måndag 10 december 2007

Generande tystnad?

Doris Lessings nobelföreläsning. Var den bra?

I stort sett råder tystnad. Beror det på ointresse? Eller är det en generande tystnad?

Eller bara besvikelse för att hon inte läste lusen av Akademin? Eller inte levde upp till krystade krav på en kvinnlig epiker?

11 kommentarer:

  1. Journalister och andra hade väntat sig en utskåpning av akademin med anledning av sin tidigare kritik och den titel hon valt: Att inte få ett nobelpris. Men Doris lurade oss, levde inte upp till våra förväntningar så vi blev besvikna.

    SvaraRadera
  2. Hennes förläggare läste ju upp hennes text och han gjorde det inte så bra, det fanns sådant som kändes lite obehagligt vad gäller hur bra det var med skolor i svarta Afrika under vitt styre. Hon kanske inte menade något konstigt men det kändes smått rasistiskt de där betoningarna.
    Cid

    SvaraRadera
  3. Länk,länk,länk...
    Var kan jag se/läsa Lessings nobelföreläsning??

    SvaraRadera
  4. Här hittar du det: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1353&a=722654

    SvaraRadera
  5. Tyvärr var den dåligt uppläst, men även om man tar hänsyn till detta, så måste jag säga att jag förväntat mig mer hetta. Jag håller med Cid om att det fanns stråk som smakade mindre bra, men det kan ju också bero på att jag inte har hennes litteratur och värderingar klart för mig.

    SvaraRadera
  6. Lessing är bra - utan att ha läst en bok av henne (ännu)- gamla gummor är viktiga i samhällsdebatten. Men jag har läst HEADING FOR VENUS
    Kolla Gobbabbibliotheket

    SvaraRadera
  7. Tack, för länken.

    Jo, visst kan man säga att Lessing lurade alla. Vi trodde att nu ska hon säga något om "varför jag inte fått nobelpriset tidigare", i stället talade hon om alla potentiella författare runt om i världen som aldrig kommer att skriva en bok, kanske inte ens läsa en.Än mindre få ett pris för sitt skrivande.
    Alla berättelser som finns i muntlig tradition som aldrig kommer att bli nedskrivna, osv.
    Och så kontrade hon med exemplet från den Rika Skolan i England, där eleverna har alla böcker i världen och ändå inte läser...

    Orden om skolor i Rhodesia, kanske var lite olyckliga, och jag ifrågasätter om den hunger efter läsande som tredje världens elever känner verkligen kommer från kolonialismens tid. Håller alltså inte med henne där.
    Kanske är det så att det finns ett inneboende hunger hos alla att läsa och få en utbildning, speciellt om man ser det som en möjlig väg ut ur fattigdom.
    Men har du allt, så dränks du kanske i informationsflödet och slutar att läsa.

    Men Mugabe, och andra diktatorer, har knappast något intresse i att erbjuda sina elever en vettig skolgång och möjlighet att kunna läsa böcker, det skulle ju kunna sätta "griller" i huvudet på dem! Ett bokläsande folk med fri tillgång till böcker måste vara en mardröm för varje diktator.
    Detta säger jag utan att för den skull föredra en skola i det minoritetsstyrda Rhodesia med tveksamma koloniala undervisningmetoder.

    Lessings föreläsning var annars läsvärd tycker jag.Den gamla tanten kan fortfarande uttrycka sig tänkvärt :)

    Men vilka "krystade krav på kvinnliga epiker" finns det, tycker du, Birger?
    Skulle gärna vilja höra om du har några tankar om det.

    SvaraRadera
  8. Krystade krav på att uppträda som den kvinnliga erfarenhetens epiker, vad jag menar med det? Jo, kanske var det inte politiskt korrekt att räkna upp ett antal författare i sitt tal, men låta alla de uppräknade vara män... Kanske borde hon, för att leva upp till akademins beteckning av henne, anlägga ett feministiskt perspektiv på sin berättelse... Kan någon tänka sig att en manlig författare får beteckningen "den manliga erfarenhetens epiker"?

    Lessing har aldrig, mig veterligen, definierat sig själv som feminist. Och nog är det väl så att mången god feminist tyckt att hon svikit. "The Cleft" har väl fått en del sådan kritik, kvinnorna förlorar sin makt genom egen förskyllan...

    Jag tycker nog att hennes text till föreläsningen var en liten besvikelse, men det har man ju rätt att leverera det också, särskilt om förväntningarna här höga...

    SvaraRadera
  9. Nej, något feministiskt perspektiv på berättelsen kunde man inte riktigt se.

    Kanske för att Lessing aldrig har sett sig som feminist så lade hon ett helt annat perspektiv på sin berättelse.
    Kanske för att alla förväntade sig att hon skulle reagera på "den kvinnliga erfarenhetens epiker", så bestämde hon sig för att inte göra det.

    Det var kanske hennes sätt att "ge igen".

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.