måndag 30 april 2007

Hej Kungen, hur känns det att få barnbarn?

Hej Kungen!

Vi har stött på varandra några korta ögonblick så jag tar mig friheten att dua dig. Okej?

Du och Silvia måste uppleva era föräldraroller som något ganska mystiskt. Det måste vara kluvet att både försökt skydda sina barn från exploatering och att uppfostra dem just för att leva ett liv som exploaterade.

Det är ett av alla de demokratiska och moraliska dilemman som monarkin rymmer. Håller du inte med?

Som politiker var jag under mina aktiva år noga med att mina barn inte skulle figurera i medierna i egenskap av barn till politiker. Samma inställning har nästan alla de politiker jag lärt känna. Det skulle kännas som ett övergrepp att låta barnen spela en roll på den offentliga scenen bara för att vinna lite röster. Jag tror att de flesta politiker skulle avsäga sig sitt uppdrag om det skulle leda till att deras barn ständigt blev exponerade eller än värre: exploaterade.

Därför förvånar det mig när kungar och drottningar orkar leva med uppdrag där det ingår att föda barn som skall exploateras. Visserligen inte på grund av fattigdom eller svält, utan på det grundlagsfästa uppdraget att föda upp statschefer. Tycker du att orden "föda upp" låter som en elak gliring från min sida? I så fall har du fel, kungen. Det är så det står i riksdagens betänkanden om monarkins vara.

I näringslivets vokabulär är det ordet "varumärke" som gäller. Varumärket Vicoria kan utnyttjas för att sälja svenska produkter, som kanoner, kylskåp och antidepressiva piller. Kungahuset skall föda upp varumärken. Jag tycker det borde kännas förnedrande, trots all pompa och ståt, snabba båtar och folkets kärlek...

Hur fungerar detta med föräldrarollen? Innebär inte föräldrarollen en inneboende strävan efter att sätta barnen i första hand – även om det innebär försakelser och till och med uppbrott? Något av det värsta man kan tvingas till är väl ändå att låta de egna barnen bli spelpjäser i ens eget uppdrag?

Jag har förstått att du och Silvia försökte värna barnens integritet när de var små. Trots att ni förstås vet att mediernas bevakning av familjens göranden och låtanden utgör den viktigaste delen i monarkins popularitet. Ni vet förstås också att era blivande barnbarn kommer att födas in på denna offentliga scen.

Hur står ni ut med något sådant som far- och morföräldrar? Hur känns det att leva med tanken att en barnbarn skall bli statschef? Utan att det tillfrågas, utan möjlighet att välja bli utsatt för granskning, bedömning och registrering. Det är ju vidrigt! Visserligen står det i svensk grundlag att det är så det skall vara, men jag tror att du, kungen, har all makt i världen att ändra på det där! Du skulle kunna befria Victoria och hennes kommande barn! Vad säger du, kungen?

Det vore hederligt att avveckla monarkin nu när arvtagaren är både uppskattad och begåvad. Då gör vi det av principiella skäl, trots Victoria. Inte på grund av.

Dessutom skulle Victoria ha stora möjligheter, om hon så ville, att bli Sveriges första valda president. Vilket måste vara betydligt mer hedrande än att bli statschef bara för att man legat i rätt livmoder. Eller hur?

Vad är det som gör att inte du, Carl Gustav, pläderar för kungahusets avskaffande? Anser du det vara viktigare att upprätthålla familjen Bernadottes kungaroll än att befria dina blivande barnbarn? Anser du att egen lojalitet med traditioner och grundlag är viktigare än barnbarnens frihet att själva få välja om de vill bli offentliga personer eller inte?

Kanske anser du att dina förfäder skrivit ett moraliskt kontrakt som också gäller i nedstigande led? För inte tror du väl att din familj är av Gud utsedd? Nej, jag tänkte väl det. Upplysningen har ju pågått ett tag... Men så trodde man en gång. Det var till och med invävt i religionen, att lyda överheten, en del av budskapet från prästerna. Gud, kungen och militären. En treninghet, försvarad från predikostolarna.

Och inte tror du väl heller att de bernadottska generna är de gener som är mest lämpade för att bära rollen som statschef i landet Sverige? Nej, självfallet inte. Du är ju upplyst, tror på allas lika värde och, som om nu det skulle vara ett argument, vädrar åsikter när det gäller både miljö och klimat.

Man kan aldrig sätta sig in i andra människors liv och tänkande fullt ut. Men jag tror att du emellanåt funderat på om det är så jäkla kul det här med monarki. Om det är rimligt att ärva posten som statschef, stå över lagen och tvingas uppfostra sina barn i en grundlagsfäst tro...

Så därför vore det väl ändå naturligt att du föreslår att monarkin avskaffas under mottot: Släpp Victoria fri!

