för vårt eget bästa. Denna typ av tillväxt, med ränta på ränta, när det gäller ekonomi, konsumtion av olja, förbrukning av metaller, ökning av antalet människor, uppvärmning av jorden - borde omedelbart böjas av mot ett jämviktsläge för att begränsa kommande katastrofer och så småningsom lära oss att leva på jordens villkor!

    Jag talar för många döva öron, men fortsätter ändå!

    Kan ATLAS vara en lämplig signatur?

    SvaraRadera
  17. Vaknade och kände mig på humor.
    Jesus frågade mig.
    Vem är GUD?
    Det är ett överlägset förnuft som uppenbarar sig i världen.
    Då sade Jesus. Då måste det ju vara Du!
    Jag log vänligt och somnade om.
    GUD

    SvaraRadera
  18. Atlas har väldigt rätt i sin filosofi. När något är färdigväxt, då måste tillväxten plana ut, annars uppstår ju ett sjukligt tillstånd. Därefter är det återväxt som gäller. Däremot tycks vår andliga standard behöva växa till sig avsevärt mer än idag. Eller?

    Nyfiken grön.

    SvaraRadera
  19. Det tre tenorerna kan alla lägga av!!! Eller inse sina begränsningar jämfört med den här snubben. Svensk???
    Hanna och Olle

    SvaraRadera
  20. Bugger skriver:
    "Kloker har inte fattat att det är en jävla skillnad på en som bloggar, dit folk söker sig, och 50 miljarder kronors satsning per år på reklam runt hela våra liv, från vaggan till graven, från morgonradion till kvällsblaskan och teverkanalerna. Köpfrid, säger jag bara. Frid!"

    Väx upp och styr ditt eget liv, äntligen! Skyll inte på reklam, kommers och livsstilspropaganda. Du, ingen annan, har ansvaret för ditt liv!

    SvaraRadera
  21. Svar till Anonym 00:09

    När Sven Fagerbergs bok kom ut, 1972, pågick en intensiv debatt om "tillväxtens gränser". Den tidens alarmister var ännu mer högljudda och fanatiska än de är i dag, klimatfobikerna inräknade (Gore-alarmisterna). Vi behöver inte den debatten i repris, därför att alarmisterna hade fel och har fel. När du skriver att "oändlig tillväxt på ett begränsat klot är omöjligt, korkat, förödande" så har även du fel. Var har du fått den idén ifrån? I ett tillväxtperspektiv är nämligen jorden alls inte begränsad - det ligger i tillväxtens natur att alltid finna vägar för ny tillväxt. Det är ingen enkelriktad process, utan ett oändligt variationsrikt sätt att finna nya lösningar. Så fungerar naturen och så fungerar även det mänskliga samhället. Mångafald, inte enfald.

    SvaraRadera
  22. Om miljökämparnas (skrävlande)motståndare skulle få uppleva hur havets yta, pga den framkallade smältningen av polar-isen, stiger och dränker deras villatomter, skulle de då ändra uppfattning? Ja en del kanske, men inte alla. De mest fanatiska tillväxtkramarna skulle antagligen utropa sitt hat mot de gröna aktivisterna ända till slutet.

    SvaraRadera
  23. Såg ett program med filosofen Von Wright för ett par timmar sedan.
    Det antyddes att människor börjar se, lite vidare i tid och rum nu, än under åttio- och nittiotalet.
    Kan ha med att, TV visar bilder från HELA Jorden.
    Ville sluta lite possitivt.
    Atlas

    SvaraRadera
  24. Till Nyfiken Grön, med anständig andlig standard och er andra.

    M är en riktig människa. För henne gäller: M = A + B + c + d, där
    A = släktet skall överleva
    B = släktet skall mogna
    c = individen skall överleva
    d = individen skall mogna
    De fyra aspekterna finns latenta hos alla. I sämsta fall har vi en minsta människa med endast privategoistiska impulser hörbara i sitt medvetande. Då lyder formeln:
    m = c
    Det begränsade medvetandet kan bara ersättas av ett helhetsspråk, som är i nivå med den aktuella situationen. Inget av de religiösa språk jag känner till fyller detta sistnämda krav. De gjordes för herdar och åkerbrukare.
    Fritt efter: Sven och Penny Fagerberg, ur deras bok.
    Resan till jorden

    SvaraRadera
  25. ska vara Jorden med stort J

    SvaraRadera
  26. Till Anonym 00:14 ett stort tack för den citerade formeln! Låt oss lägga den på minnet.

    Lustigt förresten, att den minsta människan ges koden m, som i (m).

    Atlas, härovan, påstår att förf. är moderat. Är det verkligen sant?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  27. Gröna tankar, du ställer de svåraste frågorna och får vänta en stund!

    Sven Fagerberg och hans dotter Penny satt en gång i ett hörn i en moderat "stuga" och såg ut att vantrivas, kanske var de moderata som människor, ärftligt, men väldigt fria och skapande som konstnärer, hur vågar du tro att jag ska ha rätt svar på svåra frågor?
    Vem är Du som ofta har bra svar!
    Jag var inte Atlas i går, men i dag OK.
    Atlas

    SvaraRadera
  28. Svåra frågor? Jaha, kanske det är det där med att vara moderat och samtidigt miljömedveten, som är det svåra? Ja, jag vet då inte, hur man ska få det hela att gå ihop, och jag begär heller inte att någon annan ska kunna lösa gåtan. Men frågan kan ju ställas retoriskt, för att väcka tankar. Birger nämnde en gång, att 1800-talshögern var aktsam om miljön, om jag minns rätt. I så fall kanske det fortfarande finns en "grön gen" inom (m) även om den f.n. gömmer sig.

    Atlas, ville du veta vem Gröna tankar är? Svar: en vanlig jobbare, hantverkare "emeritus".
    Räcker det?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  29. Det finns grön intelligens, det finns hopp, men det fattas några skolor på HELA jorden. Det fattas något som kan liknas med kamelen och nålsögat, som kan liknas med en högtid när människan blir vuxen sitt liv på jorden.
    Ny religion NÄHÄ!!
    Det är sent, inte skapa panik, dårhuspedagogik har gällt, bli lönsam lille vän, konsummera, alla är anpassade. Alla mina grannar är jordens fiender.
    Kan någon hjälpa mig???
    Under historiens gång har människorna blivit jordens fiender!
    Fysiskt, andligt och psykologiskt.
    Hela hjorden måste få sjukdomsinsikt innan världen kan räddas.
    Va tyx?

    SvaraRadera
  30. Bakom f.n. gömmer sin mellan F och N ett A.

    SvaraRadera
  31. VILKEN RÖST!!!!!!!! Ska köpa cd där detta finns!!!!
    Egon

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.