13 kommentarer:

 1. Broder Birger! Ett lysande epos, med värme och kärlek till våran kung som må få slippa sina plikter både å egen skull och sina efterkommande. För Sverige -i tiden: släpp bernadotterna fria och låt Svedala avveckla de fördemokratiska inslagen från gången tid.

  SvaraRadera
 2. Sprid texten till alla ni känner! Oslagbart argument!

  SvaraRadera
 3. Grattis på födelsedagen, kungen! Var inte ledsen om du läser det här. Vi är många som gillar dig och Vickan!
  Lena

  SvaraRadera
 4. Det kan inte va kul att fylla en dag när alla är fulla...

  SvaraRadera
 5. Mycket, mycket bra skrivet! Tack! Alla borde få läsa detta!

  SvaraRadera
 6. Vickan for president! Det är hon alldeles säkert en utmärkt kandidat till efter sin förstklassiga utbildning på fina skolor och universitet, praktikplatser på arbetsplatser vi andra bara kan drömma om, grym vana av nätverkande och schysta utlandserfarenheter toppat med UDs diplomatprogram. Ja, jag är bitter över monarkins räksmörgås som gör att jag måste kämpa dubbelt för att möjligen nå ett halvvägs så bra jobb som Vickan - trots liknande utbildning men utan den där exklusiva touchen.

  Jag tror ändå att Vickan är grym. Med sådana erfarenheter är hon självklart både bildad, street smart och kunnig. Klart hon ska bli president.

  SvaraRadera
 7. "Jag tror att de flesta politiker skulle avsäga sig sitt uppdrag om det skulle leda till att deras barn ständigt blev exponerade eller än värre: exploaterade."

  Då borde ni kolla in Nils Bildts blogg. http://neiru.wordpress.com/. Helt tokigt. Jag bloggar om det här: http://linneahaglund.blogspot.com/2007/04/bildts-unge-i-bloggsfren.html

  SvaraRadera
 8. Medan folk går över lik för att få pengar, exponering, ansikten och namn och ungdomar köar för att förnderas i idol, tänks alltså kungen vilja avstå titel, exponering, kändisskap, fjäsk och berömmelse för sin och sina barns skull?
  Mig veterligen hindrar ingen Victoria från att avsäga sig tronen och flytta till Peru.
  Och vem, vem, vem tror att NÅGON i familjen Bernadotte har förutsättningar för större karriärer utanför slottet?

  SvaraRadera
 9. På dom, bara!

  Först Lena A. i DN, sedan du.

  En bra start på dagen, solen skiner över Stockholm.

  Hoppas att gårdagens slagregn var bara en förövning inför en syndaflod senare i dag!

  SvaraRadera
 10. Visst, Birger, som far borde Carl Gustaf tänka som du gör.
  Men han är ju feluppfostrad, dvs så indoktrinerad betr släktens kunglighet att han nog inte kan se det som du gör. Och som jag gör.

  Victoria har ju också indoktrinerats på samma sätt. Så till den grad att hon fick allvarlig aneroxia en tid. Dock borde hon nog försöka tänka lite självständigt, för att rädda både sig själv, Daniel och ev barn.

  Om de inte klarar att fixa ngt hederligt jobb kan de nog leva på avkastningen från Victorias förmögenhet, annars kan väl kungen ge lite bidrag...

  Har en del tankar kring detta här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/det-systematiska-hyckleriet-om-sveriges.html

  SvaraRadera
 11. Visst, han får lov att göra en massa saker som han troligen inte alls har lust att göra. Men han får rejält betalt för det. Vanligt folk måste också göra en massa saker de inte vill göra - för skitlöner många gånger och i jämförelse.
  Så vore jag monark skulle jag nog värna om mitt jobb jag också, i full vetskap om att den där friheten, den är det inte många som har, och vanligt folks ofrihet är avsevärt mycket tristare - för det mesta.

  Sedan anser jag inte att vi ska ha monarki, men det är en annan fråga än den om varför kungen väljer som han göra.

  SvaraRadera
 12. Din bitterhet, missunnsamhet och passiva aggressivitet gör dig så ful, Birger. Och din själ drunknar i ditt kolsvarta hat.

  SvaraRadera
 13. Anonym 21:08 - Intressant kommentar. Frågan är vem som drabbats av bitterhet, missunnsamhet och aggressivitet... Bitter verkar du vara som tydligen känner dig angripen för att vilja påtvinga barn ett offentligt liv, missunnsam verkar du vara som för ditt eget höga nöjes skull vill att Victorias barn skall sakna frihet, aggressiv verkar du i din kommentar, så där aggressiv som man är när någon trampar på ens ömma tår.
  Mikaela Holm

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.